Китай почистить банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай почистить банки

Світ
429
Влада Китаю готується до гіршого варіанту розвитку подій – серйозному гальмування економічного зростання. У зв’язку з цим почалося реформування банківської галузі КНР, яка вже зараз відчуває серйозні проблеми.
Найбільші банки Китаю будуть зобов’язані розкривати ключову інформацію для посилення їхньої прозорості. Таке рішення було прийнято під час засідання комітету з контролю і управління банківською галуззю КНР. Відтепер кредитні установи будуть зобов’язані публікувати інформацію, включаючи балансову вартість активів, номінальну вартість позабіржових деривативів та обсяг активів третього рівня протягом чотирьох місяців з кінця їх бухгалтерського року або не пізніше кінця липня. Регулятор відзначив, що введення такого заходу допоможе зміцнити внутрішній банківський менеджмент і збільшити прозорість.
Поки що ініціатива торкнеться тільки найбільших китайських банків, активи яких перевищують 1,6 трлн юанів, або €200 млрд, за базельським стандартом на кінець минулого року, а також банків, що входять до списку глобальних системоутворюючих банків (G-SIBs).
а сьогодні до списку G- SIBs включені лише два китайські банки – Банк Китаю (BOC) і Китайський промислово-торговий банк (ICBC).
«Нові норми позитивним чином позначаться на банківському секторі КНР, який останнім часом переживає не найкращі часи», – вважає старший науковий співробітник Російського інституту стратегічних досліджень Ілля Усов. Уповільнення темпів зростання ВВП Китаю змушує уряд КНР застосовувати нові заходи з регулювання банківського сектора економіки, а також готувати його до продовження гальмування економіки в 2014 році.
За попередніми оцінками, зростання ВВП Китаю в 2013 році становило близько 7,6%.
Голова Національного комітету розвитку і реформ Сюй Шаоші вважає, що уповільнення економічного розвитку пов’язане з невизначеністю у відновленні світової економіки і невизначеністю на зовнішніх ринках, що зумовлює слабкий попит на китайські товари з боку інших країн. Показник зростання ВВП став найслабшим результатом з 1999 року. Незважаючи на оптимістичні офіційні та напівофіційні прогнози китайської влади, уряд прагне скоротити ризики від уповільнення руху економіки країни. Що, за зрозумілих причин, змушує КНР реформувати свій банківський сектор – кровоносну систему економіки.
У квітні цього року уряд Китаю вже прийняв кілька жорстких заходів, спрямованих на скорочення поганих боргів на балансах банків, а також змусив фінансові інститути збільшити розмір резервних коштів. Рішення регулятора посилити контроль над фінансовими інститутами зрозумілий: у 2013 році Центробанку КНР – Народному банку Китаю – кілька разів доводилося боротися з підвищенням ставок міжбанківського кредитування, які доходили до небезпечних для економіки країни показників. Останнє різке підвищення ставок за семиденним РЕПО в грудні 2013 навіть змусило уряд замислитися про прийняття більш рішучих заходів для зниження ставок на міжбанку.
Інша проблема – це зростання поганих боргів на балансах системоутворюючих банків КНР, яке також надає негативний ефект на всю фінансову систему країни.
У 2011 році десять найбільших банків списали на 29% більше, ніж у попередньому році, – 486,5 млрд юанів ($79,3 млрд). Торік п’ять найбільших банків КНР за перші шість місяців списали поганих боргів на суму 22,1 млрд юанів ($3,65 млрд), що в три рази вище торішнього показника за той самий період. В останні місяці 2013 року списання продовжилися. Це змусило провінційну владу створювати спеціальні фінансові інститути, які можуть взяти на себе кредити, що не обслуговуються, щоб дозволити банкам продовжити кредитування.
У будь-якому випадку рішення комітету з контролю і управління банківською галуззю КНР щодо збільшення прозорості банківського сектора Китаю буде не останнім. Розібравшись з великими системоутворюючими банками, регулятор неодмінно зверне свою увагу і на регіональні фінансові організації, фінансова дисципліна яких викликає ще більше питань у ЦБ КНР. Твердість намірів регулятора підкріплюється і з боку партійного керівництва Компартії Китаю, яке нещодавно заявило, що для поліпшення стану фінансового сектора країни уряд готовий піти на серйозні заходи щодо несумлінних гравців.
Адже такий обсяг списань погано відбивається на здоров’ї банківської системи, упевнені експерти. Однак, на відміну від європейського і американського ринків, природа поганих боргів криється в самій фінансовій системі країни. Тісний зв’язок між банками і державою в особі адміністративних органів, а також державними і квазідержавними підприємствами, які отримують пільгові кредити з боку банків за допомогою уряду КНР, негативно впливає на весь банківський сектор країни, змушений витрачати кошти на неокупні масштабні проекти.
Тому іншим заходом може стати створення низки приватних кредитних установ.
У 2014 році в Китаї планується створити до п’яти приватних банків. У руслі цієї ж політики розглядається питання щодо розширення доступу до китайської фінансової галузі для іноземних банків.
Олександр Орлов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас