Хто втратить гроші через валютні спекуляції? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто втратить гроші через валютні спекуляції?

Валюта
6701
Валютні спекулянти святкують перемогу: курс долара зростає не по днях, а по годинах, 5 лютого гравці на міжбанківському ринку продавали американську валюту вже майже по 9,4 гривні за долар. Вуличні обмінники не відставали: за даними порталу finance.ua, в середньому долар там коштував 8,85 гривні, а в деяких точках він коштував навіть дорожче 9 гривень.
Всього за місяць з початку року українська валюта подешевшала майже на 10%, причому в останні дні січня і почалася справжня паніка: такими темпами гривня не дешевшала ніколи.
Чому так відбувається? Національний банк України не раз заявляв, що жодних фундаментальних причин для послаблення національної валюти не існує. Більше того, в кінці минулого року почалося відновлення української економіки: у четвертому кварталі ВВП України виріс одразу на 2,4% порівняно з третім і виявився на 3,7% більше, ніж роком раніше. Це означає, що попит на українську продукцію зростає, в тому числі і з-за кордону, а значить, в країну приходить все більше іноземної валюти – а це веде до підвищення курсу гривні. Не розраховували на девальвацію не тільки Мінфін, який заклав у бюджет-2014 курс не вище 8,5 гривні за долар, а й, наприклад, міжнародне рейтингове агентство Fitch, яке 17 січня оголосило, що очікує утримання курсу гривні на рівні 8,3 за долар.
Чому ж тоді курс зростає? Основна причина – тривала політична криза в країні. Присутні на майдані опозиціонери одразу почали закликати до радикальних дій, зовсім не думаючи про наслідки. Не несіть гроші в банки «регіоналів», а якщо у вас там щось зберігається – забирайте. Не купуйте продукцію компаній, які контролюють регіонали. Не користуйтесь послугами таких компаній. Яка альтернатива? Купувати імпортне. Тобто протестувальники, закликаючи рятувати Україну, одночасно працюють проти української економіки: не купуватимемо своє, вітчизняне – менше грошей залишиться в країні, а більше буде йти за її межі.
Триваюча облога мітингувальниками центру міста прекрасно виглядає в відеорепортажах і на фотографіях: барикади, люди в касках і з кийками, палаючі шини… Правда, ще більш лякаюче це виглядає для іноземних інвесторів: як можна інвестувати в країну, де в самому центрі міста твориться таке? В результаті іноземці починають виводити свої капітали, а іноземні банки відмовляються кредитувати українські підприємства.
На всі спроби влади домовитися з майданом і його представниками в особі лідерів опозиції останні відмовляють. Хоча всім зрозуміло, що продовження цього протистояння нічого доброго для країни не принесе. Вже й Росія говорить про призупинення фінансової допомоги до розв’язання політичної кризи, затвердження уряду і розпуску майдану. У підсумку, як і попереджали ще в грудні рейтингові агентства Moody’s і Standard & Poor’s, гроші починають витікати з країни, відповідно, зростає попит на долари, а разом з цим – і його курс.
В останні тижні паніка, викликана майданом, що все ніяк не припиняється, заражає вже і українських олігархів, і населення, які бачать, як курс долара починає все швидше повзти вгору. Бізнесмени запровадять таку схему. Українські компанії укладають псевдоконтракти з підконтрольними фірмами, зареєстрованими в інших країнах, на поставку неіснуючих товарів і послуг, за які розплачуються цілком реальною валютою, розповідають джерела в Нацбанку. А для виконання цих контрактів вони починають скуповувати величезні обсяги валюти. У результаті попит на долар в Україні зростає, а значить, він дорожчає, а гривня – навпаки, дешевшає. Саме це і відбувається в останні тижні, з початку бійні на Грушевського, яка почалася після мітингу на майдані.
Підливають масла у вогонь і валютні спекулянти, які завжди прагнуть підзаробити на страхах людей в часи політичної нестабільності. Такі хвилі паніки проходять перед кожними національними виборами. Варто згадати осінь 2012-го року, коли напередодні виборів до Верховної Ради долар протягом декількох місяців став коштувати дорожче 8,2 гривні, а буквально через пару місяців після виборів вже був дешевший 8,1 грн. Програли ті, хто, піддавшись паніці, купував валюту у вересні-жовтні – а таких було чимало.
Однак у будь-який момент валютні гойдалки можуть нахилитися в протилежний бік. Найголовніше, що має заспокоїти ринок – затвердження нового складу уряду. Це знак і для вітчизняних бізнесменів, і для іноземних інвесторів, що політична криза завершується, і можна працювати далі. Це і знак для Росії, яка повинна відновити фінансову допомогу. І олігархи, які складують зараз долари на закордонних рахунках, знову почнуть міняти їх на гривні. Це їм доведеться робити в будь-якому випадку – по-перше, гривні потрібні їм для продовження роботи, а по-друге, правила НБУ в будь-якому випадку наказують продавати валютну виручку протягом 90 днів. Із затвердженням нового уряду це може трапитися куди раніше.
І тоді курс почне просідати так само швидко, як зараз він зростає, тому що доларів буде в надлишку, а гривня виявиться в дефіциті. Програють і ті олігархи, хто скуповує валюту зараз і не встигне продати її в перших рядах, і громадяни, які готові піддатися паніці і купувати долари і по 8,7, і по 8,8 гривень – вже через пару тижнів долари можуть виявитися набагато дешевше.
Втім, на відміну від кризи п’ятирічної давності, зараз постраждалих від паніки буде помітно менше: українці зберігають витримку і не шикуються в черги перед обмінниками. Схоже, дані нам життям уроки фінансової грамотності не пройшли даремно.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас