Члени кредитних спілок не піддаються паніці. У січні достроково забрали депозити лише 5% вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Члени кредитних спілок не піддаються паніці. У січні достроково забрали депозити лише 5% вкладників

Казна та Політика
602
Політична нестабільність в січні не злякала вкладників кредитних спілок – достроково депозитні договори розірвали не більше 5% з них. Такі попередні результати озвучив голова правління об’єднання кредитних спілок «Програма захисту вкладів» (ПЗВ) Іван Вишневський.
Без паніки
Керівники інших найбільших організацій на цьому ринку – Всеукраїнського об’єднання кредитних спілок (ВАКС) та Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ) – інформацію підтвердили. «Помітного відтоку вкладів немає. Достроково розривають договори з нашими спілками максимум 2-3% вкладників», – зазначив президент НАКСУ Петро Козинець. «Ми боялися, що ситуація може бути гіршою, і рекомендували спілкам підвищити свою ліквідність на 10-20% від розміру депозитного портфеля. Але масового відтоку коштів не відбулося, дострокових розірвань – близько 5%», – говорить президент ВАКС Вікторія Волковська. На думку експертів, вкладники спілок не панікують в першу чергу тому, що після кризи 2008 2009 рр. на ринку залишилися працювати тільки ті союзи, яким вкладники довіряють. За даними Нацкомфінпослуг за 9 місяців 2013 р., 62% кредитних спілок нараховують близько 1 тис. учасників, 34% КС – до 10 тис., і 6 спілок (1%) об’єднують більше 20 тисяч осіб.
«При цьому депозитні ставки спілок досить високі і перекривають девальваційні ризики. До того ж багато вкладників сподіваються, що після стабілізації політичної ситуації валюта знову подешевшає, а достроково закритий депозит прибутковості не принесе», – додає Вишневський. За даними ВАКС, на сьогодні середньоринкові ставки за депозитами в кредитних спілках становлять 22-23% річних, ставки за кредитами – 18-35 %.
«Припустимо, якби в січні в Києві був введений надзвичайний стан, це ніяк не відбилося б на роботі союзу в якому-небудь районному центрі країни», – стверджує Козинець. На думку Вікторії Волковської, не відбивається ситуація і на діяльності спілок у центрі столиці. «Наприклад, учасник нашого об’єднання КС «Профспілкова скарбниця», офіс якого розташований в центрі Києва, в Будинку профспілок, ні на день не припиняв роботу. Люди несуть туди гроші і стоять у чергах за кредитами», – розповідає Волковська.
Вирішили притримати
Гірше йдуть справи з пролонгацією депозитних договорів КС, дія яких закінчилася. За попередніми даними, в січні 2014 р. вирішили не продовжувати торішні договори в середньому до 20% вкладників кредитних спілок. «Хоча ми очікували, що цифра буде вища, до 50%», – зізнається Іван Вишневський. При цьому, за його оцінкою, ситуація з пролонгацією вкладів у кредитних спілках України неоднорідна: «На сході країни відсоток відмов від пролонгації депозитів досягає 50%, на заході – не більше 15%», – констатує Вишневський. Чим обумовлені такі географічні відмінності, він відповісти не зміг.
За даними Нацкомфінпослуг за 9 місяців 2013 р., кредитні спілки України налічували 45,5 тис. вкладників, а розмір їхнього загального депозитного портфеля становив 1,4 млрд грн. «Це настільки невелика сума, що навряд чи варто очікувати в найближчому майбутньому різкого зростання або падіння портфеля», – вважає Козинець. Наприклад, в 2008 р., до фінансової кризи, кількість вкладників спілок сягала 165 тис., а сума вкладів – майже 4 млрд грн.
Основною причиною, яка сприяла зниженню розміру загального депозитного портфеля кредитних спілок в період фінансової кризи, стала відсутність системи гарантій. Як повідомляв «Капітал», довгоочікуваний Фонд гарантування вкладів на ринку кредитних спілок повинен з’явитися вже в 2014 р. Проект закону про кредитні спілки, в якому описаний механізм створення Фонду, розроблений спільними зусиллями Нацкомфінпослуг і НБУ і, за словами Вікторії Волковської, на сьогодні узгоджується.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас