Потрібно терміново усунути суттєві розбіжності між офіційним курсом долара і його ринковим курсом - УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібно терміново усунути суттєві розбіжності між офіційним курсом долара і його ринковим курсом - УКБС

Валюта
3257
Асоціація “Український кредитно-банківський союз” (УКБС) стурбована ситуацією на валютному ринку і відсутністю офіційної та зрозумілої політики керівництва держави з цього питання, йдеться в заяві УКБС в середу.
“Банківське співтовариство закликає Національний банк, уряд і Верховну Раду негайно вжити дієвих заходів щодо відновлення стабільності валютного ринку”, – наголошується в документі.
З метою недопущення спекулятивних операцій на валютному ринку і розгойдування курсу, УКБС закликає терміново усунути суттєві розбіжності між офіційним курсом НБУ і ринковим курсом іноземної валюти, а також встановити неухильний контроль за цільовим використанням банками рефінансування, виконанням міжнародних контрактів і використанням бюджетних коштів.
“Для забезпечення економічного зростання в країні вважаємо за необхідне невідкладно прийняти рекомендації МВФ і ЄС з проведення економічних реформ і структурної перебудови національної економіки”, – підкреслюється в заяві банківської асоціації.
Як повідомлялося, після загострення політичного конфлікту, викликаного прийняттям Верховною Радою низки законів 16 січня, курс гривні на ринку почав падати і на кінець дня 5 лютого досяг 9,0000 грн/$1, що на 8,6% перевищує курс на початок року.
За словами учасників ринку, Нацбанк за допомогою держбанків роблять спроби стримувати девальвацію національної валюти інтервенціями, проте зупинити її їм поки що не вдалося. Зокрема, НБУ в середу заявив про готовність продавати валюту за курсом 8,7000 грн/$1, тоді як днем ​​раніше – по 8,6000 грн/$1.
Водночас НБУ продовжує зберігати офіційний курс на рівні 7,993 грн/$1. За даними на його сайті, середньозважений курс на міжбанку втримується біля верхньої межі коридору “офіційний курс плюс/мінус 2%”, коливаючись у межах від 8,1497 грн/$1 до 8,155 грн/$1.
Нацбанк не уточнює деталей розрахунку середньозваженого курсу на міжбанку, і водночас визнає зростання курсу на готівковому ринку. Його останні дані датовані 3 лютого: купівля – 8,5214 грн/$1, продаж – 8,6027 грн/$1.
Як повідомлялося, уряд України прогнозує курс гривні на 2014 рік на рівні 8,5 грн/$1.
Історичний мінімум міжбанківського курсу гривні був зафіксований 18 грудня 2008 року, коли значення окремих котирувань перевищило рівень 10,00 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас