Чи світить українцям послаблення візових вимог від ЄС у 2014 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи світить українцям послаблення візових вимог від ЄС у 2014 році?

1708
Греція стала головуючою у Євросоюзі, і як країна, що здійснюватиме функції голови ЄС, вже оприлюнила свою програму. Серед грецьких планів – представити в Європейському Союзі пропозиції щодо полегшення візового режиму для громадян третіх країн, до яких належить і Україна. Відповідну заяву зробила міністр туризму Греції Ольга Кефалоянні. Чи означатиме це, що візові бар’єри для українців скоро впадуть?
Заява міністра Греції не виглядає спонтанною, вважає директор Європейської програми міжнародного фонду “Відродження” Дмитро Шульга. “Наскільки можна зрозуміти, тут йдеться про те, що Греція хоче просунути той процес, який почався минулого року, і був ініційований не Грецією, а Європейською комісією. Це процес перегляду візового кодексу, нормативної бази, яка регулює власне Шенгенську систему: те, як видаються візи країнами Шенгену, тобто, більшістю країн Європейського Союзу. Всі фундаментальні основи і детальні вимоги стосовно заявників, якого роду візи можуть надаватися, в який спосіб і так далі, це все регулюється Візовим кодексом”, – розповів експерт.
Минулого року Європейська Комісія оголосила, що буде оцінювати наскільки Візовий кодекс виконується, які в ньому є проблемні моменти і які можна зробити пропозиції для того, щоб відкоригувати цей кодекс. “Були оголошені громадські консультації в цьому плані, була можливість для будь-кого, по суті справи, брати в цьому участь, надавати свої пропозиції. Як зрозуміло із програми грецького головування, Греція буде власне підтримувати те, щоб Європейська комісія запропонувала перегляд Візового кодексу, тобто щоб у результаті цього дослідження і консультацій, які робила Європейська комісія, вийшла з формальною ініціативою про перегляд цього кодексу. Якщо тут буде спільна позиція грецького головування і Європейської Комісії, й ініціатива знайде підтримку у низки інших країн-членів, то це цілком можливо. Питання інше – наскільки глибокою буде та реформа?”, – розмірковує Шульга.
В тому, що стосується процедур полегшення видання віз, то тут для українців є цілком реальний шанс. “Тут може бути одностороннє рішення Європейського Союзу. Не потрібно якихось кроків з боку української держави. Більше того, в минулому році деякі речі дійсно були покращені, нарешті набуло чинності внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз, які впроваджували деякі додаткові пільги.
Все впирається дуже часто в ті принципи, які закладені на рівні Шенгенського базового законодавства, вважає Шульга. Зокрема у візовий кодекс як головний документ, що закладає основи і підходи до того, як в принципі видаються візи. Коли Україна намагається внести якісь пропозиції, які могли б зменшити адміністративні вимоги, вони доволі часто натикаються на перепони, які зафіксовані на рівні законодавства ЄС, які закладені у візовому кодексі. “От власне якщо зараз Греція разом з Європейською Комісією зможуть провести цей перегляд візового кодексу, якщо цей перегляд буде таки серйозним, тоді це може призвести до значного покращення. До того, щоб українці реально отримували безкоштовні візи, за дуже стислий термін, можливо з дистанційним поданням на візи, можливо, з тим, щоб довгострокові візи видавалися не на 3 місяці, чи на 6 місяців, а на багато більше, щоб видавалися навіть не річні, а дво- чи п’ятирічні візи”, – прогнозує експерт.
Дещо скептичніше налаштована керівник громадського об’єднання “Європа без бар’єрів” Ірина Сушко. Греція як країна, що головує зараз у ЄС, намагається відстояти свої інтереси у сфері візово-міграційних відносин, вважає експерт, і такі її ініціативи потрібно вітати.
“Греція змінила за останні два роки свою візову практику. Це помітно і з результатів даних громадського моніторингу, мається на увазі збільшення кількості виданих віз і зменшення відмов. Тут, безумовно, є позитивна тенденція, і загалом це абсолютно природно, що Греція як країна що очолює зараз ЄС, намагається зараз по суті відстояти і свої інтереси у сфері візово-міграційних відносин, тому що на своєму прикладі побачила, що спрощення візового режиму може слугувати тим важливим економічним чинником, який покращує ситуацію в країні. Адже по суті Грецію відвідують в основному туристи” – сказала експерт.
“Втім, я не думаю, що Греція – це та країна, яка зможе пролобіювати питання безвізового режиму для України серед інших країн-членів ЄС, тому що загальновідомо, що дуже часто саме Греція наражається на критику таких впливових членів як Німеччина і Франція, які намагаються знайти вихід із економічної кризи, в якій зараз знаходиться Греція”, – зауважила Сушко.
“Безумовно, що навіть поява такого голосу, як Греція, в питанні лобіювання безвізового режиму – це важливий момент. Але окрім цих декларацій хотілося б почути власне і конкретні пропозиції. Що конкретно Греція пропонує для максимального спрощення візового режиму? Тим більше, що на сьогоднішній день уже діють інструменти спрощення, такі як Угода про спрощення оформлення віз, тому на мій погляд надалі говорити про якесь спрощення немає необхідності, тому що ми (Україна – ред.) говоримо про скасування взагалі візового режиму”, – вважає Сушко.
Однак, повне скасування віз можливе за умов виконання цілої низки критеріїв з боку держав, які в цьому зацікавлені. “Україна, на разі, виконує ці критерії і вимоги вже більш ніж три роки, і поки що не може похвалитися значними успіхами”, – каже Дмитро Шульга. “Тобто, деякі успіхи звичайно є, але наразі зупинка по цілій низці питань, зокрема: по корупції і в питаннях щодо захисту від дискримінацій. Це речі, які потребують законодавчого вирішення. В Україні вони заблоковані наразі, в деяких випадках абсолютно надуманими умовами. Ми не можемо вирішити навіть законодавчу, не те що виконавчу частину. Те, що зробила Молдова, і де в цьому році очікують безвізового режиму, для українців поки що залишається тільки мрією”, – підсумував експерт.
Свої пропозиції з полегшення візового режиму Греція має намір представити в середині березня. “Це стосується не лише Греції та країн півдня, але і всієї Європи”, – наголосила міністр туризму Греції Ольга Кефалоянні. З її слів, важливе значення для грецької та європейської економіки має морський та круїзний туризм. Що ж, можливо тут економічна криза в Європі зіграє нам на користь – підняти свою економіку за рахунок туристичного потоку може забажати не тільки Греція.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас