Курорт особливого режиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курорт особливого режиму

Світ
1164
Напередодні Олімпіади в Сочі ввели режим посиленої безпеки. У місто заборонили в’їжджати на автомобілях з інших регіонів і в цілому обмежили рух транспорту, приїжджих зобов’язали реєструватися. Крім того, до поліції викликають місцевих активістів: за непідтвердженими даними, правоохоронці отримали «чорні списки» неблагонадійних громадян. «Лента.ру» спробувала розібратися, як підвищені заходи безпеки відбиваються на житті міста.
Відповідно до президентського указу, посилені заходи безпеки діють в Сочі з 7 січня 2014 року. Документ позначив контрольовані і заборонену зони; закрив в’їзд у місто автомобілям, зареєстрованим поза Сочі (а всередині Сочі для того, щоб пересуватися спеціальними олімпійськими смугами, потрібна акредитація); скасував можливість проводити збори, мітинги, демонстрації, ходи і пікетування, не пов’язані з іграми-2014. Останній захід, втім, був пом’якшений: Володимир Путін дозволив влаштовувати в Сочі акції, попередньо узгоджені з МВС та місцевими органами безпеки, але тільки в одному місці – в районі Хоста.
Активісти, журналісти, екстремісти
Цими заходами влади не обмежилися. Ще в кінці 2013 року з’явилися повідомлення про якісь «чорні списки» місцевих активістів, до яких поліцейські виявляють підвищену увагу. «Десь з початку листопада почали ходити до активістів – не тільки в Сочі, а й у Краснодарському краї», – розповів «Ленте.ру» адвокат Олександр Попков, захисник місцевого еколога Євгена Вітішка.
Зі слів Попкова, «перевірка» торкнулася різних громадських діячів – екологів, комуністів, членів партії «Яблуко», одного блогера-націоналіста і навіть журналістів. «Вимоги кожного разу були різні: одним говорили, що вони повинні приходити щотижня відмічатися, дівчинці одній сказали телефонувати щотижня, хтось із співробітників поліції говорив, ми будемо самі телефонувати вам щотижня або викликати вас», – говорить адвокат. Комусь із активістів вдалося побачити горезвісний «чорний список»: там, пояснює Попков, «були всі підряд: якісь наркомани, якісь звільнені за умовними вироками і наші активісти-журналісти». Кілька прикладів «профілактичних заходів» навела «Екологічна вахта у Північному Кавказі».
Більшу частину активістів – в тому числі голову ТОС «Псоу», еколога Наталю Калиновську – поліцейські намагалися викликати до відділення без повісток. Калиновська, що побоюється, що їй за її діяльність (серед іншого, вона боролася проти бетонування «Олімпбудом» пляжу в Імеретинській низовині) «підкинуть наркотики», до відділення йти відмовилася, запевнивши співробітників, що прибули до неї, що під час Олімпіади її в місті не буде.
Іншому екологові, Ользі Носковець, надіслали повістку у кримінальній справі. «Тому ми і сполошилися, – говорить адвокат Попков. – Там була досить серйозна повістка, виклик в якості незрозуміло кого відповідно до кримінально-процесуального кодексу». Носковець зв’язалася із захисником і пішла до відділення. З’ясувалося, що викликали її зовсім не у кримінальній справі, а з вимогою заповнити якусь картку, не передбачену ніякими документами, крім, можливо, внутрішніх вказівок, підкреслює Попков. У картці були запитання про назву «екстремістської організації», кличку, наявність шрамів і татуювань. Активістка заповнювати папір не стала, однак підписала заяву на ім’я заступника начальника УВС по Краснодарському краю, начальника УВС по Сочі Василя Умнова про те, що під час Олімпіади вона буде «проявляти свою активність виключно законними способами».
Активістів поліцейські шукали за старими адресами і батькам. Приходили з органів і до сусідів Олександра Попкова, а також телефонували йому самому, намагаючись викликати до відділення. «Я попросив повістку – після цього ці люди зникли. Мій статус адвоката передбачає деякий захист», – пояснює він. У розмові з Попковим поліцейський нібито згадав громадську та релігійну діяльність – адвокат вважає, що мова йшла про його роботу щодо захисту сочинських активістів та журналістів.
Попков переказує ще одну історію – про краснодарську дівчину, яку викликали до відділення. Вона вирішила взяти з собою адвоката і зателефонувала поліцейському, щоб уточнити, коли повинна з’явитися. У відповідь їй сказали: «Ви знаєте, та й не треба [приходити], якщо треба буде, я зателефоную», – переказує Попков. «Ніхто не знає, що з ними робити, але списки видані співробітникам поліції, і вони з ними мучаться. Це абсурдні, хаотичні рухи, що не мають нічого спільного з безпекою», – коментує адвокат.
Поради кавказцям
Крім місцевих активістів особливої ​​уваги удостоїлися і жителі кавказьких республік. На початку січня колишній прес-секретар президента Інгушетії, адвокат Калой Ахільгов написав у фейсбуці, що, за даними його «хорошого дагестанського знайомого, що часто відвідує місця майбутньої Олімпіади», жителі Чечні, Дагестану і Інгушетії під час Ігор-2014 повинні будуть отримувати спеціальний дозвіл на в’їзд до Краснодарського краю.
Незабаром той же Ахильгов повідомив, що цю інформацію підтвердила рада безпеки Інгушетії: для поїздки в Краснодарський край жителі республіки зобов’язані звернутися до Радбезу, вказати мету і терміни поїздки і додати копію паспорта. Дані потім будуть відправлені до УФСБ по Краснодарському краю. «Інакше на кордоні Краснодарського краю просто можуть розвернути без пояснення причин», – процитував Ахильгов свого співрозмовника.
Інформацію про спеціальний дозвіл, зазначив адвокат, повідомила «національна телекомпанія». Втім, як заявив директор телерадіокомпанії «Інгушетія» Халід Танкієв, «біжучий рядок» сповіщав тільки про те, що жителям республіки не рекомендується їздити в Краснодарський край без крайньої необхідності. Те саме сказала і влада Інгушетії: мовляв, рекомендація не їздити туди під час Олімпіади – все одно що «рекомендація не їздити в погану погоду». «На кордонах ніяких особливих доглядів немає, все в звичайному режимі працює, просто на під’їздах до краю через великий наплив людей зараз будуть великі пробки, тому ми радимо не їхати туди, щоб у них не стояти. Звісно, жодних кордонів на кордонах не стоїть – це ж дурниці», – зазначив начальник управління у взаємодії зі ЗМІ адміністрації глави Інгушетії Тимур Боков.
У Чечні інформацію про спеціальний дозвіл теж не підтвердили. У приймальні секретаря Ради безпеки Дагестану «Ленте.ру» заявили, що «нічого такого» у них не було.
Ахильгов не зміг навести «Ленте.ру» будь-які подробиці. «Можу сказати, що від ідеї з обмеженнями в Інгушетії відмовилися саме після того, як було піднято галас у ЗМІ», – сказав він. Будь-які реальні історії про те, що жителям кавказьких республік відмовили у в’їзді в Краснодарський край без спеціального дозволу, в пресі і блогах не з’являлися.
Життя міста
Сочі перед Олімпіадою охороняють 40 тисяч поліцейських – приблизно по одному співробітнику на 11 городян (офіційно населення міського округу становить 445 тисяч). Крім того, до охорони міста залучили 400 козаків. На новорічних святах, розповідає адвокат Олександр Попков, патрулі на центральних вулицях стояли мало не через кожні сто метрів і постійно перевіряли документи. За його словами, з 7 січня на вулицях поліцейських стало менше, вони зосередилися біля вокзалів і поліцейських ділянок. Головний редактор проекту «БлогСочі» Олександр Валов, навпаки, вважає, що після офіційного підсилення режиму 7 січня перевірки почастішали.
«Величезна кількість різних КПП, різних металодетекторів в торгових центрах, транспортних хабах, аеропортах, залізничних вокзалах», – розповідає він «Ленте.ру». Через догляди скупчуються черги, «на залізничному вокзалі затори, просто всередині станції, при тому незрозуміло навіть, для якої мети», говорить Валов. На вулицях перевіряють паспорти (особливо у громадян з кавказькою зовнішністю); днями, стверджує блогер, йому зателефонував житель Сочі, якого зупинили, провели в ділянку і змусили пройти дактилоскопію.
Мешканці та гості Сочі тотальним контролем незадоволені. «Не дуже комфортно, враховуючи, що Сочі – це все ж таки курортне місто, сюди приїжджають відпочивати», – пояснює Валов. «Відчуття, що живемо, не знаю, в концтаборі, де дуже жорсткий режим. Просто так прогулятися містом неможливо – обов’язково хто-небудь зупинить, перевірить, попросить пройти у відділок», – зазначає він. На початку січня поліцейські затримали блогера Олексія Кузьміна, який намагався переписати їхні прізвища та номери жетонів. У відділенні вони просили його пред’явити IMEI (унікальний ідентифікаційний номер) мобільного телефону, а в підсумку відпустили без складання протоколу.
Перевіряє поліція і реєстрацію – з 7 січня будь-який росіянин, не прописаний у Сочі, повинен зареєструватися в місті за місцем тимчасового перебування, якщо він знаходиться там більше трьох днів. Виняток становлять лише ті, хто зупиняється в готелях. «Поліцейські чіпляються до громадян, намагаються знайти тих, хто не зареєструвався у триденний термін. Мені телефонував робочий Роман Кузнєцов, його затримали 10 [січня] нібито за порушення реєстрації, але йому вдалося мирно все вирішити», – розповідає адвокат Попков. Про масову перевірку реєстрації та рейдах по квартирах «Кавказький вузол», втім, писав і у вересні 2013-го – ще до того, як указ про обов’язкову реєстрацію при триденному перебуванні в Сочі почав діяти.
Транспортний контроль
У рамках все того ж забезпечення безпеки на Олімпіаді Росавіація заборонила пасажирам провозити в ручній поклажі будь-які рідини («Лента.ру» докладно писала про те, чому подібні заходи не допоможуть боротися з тероризмом). Заборона діє незалежно від того, куди і якою авіакомпанією летить пасажир – незручності будуть відчувати всі мандрівники без винятку. Але жителям Сочі пощастило ще менше, ніж усім іншим.
У січні в місцевих приміських електричках заборонили провозити продукти і ліки, при тому, що офіційно про це не повідомлялося. При вході на вокзал, каже адвокат Олександр Попков, тих, хто їздить на електричках, тепер перевіряють окремо. «Живу в Адлері, у вихідні раніше їздив в Сочі в магазини на машині. тепер довелося поставити машину на стоянку, думав буду їздити на електричці з вітерцем, а *** там. Доведеться, напевно, їздити в автобусах з п’яними смердючими гастерами, як і раніше…» – скаржиться один з користувачів (орфографія і пунктуація оригіналу).
Заборона на провезення продуктів і ліків стосується в тому числі і тих електричок, на яких місцеві жителі переміщуються всередині міста. «Люди на форумах лаялися, що жінка по дорозі додому зайшла в універсам, накупила продуктів, а її змусили все викинути. І про це ніхто не сповіщав, не розповідав. Звичайно ж, це свинство», – обурюється Попков. «А я їхав у Москву, огляд проводився на вокзалі, там таких жорстких обмежень не було – вони досить швидко і професійно догледіли», – додає він.
Серед іншого, від прийдешньої Олімпіади страждають підприємці. Власник кафе Володимир Пирогов ще в грудні скаржився на те, що завозити продукти в магазини і ресторани дозволялося тільки вночі. Восени адміністрація Сочі розсилала підприємцям угоди про те, що вони зобов’язані забезпечити свої торгові точки продуктами на весь термін Олімпіади – під загрозою штрафу в 50 тисяч рублів. Спочатку, за словами головреда «БлогаСочі» Олександра Валова, в документі фігурував штраф у мільйон рублів. Чи підписав хто-небудь такий документ, Валову невідомо.
Анна Попова
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас