Влада посадила Євромайдан і лідерів опозиції на гачок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада посадила Євромайдан і лідерів опозиції на гачок

Казна та Політика
1302
Четвер може стати поворотним у нинішній політичній кризі. Незважаючи на опір опозиції, регіоналам і комуністам вдалося прийняти бюджет на цей рік і ще низку законопроектів, які підвішують та активістів Євромайдана, і його вождів на гачок кримінальної відповідальності.
Опозиція б’є на сполох, говорить про початок репресій, настання диктатури і закликає людей виходити на вулиці. «Ми розцінюємо все, що відбулося сьогодні в Раді з так званим прийняттям законів, як державний переворот. У неділю пройде нове Віче», – сказав нам заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Тож тепер, ймовірно, притихлі було акції протесту отримають новий імпульс. Знову заговорили про швидкий розгін Майдану. Судячи з коментарів опозиціонерів, розв’язка вже близька – або влада остаточно силою придушить революцію і закрутить гайки, або революціонери зберуть в кулак всю свою рішучість і скинуть владу.
Водночас можливий і третій шлях – Майдан розганяти не будуть, але будь-які дії активістів (наприклад, Автомайдан) за його межами будуть припинятися. Але навряд чи це вийде безболісно.
НА ГАЧКУ
Підстави розігнати Євромайдан у влади і раніше були – суд заборонив проведення акцій протесту і наказав звільнити захоплені будівлі ще з початку грудня. І прийняття вчорашніх законів цю задачу для силових структур ніяк не спростило. Суть новацій в іншому – щоб присікти нові захоплення і розширення зони «революційних дій». При цьому багато норм нових законів нагадують спонтанну реакцію влади на дії опозиції.
Наприклад, вводиться заборона на рух колони автомобілів більше п’яти. Це очевидно спрямовано проти Автомайдану. З’являється додаткова можливість застосувати заходи впливу, позбавити прав, впаяти штраф, вилучити автомобіль (один з авторів закону Володимир Олійник запевняє, що весільних кортежів або похоронних процесій ця норма не торкнеться).
Заборона на участь у масках (подібна заборона діє і в Росії) дозволить міліціонерам висмикувати з натовпу радикальних прихильників опозиції і давати їм 15 діб. Активісти викладають в інтернет адреси, телефони, імена та фото беркутівців і суддів? З’явилася і під це стаття – арешт на 6 місяців. Активісти приїхали до будинку представника влади, влаштували там мітинг, розмалювали паркан? Отримайте строк до 6 років. Йдуть погрози правоохоронцям та суддям (як у Святошинському суді під час оголошення вироку націоналістам) – 7 років.
Активісти та лідери опозиційних партій закликають до повалення влади, блокування будівель, скидають пам’ятники? Будь ласка – отримаєте статтю за новим законом за екстремізм (ще одне запозичення з Росії – раніше у нас його не було). Захотіли ще десь розбити наметове містечко? 15 діб.
«Свобода» організовує марш в пам’ять дивізії СС «Галичина»? Вступає в дію закон про відповідальність за «публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму і пропаганду неонацистської ідеології». Два роки на зоні. Плюс хороший привід для піару серед виборців південного сходу на тему «боротьби з фашизмом».
Організації, які працюють на західні гранти, підтримують опозицію? Називайтеся іноземними агентами і надавайте звіт про фінансування. Не хочете? Будете закриті.
Лідери опозиції вирішуються організувати свій уряд і закликають органи держвлади до непокори президенту? Генпрокуратура вносить подання на позбавлення їх депутатської недоторканності, його оперативно розглядають в Раді – і всі лідери йдуть за статтею про державний переворот.
Загалом, чим не займися активісти Євромайдана (крім пасивного стояння на головній площі), усюди в’язниця, штраф, закриття.
Політичне дежавю Харківські угоди, закон про мови і бюджет-2014
Крім того, Рада внесла зміни до КПК, за якими, якщо підсудний не з’являється до суду і ухиляється від явки, заочне кримінальне провадження здійснюється без нього.
Заочно судитимуть, якщо підсудний тричі не являється на процес. На етапі досудового розслідування рішення приймає слідчий чи прокурор, на етапі судового розгляду – суд. В опозиції впевнені, що поправка спрямована на Тимошенко (засідання у справі ЄЕСУ в суді Харкова постійно переносяться з квітня 2012-го через неявку екс-прем’єра).
РЕАКЦІЯ
Звісно, опозиція цьому опиратиметься, як може. Будуть нові Майдани, нові акції протесту. Але судова система працюватиме і виносити вироки. І якщо для вождів протесту суди проти них – привід зайвий раз з’явитися на телеекрані, то для рядових учасників арешт, конфіскація авто і навіть позбавлення прав – це, м’яко кажучи, серйозна життєва проблема. Інше питання, що такі вироки (або навіть сама загроза таких вироків) будуть плодити величезну кількість незадоволених, озлоблювати людей, напруга в суспільстві буде зростати – і в будь-який момент може наступити та сама розв’язка: з якогось приводу почнуться масові зіткнення протестуючих і міліції, нові спроби штурму органів влади, як відповідь – нова спроба зачистки Майдану….
Хоча наше джерело в Партії регіонів каже, що установки чіпати Майдан немає. «Є завдання навести порядок, щоб не було свавілля за його периметром – тиску на суддів, бійок з міліцією, як у Святошині, відкритої роботи іноземних агентів. А Майдан чим довше стоїть, тим більше сам себе дискредитує», – говорить джерело.
ІНФОРМПРОСТІР ПІД ПРИЦІЛОМ
Окремо варто згадати закони, які стосуються посилення контролю за інформпростором. До них якраз найбільше питань. По-перше, вже згаданий закон про екстремізм дозволяє притягати до відповідальності (до трьох років в’язниці) за «неправильні» заяви навіть у соціальних мережах. Не кажучи вже про ЗМІ. Є, прямо скажімо, сумніви, що цією нормою не зловживатимуть.
По-друге, реанімовано сумнозвісний закон про кримінальну відповідальність за наклеп (спроба його прийняття в 2012 році призвела до акцій протесту журналістів). За розповсюдження в ЗМІ недостовірної інформації, що ганьбить честь і гідність особи, в кращому випадку можна буде відбутися штрафом в 850 грн, в гіршому – попрацювати тиждень на благо суспільства, а в найгіршому – загриміти на рік за грати. Звісно, це відкриває великий простір для тиску на журналістів, які порушують у своїх публікаціях інтереси впливових осіб. «Це величезний крок назад. Аналогічна стаття була в КК до 2001 року, потім її скасували. Люди, які вважають, що про них щось неправильно написали, і так можуть піти до суду і вимагати компенсації», – вважає заступник голови проекту «Україна: верховенство права» Наталія Петрова.
З її слів, до 2001 року до статті про наклеп вдавалися в поодиноких випадках. «Але як ситуація розвиватиметься зараз, припустити складно. Не думаю, що ЗМІ почнуть закриватися, але це однозначно нехороший знак», – говорить Петрова. За даними «Вістей», до прийняття цього закону неоднозначне ставлення і в самій Партії регіонів. І залишається шанс, що він буде ветований або відкоригований.
По-третє, Рада заборонила діяльність інтернет-ЗМІ, у яких немає держреєстрації (а таких – велика кількість). Власникам «підпільних» інформагенств загрожує штраф – від 366 тис. до 609 тис. грн з конфіскацією виготовленої продукції та засобів її виготовлення. У разі повторного порушення штраф подвоїться.
По-четверте, Нацкомісія з регулювання у сфері зв’язку та інформатизації отримала право блокувати доступ до сайтів, які поширюють протизаконну інформацію. І це право теж відкриває дуже великий простір для зловживань і жорсткого тиску на ЗМІ.
Віктор Андрєєв, Ірина Касьянова, Тамара Балаєва, Ольга Омельянчук
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас