Німецький політолог: "Майдан - це грандіозна інституція, але він і зобов'язує" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецький політолог: "Майдан - це грандіозна інституція, але він і зобов'язує"

Казна та Політика
1082
Експерт з питань Східної Європи, професор Кельнського університету Ґергард Сімон про протести в Україні, українську опозицію та можливі санкції.
DW: У Києві знову дійшло до насильства. Як ви оцінюєте ситуацію? Хто винен? Опозиція не впоралася?
Ґергард Сімон: Звісно, опозиція теж не впоралася. Тому що вона не може запропонувати нічого реалістичного людям, які у великій кількості тиждень за тижнем, неділю за неділею виходять на Майдан. Опозиція весь час повторює ті самі вимоги – відставку Януковича та нові вибори. Лідери опозиції знають або мусили би знати, що ці вимоги у такій формі сьогодні нездійсненні.
Що опозиція мала би робити інакше?
Я не можу, сидячи в Кельні, давати українській опозиції якісь поради, як треба діяти. Але я хотів би наголосити, що політична діяльність – це щось більше, ніж організація великих демонстрацій. Вони, звісно, теж потрібні, але треба більше, ніж масові демонстрації. Потрібна політична програма та інструменти, за допомогою яких можна також це здійснити. Марно битись головою об стіну – це ніяка не політика, така політика не може бути успішною. Майдан – це грандіозна інституція, але він і зобов’язує. Він зобов’язує тих, хто його вибудував, залишатися раціональними, а не лише за допомогою емоцій робити політику. Те, як опозиція нині поводиться, на мій погляд, вводить в оману її саму та людей у Києві.
На вашу думку, наскільки міцними є нині позиції Януковича?
Янукович, звичайно, також і через ці багатотижневі протести, ймовірно, послаблений, але менше, ніж опозиція. Як видається, сподівання опозиції, що частина міліції або частина Партії регіонів перейде на їхній бік, не справдилися. Режим, на мій погляд, ще міцно тримається в сідлі. Він послаблений через тривалі протести, але, я вважаю, що режим нині не в тій ситуації, що він уже завтра може впасти.
Що може зробити Захід у цій ситуації? Чи має бути запроваджено санкції, які опозиція безрезультатно вимагає вже упродовж тижнів?
Санкції, звісно, доречні. Питання лише як і проти кого, адже санкції мають бути адресними. Мають бути названі імена. Це міг би бути президент, міністр внутрішніх справ, керівництво міліції. З огляду на те, що діється в Києві, опозиція також опинилася у складній ситуації. Очевидно, що бійки з правоохоронцями почали провокатори, а не демонстранти чи опозиційні лідери.
Чи може Захід стати посередником між опозицією та владою тепер, після цієї ескалації?
Сумніваюсь, що Захід зараз міг би виступити в ролі посередника. Якщо хтось і міг би стати посередником, то це була би Польща, можливо, польський уряд.
Роман Гончаренко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас