Гривня за підсумками 2013 подешевшала на 2,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня за підсумками 2013 подешевшала на 2,5%

Валюта
473
Вартість гривні відносно долару США за підсумками 2013 знизилася всього на 2,15%.
Незважаючи на високе навантаження за державними виплатами, НБУ вдалося утримати курс національної валюти за рахунок регулярних інтервенцій протягом року, а також вжитих заходів в рамках програми зі зниження рівня доларизації економіки, що сприяло падінню інтересу населення і бізнесу до іноземної валюти. В іншому випадку гривня могла б девальвувати на 5%.
«Більшість європейських валют в 2013 році по відношенню до долара США девальвували. Основною причиною цього став намір ФРС скоротити програму кількісного пом’якшення QE3, на тлі чого помірно зросла вартість кредитування в США і відбувся відтік капіталу з економік, що розвиваються, до розвинутих», – зазначає Марія Сальнікова, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Практично незмінним по відношенню до американського долара за підсумками року залишився курс таких валют, як азербайджанський манат, туркменський манат і таджицький сомані. Стабільність цих валют була обумовлена ​​стриманою монетарною політикою центральних банків.
Валюти таких країн, як Швейцарія, Польща, Болгарія, Литва, Румунія і Латвія помірно зміцнювалися до долара, і причиною такої динаміки стала відсутність додаткових вливань в економіки, або, як у випадку зі Швейцарією, скорочення обсягів вливання ліквідності.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас