Банкіри впевнені в відкаті курсу долара назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри впевнені в відкаті курсу долара назад

Валюта
4116
У середу курс гривні продовжив падіння, подолавши позначку в 9 грн. Проте експерти вважають, що це максимум, і в недалекому майбутньому почнеться відкат.
У середу безготівковий курс гривні скотився до 9,05 грн/$. За одні торги він впав на 15 копійок, хоча спочатку обвал планувався ще більш значний: деякі банки виставляли на міжбанку котирування на 9,4 грн/$, але реальних купівель за цією ціною не відбувалося.
Рятував положення Ощадбанк, який розгорнув продаж за 9,05-9,1 грн/$, а до вечора і Нацбанк – розпродував валюту по 8,7 грн/$. Причому, як повідомили «Вістям» фінансисти, НБУ значно збільшив обсяги своїх продажів: якщо у вівторок банки отримували від нього лише до 5% від запитуваної, то в середу вже до 35%.
«Це дуже показово, всім дали зрозуміти, що більш глибокої девальвації бути не повинно. До того ж вчора до вечора з продажами долара вийшло кілька меткомбінатів, що належать найбільшим олігархам, – мабуть, вони отримали інформацію, що курс піде у зворотній бік, і вирішили наостанок подорожче продати експортну виручку. Крім того, в середу до Нацбанку викликали голів найбільших банків країни і нагально порадили не потурати спекулянтам і розкручуванню курсу», – розповів «Вістям» голова правління одного із системних банків.
Що зроблять
Одними валютними продажами НБУ і умовляннями з боку його керівництва справа може не обмежитися. Якщо спекулянти продовжать грати на девальвацію гривні, фінансисти допускають жорсткі заходи з боку чиновників. «Потрібно переходити до жорсткого регулювання грошової маси: посилювати вимоги до банків щодо формування резервів (чим менше гривні буде у фінансистів, тим менше у них буде можливості для спекуляцій. – Авт.). Також Міндоходів повинен оперативно «натиснути» на конвертаційні центри – в них сконцентровано до 75% готівкового платіжного ринку. Від Нацбанку всі ж чекають регулярних виходів із продажами долара на міжбанк, і продажів не менше 30% заявки», – зазначив у розмові з «Вестями» співвласник «Банку Національний кредит» Андрій Оністрат.
Не виключають фінансисти і більш радикальних кроків. «Якщо буде потрібно, Нацбанк може скористатися ще одним інструментом – збільшити розмір обов’язкового продажу, який зараз становить 50% валютної виручки», – сказав нам перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін. За одними прогнозами, експортерів можуть змусити продавати на міжбанку до 75% валютних коштів, що надходять за їх продукцію, за іншими – всі 100%.
Під кого дадуть гроші
Експерти одностайні в думці, що нинішні стрибки курсу – це гра спекулянтів на страхах громадян та інвесторів з приводу тривалої політичної кризи. І в цій ситуації питання стабільності національної валюти залежить від того – чи зможемо ми отримати найближчим часом великі позики з-за кордону, що дозволить заспокоїти панічні настрої.
Оскільки поки що з боку Заходу надходять тільки не дуже конкретні заяви про готовність надати фінансову допомогу і відновити кредитну програму МВФ (і то тільки, у разі формування коаліційного уряду за участю опозиції, з переговорами за яким зараз, як відомо, великі проблеми), реальний шанс отримати швидко гроші є тільки через програму кредитування Росії (черговий транш з 15 млрд). Втім, тут теж не все просто – Росія неодноразово заявляла, що чекає на формування нового уряду. На думку політологів, якщо Кабмін очолять представники опозиції, орієнтовані на угоду з ЄС, Москва фіндопомогу заморозить. «Думаю, що РФ не дасть грошей під прем’єра від опозиції. Не важливо, яке у нього прізвище, а важливо – якщо у нього є зобов’язання відмови від Росії», – говорить Михайло Погребинський.
Політолог Вадим Карасьов вважає, що персона прем’єра, під якого будуть давати кредит, для Москви не настільки важлива. «Путіну важливо, щоб це був уряд Януковича, з яким вони готові співпрацювати. А яка різниця, Клюєв це буде або Арбузов. Але навряд чи їм буде Клюєв, його не стали б тоді призначати головою АП», – вважає Карасьов.
Час продавати долар?
Збільшення доларових продажів НБУ надихнуло фінансистів. І на четвер вони прогнозують відкат курсу: за одними оцінками, – до 8,9-9 грн/$, а за іншими – і зовсім до 8,7-8,8 грн/$. «9 грн/$ – це психологічна межа, біля якої курс на якийсь час може зупинитися. Я маю на увазі рівні 8,8-8,9 грн/$. Це дозволить відкоригувати торгове сальдо і не завдасть серйозної шкоди держбюджету», – сказав нам Андрій Оністрат.
«Девальвація гривні на 5-7% збільшить конкурентоспроможність українських товарів на зовнішніх ринках», – згоден експерт ІК «Альтана Капітал» Павло Мішустін. Говорячи про відкат курсу, експерти радять населенню взяти приклад з олігархів (вони вчора «зливали» безготівковий долар на піку курсу) і почати продавати бакс. Причому саме сьогодні, на думку наших джерел, це ще можна буде зробити більш-менш вигідно: у банках збираються ставити 8,9-9,1 грн/$. До п’ятниці прогнозують зниження готівкового курсу.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна, Ірина Касьянова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас