Як інфляція може призвести до "панічного скорочення" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як інфляція може призвести до "панічного скорочення"

Світ
407
Індикатори зростання поліпшуються, а Федрезерв готується скоротити програму щомісячного стимулювання, у зв’язку з чим на ринку все частіше чути розмови про те, що в 2014 році інфляція повернеться в повному обсязі. Насправді, навіть якщо фактична інфляція не виросте, одного тільки страху перед нею може виявитися достатньо, щоб завдати досить сильний удар по системі. Такий варіант розвитку події передбачає Джим Полсен, старший ринковий стратег в Wells Capital Management, який вважає, що “більш сильне економічне зростання”, зниження рівня безробіття та збільшення виробничих потужностей призводить до “скромного зростання рівня американської інфляції”, що стане причиною “масштабної паніки щодо відновлення, викликаної боязню інфляції, її надмірно високими темпами зростання, а також тим, чи зможе Федрезерв завершити програму досить швидко”.
Інакше кажучи, якщо ринок відчує хоча б легкий подих інфляції, це може викликати ланцюгову реакцію, яка призведе до того, що Федрезерв скоротить темпи кількісного ослаблення ще сильніше, ніж це передбачено графіком, оприлюдненому в грудні. Комітет з відкритих ринків повідомив про те, що буде скорочувати щомісячний обсяг купівель активів у розмірі 85 млрд. доларів приблизно на 10 млрд. доларів на місяць. Некерований вихід буде відповідати попередньому скороченню агресивного монетарного ослаблення ФРС і до нього додадуться первинні особливості поточної версії. “Як показує досвід, значні зміни в напрямку монетарної політики рідко бувають контрольованими, послідовними, систематизованими і спокійними, хоча Федрезерв вважає, що цього разу у нього вийде”, – зазначив Полсен у своєму звіті для клієнтів. “Навпаки, перехід від безпрецедентної і масштабної монетарної політики стимулювання, ймовірно, викличе занепокоєння, якщо не безпосередню паніку”.
Американський Центробанк збільшив свій бухгалтерський баланс до розміру, що перевищує позначку в 4 трлн. доларів, у спробі стимулювати економіку, але більша частина так званого друкування грошей опинилася в надлишкових банківських резервах. Федрезерв почав обмежувати – або “скорочувати” мовою ринку – місячний обсяг купівлі казначейських та іпотечних облігацій, тому Полсен вважає, що гроші почнуть поступово просочуватися в реальну економіку. Працюючи на випередження, фінансовий ринок може почати передбачати інфляцію, навіть якщо вона буде вельми стриманою. “Таким чином, систематизоване і строго контрольоване монетарне скорочення, яке чекає нас на початку року, може перетворитися на “панічне скорочення”, оскільки протягом року ринки облігацій знову зазнають значних втрат, ринки акцій, незважаючи на волатильність, в цілому залишаються без змін, а інвестори в сировинні активи, ймовірно, отримують непоганий прибуток”, – відзначає Полсен.
Зрозуміло, кожен, хто стежить за цінами на енергоносії та продовольство, може стверджувати, що інфляція протягом багатьох років була проблемою. Але контрольні показники, за якими стежить Федрезерв – в першу чергу, індекс витрат на особисте споживання – протягом переважаючого періоду часу після фінансової кризи демонстрували інфляцію в межах діапазону між 1% і 2%. Однак все може змінитися, оскільки наслідки політики ультра-стимулювання ФРС стають більш явними. Девід Розенберг, економіст і стратег в Gluskin Sheff, з початку інтервенції Федрезерву був правий у суперечці про інфляцію, бачачи ризики дефляції. Але тепер він вважає, що інфляція являє собою ще більшу загрозу.
У своїй останній записці клієнтам у понеділок Розенберг зазначив:
Що стосується споживчої інфляції, то і вона навряд чи буде відставати. Безсумнівно, середній прогноз щодо зростання цін на акції в 2014 році підтримав економічний підйом, більш мирну політику Федрезерву і помірну інфляцію. Навіть ведмеді за облігаціями очікують стриманого зростання прибутковості, зовсім як бики за акціями чекають цього року помірного зростання (що, ймовірно, їм і слід робити). Мене глибоко турбує тільки середній прогноз щодо інфляції. Я надто добре пам’ятаю, як Федрезерв ввів всіх в дефляційний табір в 2003 році і на наступний рік відмовився від великої частки монетарної підтримки. До кінця 2004 року базова інфляція замість того, щоб опинитися у “дуже низькій”, на думку Бернанке, області нижче 1%, зросла до 2%. У цьому відношенні я б сказав, що в 2014 році слід чекати нежданого…
Розенберг завершує лист згадкою про прогноз щодо інфляції Майкла Аронштейна, керуючого хеджевим фондом, під управлінням якого обсяг активів зріс до 18 млрд. доларів, що привернув загальну увагу. Аронштейн вважає, що Федрезерв, навпаки, занадто затягне із завершенням стимулювання, створивши інфляційну загрозу, яку ігнорують інвестори.
За матеріалами CNBC
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас