Велика китайська стіна кредитування дала тріщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Велика китайська стіна кредитування дала тріщину

Кредит&Депозит
1382
Китайська економіка, що роздулася за рахунок кредитного пузиря, розвалюється на очах. У період з 2008 по 2013 роки ринок кредитування в Китаї збільшився з 9 трлн. доларів до нечуваних 23 трлн. доларів. Додамо сухим цифрам трохи перспективи: ВВП в Китаї трохи більше 7 трлн. доларів. Таким чином, ринок кредитування з його поточними обсягами перевищує 300% від ВВП. Пузир – інакше це ніяк не назвеш. Крім того, вже з’явилися виразні ознаки пузиря на ринку нерухомості з безліччю міст-примар, величезними напівпорожніми торговими центрами та іншими надлишковими потужностями. Але найбільш вражаючим є те, що, незважаючи на настільки фантастичні темпи зростання кредитування, економіка Китаю продовжує зменшувати обороти.
Так, ВВП стійко рухається вниз – вперше за останні десять років. Уряд Китаю нарешті усвідомив, що в економіки є великі проблеми, і оголосив привселюдно, що «ВВП більше не є мірилом успіху». Важливий крок для китайського уряду, адже всі на планеті знають, що показник ВВП в Китаї багато десятиліть був повною вигадкою. Темпи зростання ВВП знижуються незважаючи на маніпуляції з підрахунками, а це означає, що справи в Народній республіці дійсно кепські. Так, вже не раз з’являлися докази того, що Китай сильно завищує свої економічні показники. Нещодавно в Піднебесній оголосили війну з підробленими рахунками. Не дивно, що одразу після цього Китай показав страхітливий результат з експорту сталі: обсяг продажів зріс лише на 1% порівняно з показником попереднього року (навряд чи на таких значеннях можна досягти зростання ВВП на рівні 8%).
Ще один критерій – використання електроенергії – збільшився на 2,9% у першому кварталі 2013 року. Отже, експорт сталі збільшився за рік на 1%. Використання електроенергії збільшилося на 2,9% у першому кварталі минулого року, а китайський уряд оголосив про те, що досить зациклюватися на ВВП, оскільки цей показник не відображає повною мірою справжнього стану справ. І це чиста правда, хоча і не під тим соусом, під яким її намагається подати адміністрація Китаю. ВВП не відображає істинно стан справ – він його сильно перебільшує. Додаткові докази можна знайти в китайських ETF, які вже п’ять років формують величезну модель «клин». Щойно її нижня межа буде пробита – гра буде закінчена. Інвестор, пам’ятай, китайський движок світової економіки ось-ось затихне. Наслідки будуть серйозними.
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас