Українці почали готуватись до втечі із власної країни? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали готуватись до втечі із власної країни?

7705
Минулого тижня президент Польщі Броніслав Коморовський під час інтерв’ю закликав до відкритості і гостинності відносно громадян України, які проживають у Польщі, а також до тих українців, які прибуватимуть. На питання, чи означає така заява підготовку Польщі до прибуття біженців, у випадку, якщо в Україні реалізується найгірший сценарій, президент відповів: Схоже на те.
Влада у польських містах, що знаходяться на кордоні з Україною, також зробила недвозначні заяви. Секретар гміни Медика (межує з Львівською областю) Ришард Адамський повідомив, що місцева влада готова до прибуття хвилі біженців з Україні. “Зараз канікули, школи пустують, тому не буде проблем, щоб розмістити там людей. Ми готові прийняти братів-українців”, – заявив Адамський. “Не приховую, що боїмося того, що може бути далі. Чиновники знаходяться в контакті зі службами воєводи (губернатор – Ред.)”, – сказав Войцех Сава, війт Дорогуська.
У прикордонній службі Польщі в свою чергу запевнили, що у них достатньо кадрів на випадок хвилі біженців з України. Також стало відомо, що ЄС виділить Україні 16,6 млн грн на модернізацію пункту пропуску на польському кордоні. Міністерство доходів і зборів України уклало угоду про удосконалення інфраструктури пункту пропуску «Рава-Руська» на кордоні з Польщею. Проект фінансується коштом держбюджету та гранту ЄС і планується завершити до початку грудня 2014 року.
Не сплять і фірми, які допомагають оформити українцям шенгенські візи. Вони різко підняли ціни на свої послуги і пояснюють це збільшенням попиту на свої послуги. У 2013 році за підготовку та подачу документів для шенгенської візи без присутності (правда, і без гарантії) посередники брали від 150-200 євро, зараз – від 240-260. У фірмах вважають, що попит збільшився в першу чергу через політичну напругу в країні.
За даними Держкомстату, у 2013 році почала окреслюватися друга хвиля еміграції від моменту здобуття Україною незалежності. Перша, викликана розпадом СРСР і економічним занепадом, припала на 1990-ті. У 2002 році за даними Держкомстату, з України поїхало 76,3 тис. громадян, в 2003 мігрантів було трохи менше – 63,7 тис. До 2011 року кількість мігрантів ішла на спад, до рівня 14,5 тис. осіб, але в 2013 знов почала рости – з країни мігрували 20,7 тис. осіб. Основні напрямки для міграції в українців незмінні протягом останнього десятиліття – Росія, Німеччина, США, Ізраїль, Білорусь, Чехія, Польща, Канада.
Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко каже, що в Україні і так є стала тенденція до міграції, навіть не пов’язана з Євромайданом і поточними подіями. “Ця тенденція в першу чергу пов’язана з двома основними факторами. Перший – це почуття небезпеки як перед державою, так і перед злочинністю. Друга причина постійного прагнення виїхати з України – це дуже погана економічна ситуація, пов’язана з корупцією, з свавіллям податкових контролюючих органів, які не дозволяють тому ж бізнесу розвиватися економічно”, – розповів експерт.
За таких умов політичний конфлікт в країні став додатковим чинником, який мотивує українців мігрувати. “Звичайно у зв’язку з поточною політичною ситуацією значно більше з’явиться бажаючих виїхати. При чому я очікую, що серед них зросте частка людей забезпечених, тобто з власним бізнесом, тих, хто за інших умов не виїжджали б”, – передбачає експерт.
Про те, наскільки великою може бути ця нова хвиля міграції, можна буде прогнозувати із подальшого розвитку подій. “Якщо буде масове силове полювання на опозицію, на Євромайдан, то я думаю, що протягом року ця хвиля навіть перевершить те, що було в 2002-2003 роках. Якщо буде знайдено якесь примирення – і якщо мова вже не йде про дострокові, то хоча б вчасно і чесно проведені президентські вибори – то є шанс, що хвиля міграції не буде такою великою”, – вважає Биченко.
_ Раніше головними причинами для міграції були невпевненість у завтрашньому дні, незадоволеність владою, відсутність перспектив з бізнесом, неможливість отримати освіту, професію, роботу. Речі самі по собі не дріб’язкові. А коли українці почнуть всерйоз переживати за власну безпеку, то 260 євро посередникові за оформлення шенгену мало кого зупинять._
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас