Дайджест зарубіжних ЗМІ: шок і розгубленість в очікуванні подій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дайджест зарубіжних ЗМІ: шок і розгубленість в очікуванні подій

Казна та Політика
2092
Financial Times в матеріалі “Повідомили про перших загиблих в київських зіткненнях” пише: “Як мінімум двох протестувальників проти уряду вбили в середу, коли поліція намагалася відтіснити демонстрантів до їхнього табору на головній площі Києва після декількох днів зіткнень”. Журналісти вказують, що перші жертви двомісячної конфронтації між президентом Януковичем, який виступає за більш тісні зв’язки з Росією, і про-європейською опозицією” ризикують розпалити кризу, яка посилилася з часу прийняття минулого тижня законів, що накладають жорсткі штрафи на осіб, засуджених за протести або блокаду громадських будівель”. Видання пише про те, що насильство, яке збільшилося, вплинуло на фінансовий стан країни. “Насильство, що зростає, відбилося на фінансових ринках, і гривня, національна валюта, вже 11 день поспіль падає по відношенню до долара до свого мінімуму з жовтня 2009 року”. Повідомляється, що ЄС і США розкритикували Януковича за його жорсткий підхід до опозиції і неповагу до її законних вимог. Жозе Мануел Баррозу, президент Єврокомісії, заявив, що “шокований” смертями і повідомив, що тепер “основний обов’язок уряду України – почати дії зі зниження кризи”. “Баррозу вперше заявив, що події середи можуть призвести до “можливих дій з боку ЄС”, і Брюссель оцінює “їхні наслідки для наших взаємин”.
Washington Post дає репортажну картинку з місця зіткнень протестуючих з силовиками по вулиці Грушевського. Журналісти також коментують події: “Конфронтація між поліцейськими і демонстрантами, яка припала на українське свято, День Соборності, може ускладнити задачу лідерів опозиції в їхній спробі зберегти мирними протести проти уряду Віктора Януковича і заяві, що насильство приречене”.
Видання The Guardian у статті “Лідери української опозиції зустрічаються з президентом в той час як протести стають фатальними” пише: “Смерті трьох протестуючих можуть ще сильніше загострити напруженість, а офіси, які знаходяться поруч з центром протестів, за повідомленнями, отримали розпорядження закритися”. Журналісти повідомляють про смерті під час зіткнення протестуючих з поліцією, також згадують, що хоча президент провів тривалі переговори з представниками опозиційних сил, жертви зіткнень, швидше за все, викличуть ескалацію напруги в країні. “Навіть у той час, як його силовики атакували, Янукович виступив із заявою, закликаючи їх “врегулювати конфлікт мирним шляхом” і заявляючи, що він проти “кровопролиття і силових методів”. Він попросив опозицію про проведення переговорів і зажадав, щоб люди “не слухали закликів політичних радикалів”“. Журналісти нагадують, прем’єр Микола Азаров звинуватив жертв зіткнень в тому, що вони самі винні у власній смерті, і заявив, що уряд не мав іншого вибору, крім використання сили проти протестувальників. Крім того, цитують і слова Сергія Лаврова, міністра закордонних справ Росії, який єдиний підтримав український уряд, звинувативши європейських політиків у “провокації” насильства в Україні.
BBC не відступають від тону колег і пишуть про те, що загиблі через зіткнення з силовиками загинули від кульових поранень. Журналісти дають розгорнутий репортаж з місця подій, згадуючи, що зіткнення почалися в день, коли повинні були вступити в силу нові закони, які передбачають жорсткі заходи для засуджених протестувальників. BBC представляють офіційні думки українського уряду, за якими поліція не несе відповідальності за смерті, оскільки під час зіткнень не застосовувала вогнепальну зброю. Водночас згадують і думки трьох зовнішніх сторін – ЄС, США та Росії. На відміну від європейських і американських, коментарі російської сторони звучать звинуваченням у бік опозиції, яка “жорстко порушує конституцію країни”, – як про це заявив заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін.
Al Jazeera пише: “Троє мертві в той час, як прем’єр-міністр заявляє, антиурядові протести вивели “терористів” на вулиці Києва”. Журналісти ставлять наголос на заяві Миколи Азарова про те, що на вулицях Києва знаходяться терористи, які вступають в сутички з поліцією, яка намагається врегулювати кризу. Водночас, протестуючі виступають проти введення в силу нового антипротестного законодавства. “Насильство розпочалося, коли протестувальники, незважаючи на сильний снігопад, залишилися на центральній площі Києва вранці в середу, ігноруючи попередження Азарова, що правоохоронці можуть використовувати силу для розгону демонстрантів. Азаров заявив російському телебаченню: якщо “провокатори” не припинять, влада може вдатися до суперечливих законів, які, по суті забороняють серйозні протести в Україні”.
Загалом зарубіжні ЗМІ звучать неемоційно і розгублено. Вони не гребують саркастичною манерою зіткнення в матеріалах двох суперечливих ліній – офіційної заяви уряду і фактів з київських вулиць, багатьом з яких вони самі стали свідками. Виникає таке відчуття, що Захід застиг в очікуванні реакції. На те, якої саме і від кого, натякають цитати коментарів представників ЄС і США, які одноголосно засудили події в Україні, назвавши їх “шокуючими”. Який буде наступний крок? Схоже, Захід тепер очікує на свої власні рішення.
Катерина Федоришина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас