Від опозиційних партій чекають не чвар, а єдиної стратегії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від опозиційних партій чекають не чвар, а єдиної стратегії

Особисті фінанси
393
Скандал навколо виходу з фракції “Батьківщина” депутата Анатолія Гриценка через його конфлікт з головою фракції Арсенієм Яценюком спричинив більше питань, ніж відповідей в громадських діячів. “Я точно не є фанатом Яценюка, але виникає питання: чому Гриценко зробив свої викривальні заяви тільки після виходу із фракції, але чомусь мовчав раніше?”, — сказав в інтерв’ю DW координатор громадського руху “Спільна справа” Олександр Данилюк.
Своєю чергою, заступник коменданта наметового містечка, член ради “Майдан” Ігор Луценко впевнений, що для більшості учасників протестів скандал в “Батьківщині” не становить новини. “Це може вплинути на Майдан тільки в контексті інформаційної війни, яку провадить влада. А також негативно позначитись на думці тих, хто ще вагається і не визначив свого ставлення до нашої боротьби”, – зазначив Луценко в інтерв’ю DW.
“Втома від стояння без результату”
Голова правління дослідницького центру “Пента” Володимир Фесенко сказав DW, що внутрішні чвари в “Батьківщині” хоч і не прикрашають її імідж, але й жодним чином не є свідченням розколу опозиції. Непорозуміння навколо спроби висунути лідерам опозиції ультиматум з боку “Громадської ради Майдану”, а також скандал із виходом Гриценка політолог пояснює “емоційною втомою”, яка накопичилася серед противників нинішнього владного режиму. “Стояння на Майдані за відсутності результату породжує втому та роздратування щодо лідерів опозиції. Але це не розкол, а психологічний феномен”, – сказав експерт.
Натомість політичний консультант Андрій Золотарьов заявив в українській пресі, що обидві сторони конфлікту матимуть іміджеві втрати від публічного з’ясування стосунків. На думку Золотарьова, найгірше, що зараз робить Гриценко, це те, що він “відроджує політичний міф про недоговороспроможність постпомаранчевих”. Експерт попередив, що це може навіяти людям неприємні спогади про “часи Ющенка і Тимошенко, коли помаранчеві скублися між собою”.
“Проблеми єдиного кандидата немає”
Водночас, ніхто з опитаних не вважає, що демарш Гриценка вплине на процес визначення опозицією єдиного кандидата на президентських виборах. Олександр Данилюк взагалі сказав, що громадськість не хвилює, хто стане таким кандидатом. “В Майдану зараз взагалі немає лідера, бо всіх нас об’єднує прагнення усунути цей режим і провести чесні та демократичні вибори. А якщо і є тертя між громадськими рухами і політиками, то тільки через те, що опозиція не використовує весь наш потенціал, всі наші можливості”, – сказав громадський діяч.
На відміну від нього, Ігор Луценко заявив, що і він, і багато хто з його колег хотів би “мати гарантований варіант” у вигляді єдиного опозиційного кандидата в президенти. В цьому сенсі, активіст не вважає, що скандал з Гриценком якось вплине на шанси Яценюка. Луценко назвав їх “непоганими”. Своєю чергою, Володимир Фесенко переконаний, що проблема єдиного кандидата – це проблема визначення не імен, а єдиної стратегії виборчої кампанії.
“Визначити можна і пізніше”
Фесенко порадив всім опозиційним силам спочатку заявити, що єдиний кандидат буде, визначити процедуру його обрання і розпочати розбудову єдиної структури виборчих штабів. “Назвати ім’я узгодженого кандидата можна за місяць до першого туру. Але вже зараз всім опозиційним партіям слід виступити проти намагань зняти з виборчих перегонів Віталія Кличка, залучити до вироблення та ухвалення рішень представників громадськості та використовувати потенціал громадських рухів у спостереженні за виборами та захисті їхніх результатів”, – вважає експерт.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас