Погодуємо, вилікуємо, задаруємо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погодуємо, вилікуємо, задаруємо

Світ
1025
У середині січня журнал Fortune опублікував свій традиційний рейтинг ста найкращих роботодавців США, тобто тих компаній, де співробітники можуть розраховувати на безкоштовне харчування, заняття в тренажерному залі, стажування в інших країнах і навіть пільгові кредити на купівлю житла або на оволодіння новими навичками. «Лента.ру» вирішила розібратися, що особливого потрібно зробити фірмі, щоб опинитися в рейтингу Fortune і затриматися в ньому принаймні на кілька років.
Знову лідер
Свій рейтинг «100 Best Companies to Work For» журнал випускає з 1998 року. Для виявлення найбільш надійних і привабливих роботодавців Fortune спільно з інститутом Great Place to Work проводить опитування серед співробітників компаній зі штатом не менш ніж тисяча осіб, причому фірми, що беруть участь в опитуванні, повинні бути присутніми на ринку не менше п’яти років. У дослідженні для складання списку 2014 року взяли участь 257 компаній і понад 252 тисячі їхніх працівників.
Як у минулому і позаминулому роках, рейтинг Fortune очолила корпорація Google. У журналі відзначили, що в 2013 році вартість її акцій перевищила тисячу доларів, а значить, статок багатьох «гуглерів» (самоназва співробітників Google) значно збільшився – менеджери компанії, як правило, хоча б частину своїх інвестицій тримають в акціях пошуковика. У самій Google заохочують не лише прагнення співробітників витратити частину грошей на цінні папери, але і їхню схильність до благодійності. Наприклад, частина «гуглерів» в 2013 році брала участь у роботі благодійних проектів в Гані та Індії – поточні проекти в самій компанії їм довелося ненадовго відкласти.
Власник найбільш популярного у світі пошуковика аж ніяк не завжди знаходився на першому місці. У 2009 році через світову економічну кризу Google опускалася аж до четвертого рядка (компанії довелося призупинити наймання фахівців, відмовитися від співпраці з позаштатниками і закрити кілька центрів розробки), поступившись першим місцем виробнику програмного забезпечення NetApp. У 2012-му Google позиції відновила, отримавши заодно почесне прізвисько «короля бонусів».
Погодуємо, вилікуємо, задаруємо
І дійсно, різні пільги і бонуси для «гуглерів» давно не є якоюсь особливою новиною на ринку. У 2012 році компанія однією з перших запровадила «загробні пільги», причому вельми щедрі: дружина або чоловік покійного « гуглера», що залишилися в живих, протягом 10 років можуть розраховувати на половину його зарплати. «Загробні пільги» виявилися досить популярні в США: наприклад, щось подібне є в EY (раніше відомої як Ernst & Young). Якщо співробітник EY помре, протягом 48 годин після отримання відповідного повідомлення компанія виплатить його родині 50 тисяч доларів або суму, еквівалентну чотиримісячній зарплаті померлого (дивлячись що більше).
Намагаючись привернути з ринку праці найкращих з кращих, Google йде і на інші витрати – спортивні майданчики для співробітників, додаткові виплати та відпустки по догляду за дитиною, безкоштовне харчування в офісі і навіть регулярні подарунки менеджерам.
В інших компаній з рейтингу Fortune немає такої кількості вільних грошей, щоб доглядати за своїми менеджерами, але і вони намагаються зробити так, щоб співробітники пишалися роботою саме в їхніх офісах. Так, розробник програмного забезпечення SAS, що опинився на другому місці, надає можливість всім співробітникам користуватися великим медичним центром, розташованим на території офісу, причому він відкритий і для членів сімей менеджерів. Персонал «бронзового призера» – консалтингової The Boston Consulting Group – серед інших пільг може отримати у фірмі позичку на суму до ста тисяч доларів під час купівлі будинку.
Погодуємо, вилікуємо, задаруємо
Більше грошей
Питання зарплати (точніше, її розміру) найчастіше є чи не основним при виборі місця роботи. У Fortune склали окремий невеликий список з десяти компаній, які є найбільш щедрими по відношенню до своїх співробітників. Перше місце в ньому посіла медична WellStar Health System з середньою річною зарплатою майже 254 тисячі доларів. Працівники WHS також можуть, наприклад, скористатися знижками на купівлю обідів і безкоштовним транспортом.
Друге місце посіла юридична Bingham McCutchen. Середня зарплата тут перевищує 222 тисячі доларів, крім того, співробітникові завжди надається вихідний у день його народження. На третьому рядку серед найбільш щедрих виявилася ще одна юридична контора – Cooley, серед клієнтів якої значиться, наприклад, Facebook. Працівники Cooley в середньому отримують близько 216 тисяч доларів на рік; цікаво, що при цьому в рейтингу ста найкращих роботодавців фірма посідає останнє місце.
Погодуємо, вилікуємо, задаруємо
Довгожителі
У поточному році рейтинг Fortune був опублікований 17-й раз. За весь цей час лише 13 компаній опинялися в ньому щороку; серед них такі великі корпорації, як SAS, Goldman Sachs, Cisco, Marriott, Four Seasons, Microsoft, а також багато інших, менш «гучних» фірм. Всі вони, як зазначає видання, потрапили до своєрідної «зали слави роботодавців» і продовжують там залишатися завдяки турботі про здоров’я своїх співробітників і зусиллям, спрямованим на створення сприятливого робочого клімату.
Згадуваним вище медичним центром SAS користуються 90 відсотків співробітників компанії і члени їхніх сімей; в Goldman Sachs у працівників є можливість скористатися медичними центрами і фітнес-центром компанії (не дивно, що представник банку в 2012 році виграв ювілейний благодійний забіг сходами Емпайр-Стейт-білдінг).
Серед пільг, які надають інші «зірки рейтингу», є розважальні корпоративні заходи (на кшталт турніру з «Скраббл» у виробнику високотехнологічного матеріалу гортекс WL Gore), безкоштовні мовні курси (наприклад, англійської та іспанської в інжиніринговій TDIndustries) або допомогу у виплаті кредиту, взятого на навчання в коледжі (наприклад, в мережі супермаркетів Publix співробітники можуть розраховувати на суму до дев’яти тисяч доларів).
Новачки
До нинішнього списку Fortune вперше увійшли вісім американських компаній. Серед них, наприклад, WellStar Health System, яку журнал одночасно визнав і найбільш щедрою по відношенню до своїх співробітників, а також Cooley (ще один роботодавець з високими зарплатами). При цьому лідером у списку новачків стала мережа газових заправок і невеликих магазинчиків при них Sheetz. Своїх працівників компанія приваблює не тільки заохочувальними поїздками на курорт Seven Springs Mountain в горах Пенсильванії, але і можливістю стати співвласником Sheetz: кожен, хто протягом року відпрацював тисячі годин, отримує акції фірми. Зараз персоналу Sheetz належить в цілому дев’ять відсотків у капіталі компанії.
Виробник ПО Hyland щотижня розігрує в лотерею призи серед найбільш старанних співробітників (їх обирають не лише керівники, але й клієнти фірми). Щасливчик може виграти, наприклад, iPad, сезонний абонемент в розважальний парк або поїздку на відпочинок на двох. Будівельна Kiewit щороку витрачає більше 60 мільйонів доларів на навчання персоналу за різними програмами (це в шість разів перевищує середній показник по галузі).
Здавалося б, такі умови роботи повинні робити співробітників настільки щасливими, що про перехід до інших компаній не може бути й мови, проте навіть у лідера рейтингу Fortune середньостатистичні співробітники не затримуються більше 1,1 року. Тож бонуси бонусами, але якщо робота людині не до душі – ніякими «загробними пільгами» її не втримаєш.
Ірина Рябова
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас