Скромні успіхи ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скромні успіхи ЄЦБ

Світ
208
Європейський центральний банк домігся лише скромного успіху в оплаченому діловими колами по всій Єврозоні скороченні значних відмінностей у відсоткових ставках, які продовжують триматися в області максимумів, установлених у розпал регіональноЇ боргової кризи. Компанії в найбільш слабких економіках Єврозони як і раніше стикаються з високою вартістю кредитування, порівняно зі своїми конкурентами, наприклад, у Німеччині, відповідно до Міжринкового дослідження, проведеного в Goldman Sachs. Масштаб дивергенції зменшився після досягнення максимального значення в травні 2013 року, однак він вищий, ніж у середині 2011 року. Рівень розриву розчарує ЄЦБ і буде сприяти посиленню хвилювань, що стосуються обмеження кредитних потоків з приватного сектора в “периферійні” економіки Єврозони. На початку грудня голова банку Маріо Драгі попередив про те, що “подальше скорочення розриву на кредитних ринках Єврозони має першорядне значення”.
ЄЦБ скоротив офіційні відсоткові ставки, а Драгі пообіцяв запобігти розпаду Єврозони. Ці заходи значно знизили прибутковість за державними облігаціями периферійних країн. Але наслідки не торкнулися відсоткових ставок, що стягуються банками в таких країнах як Іспанія чи Італія. “У Європі ми перетнули важливу рису, і гостра, фінансова фаза кризи залишилася позаду. Але одужання фінансових ринків… протікає повільно і нерішуче”, відзначає Хув Пілл, європейський економіст Goldman Sachs, який раніше обіймав керівну посаду у відділі монетарної політики ЄЦБ. Якщо серйозний розрив перетворився на відмінну особливість Єврозони в довгостроковій перспективі, то це ставить під сумнів застосовність єдиної монетарної політики, попереджає Пілл. “Якщо нам доведеться існувати з такими кредитними розривом, перспективність монетарного союзу в кінцевому підсумку виявиться під питанням”.
Відмінності підкреслюють слабкості банківської системи Єврозони, з якими політики в терміновому порядку намагаються впоратися. Вони також відображають зростання уваги фінансових ринків до локалізованих ризиків і до впливу, який справила криза в Єврозоні на представлення про загрози дефолту. “Греція зазнала дефолту, а Кіпр близький до виходу зі складу Єврозони – ми випустили джина з пляшки. Буде потрібно дуже багато часу, щоб засунути його назад”, – зазначив Джуліан Келлоу, міжнародний економіст з Barclays. “Відсоткові ставки як і раніше високі в тих країнах, які найсильніше потребують більш низьких відсоткових ставок”. Індикатор відмінності відсоткових ставок від Goldman Sachs вимірює міждержавні відхилення в відсоткових ставках, що стягуються банками Єврозони за різними кредитами, що видаються комерційним підприємствам. У травні 2013 цей індикатор сягнув максимуму в 4.7% і впав до 3.9% у жовтні, найостанніші дані були доступні саме для цього місяця і вони продемонстрували мінімальне значення з вересня 2011 року.
Політичні діячі в Єврозоні сподіваються на те, що створення європейського “банківського союзу” з нормативно-правовою та банківською базою допоможе розірвати зв’язок між вартістю кредитування для банків і для держав. Але аналітики вважають, що відсоткові ставки в різних країнах завжди відображають відмінності в платоспроможності позичальників. Крім того, ЄЦБ вихваляє ефективність “сек’юритизації” – об’єднання позик для розподілу між інвесторами – як способу поліпшити кредитні потоки в малі та середні підприємства, що створюють робочі місця, в периферійних країнах Єврозони.
За матеріалами The Financial Times
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас