Фондовий ринок сягне точки кипіння в 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок сягне точки кипіння в 2014 році

Фондовий ринок
748
Американські акції переоцінені, а рентабельність вже досягла меж , але навіть переконані ведмеді визнають, що ринку ще є куди зростати. Акції американських компаній коштують дорого. Можливо, ми маємо справу з черговим пузирем? S&P 500 з вересня 2011 року збільшився майже на дві третини – за цей самий період прибутки компаній збільшилися всього на 18%. Ось чому багато хто побоюється, що бичачий ринок зайшов занадто далеко. Проте мало хто вірить у те, що падіння вже не за горами. Навпаки, ходять розмови про те, що акції почнуть зміцнення, за яким послідує формування справжнього пузиря з наступним крахом. Зі слів Джеремі Грантама, засновника GMO, бостонської групи компаній з управління фондами, американський фондовий ринок, особиво не блакитні фішки, продовжить рухатися вгору, можливо, ще на 20-30% протягом найближчих одного-двох років, при цьому решта світу власного капіталу, включаючи сегмент, що розвивається, зміцниться ще більше. І ось тоді нас наздожене третій великий крах на фондовому ринку з 1999 року.
Звідки така впевненість в довголітті бичачого ринку? По-перше, прибутковість з облігацій тримається на історичних мінімумах, а 10-річні казначейські векселі приносять смішну прибутковість в 3%. В умовах низької прибутковості бажання інвесторів пошукати прибутку в іншому місці цілком зрозуміло, а коефіцієнти прибутковості акцій при цьому зростають, оскільки дешеві кредити допомагають компаніям заробляти гроші. Крім того, немає ніяких ознак ажіотажу серед інвесторів, типового для ситуації, коли пузир ось-ось лопне. Американська асоціація приватних інвесторів щотижня проводить опитування, результати якого служать надійним індикатором в цьому відношенні. Коли всі підряд твердять про свій бичачий настрій – саме час продавати. Але коли більшість інвесторів знаходиться в таборі ведмедів (рекордний показник для даного індикатора був досягнутий на другому тижні березня 2009 року, коли всі були повністю деморалізовані – саме тоді почалося зростання на ринку) – пора купувати. Сьогодні 47% інвесторів вважають себе биками, і 25% – ведмедями. Цим показникам ще дуже далеко до екстремальних значень.
Але, як би там не було, акції явно переоцінені. Коефіцієнт Роберта Шиллера (CAPE), скориговане співвідношення ціни на акцію і прибутку, давно вважається надійним показником довгострокової вартості. Зараз він знаходиться на рівні, порівнянному зі значеннями, що передували початку ведмежих ринків у минулому. Однак він все ще нижче рівня справжніх «пузирів», таких як доткомівська лихоманка. Те саме відноситься і до коефіцієнта Тобіна, який порівнює ціни на акції із загальною вартістю заміщення активів корпорації. Також, рентабельність досягла рекордних висот, тому найближчим часом вона може почати зниження і повернення до історичних середніх значень. Комбінація завищеної оцінки і прибутків, що зростають на тлі високої рентабельності, дає переоціненість.
Тоді чому ж брокери чекають на зростання цін в 2014 році?
У ринків є свій власний імпульс. Коли коефіцієнти прибутку зростали так стрімко і так сильно в минулому, за дослідженням Адама Паркера з Morgan Stanley, висхідна динаміка зберігалася ще щонайменше рік. Звичайно, масштаби зростання з березня 2009 року вражають, але тимчасові рамки цілком типові. Бичачий ринок може існувати й довше. Крім того, волатильність на ньому досить низька і давно не було корекції. Тоді як завершення бичачого ринку, як правило, характеризується приватними корекціями і зростанням волатильності.
Ще одна причина припускати, що цей бичачий ринок, в кінцевому рахунку, переросте в пузир – це рекордні обсяги готівки на рахунках грошових фондів, навіть незважаючи на те, що вони платять сміховинну прибутковість. Бичачий ринок не закінчиться доти, поки деякі з цих фондів не знайдуть вихід на фондовий ринок. І, нарешті, монетарна політика відіграє свою далеко не останню роль. Програма кількісного ослаблення Федрезерву, в рамках якої американський Центральний банк купував активи, забезпечені іпотекою, та державні облігації, щоб стимулювати зростання вартості активів і знизити прибутковість, суттєво вплинула на настрої ринку. Незважаючи на те, що в грудні було оголошено про скорочення програми, ставка ще довго буде утримуватися на нульових рівнях – щонайменше до 2015 року. S&P досяг нових максимумів після оголошення про згортання QE. Грантам впевнений, що Йеллен, яка змінює Бернанке на посаді голови, збереже «масштабне стимулювання», тому зростання для ринку – це шлях найменшого опору.
Нью Хендрі з Eclectica Asset Management – відомий ведмідь на фондовому ринку – дотримується такої ж точки зору. Він сильно вразив громадськість, заявивши в кінці минулого року про свої бичачі погляди. Темпи зростання економіки Китаю знижуються, що, фактично, веде до експорту дефляції на захід. На його думку, це спровокує «рефлексивний цикл, який призведе до розвитку довгого бичачого ринку: будь-яка дефляція, яка виходить від перенасиченого запасами Китаю, послаблює монетарну політику і стимулює зростання цін». Як цього уникнути? Паркер з Morgan Stanley вважає, що значна корекція може бути спровокована побоюваннями перед зниженням прибутків нижче очікувань. Тому будьте пильні, наприкінці січня починається сезон публікації річних звітів. Хоча, враховуючи непогане зростання американської економіки в цілому, навряд чи варто побоюватися серйозних розчарувань всередині країни.
Ще одним каталізатором може стати рішення ФРС підняти ставки або відмовитися від стимулу раніше, ніж очікується. Кріс Уолтінг з Longview Economics зазначає, що оцінка вартості американських акцій явно завищена, але не вища, ніж при Анален Грінспені, коли він, будучи главою ФРС, намагався охолодити ринок, посилаючись на ірраціональне зростання в грудні 1996 року. Після цього бичачий ринок проіснував ще три роки, і перетворився на колосальний пузир, який, в кінці кінців, лопнув. «Ціни продовжать зростати. Ми будемо говорити про початок кінця не раніше, ніж подорожчають гроші».
За матеріалами The Financial Times
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас