Банкам - кришки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам - кришки

Фондовий ринок
2769
Чистка на банківському ринку продовжиться і в 2014 році, вважають експерти, ЦБ буде активно відкликати ліцензії і санувати кредитні організації. Невеликі приватні банки продовжать відчувати проблеми з ліквідністю, а держбанки – знімати вершки через нову політику ЦБ за рахунок перетікання до них коштів населення. Внаслідок цього ставки по депозитах продовжать знижуватися. Втім, ставки по кредитах також будуть падати.
Хоча 2013 рік був насичений різними подіями в банківській сфері, однак найбільше він запам’ятається останнім кварталом, коли новий голова ЦБ Ельвіра Набіулліна почала масову «зачистку» на ринку. Восени цього року регулятор раптом почав кампанію з «оздоровлення» банківського сектора і став масово відкликати ліцензії у нечистих на руку кредитних організацій.
Найбільш яскравими епізодами в цій кампанії стали дві події: відкликання 20 листопада ліцензії у Майстер-банку, що входив до ста найбільших російських банків за розміром активів, а також позбавлення права на роботу системоутворюючого для Калінінградської області Інвестбанку.
У результаті на ринку запанувала атмосфера недовіри, відбувалося зростання ставок на ринку міжбанківського кредитування, виникла паніка вкладників і почався поступовий переказ коштів з приватних банків у держбанки. Втім, справедливості заради варто відзначити, що відбувалися й інші значущі події на ринку.
«Одна з ключових тенденцій цього року – консолідація банківського сектора, санація і відгук ліцензій у недобросовісних банків. Ще одним важливим трендом року, що минає, стали спроби ЦБ охолодити роздрібне кредитування в Росії, які відбувалися на тлі триваючого зростання поганих боргів», – вважає головний економіст і стратег Дойче Банку в Росії Ярослав Лисоволик.
На думку експертів, ці ж тенденції спостерігатимуться на банківському ринку і протягом 2014 року. ЦБ буде, як і в 2013 році, досить активно відкликати ліцензії у банків або відправляти їх на санацію, каже начальник аналітичного управління Банку корпоративного фінансування Максим Осадчий. «У 2014 році ми недорахувалися кількох десятків кредитних організацій: банківський сектор втратить близько 20-30 ліцензій (у 2013 році Банк Росії відкликав 32 ліцензії у кредитних організації. – «Газета.Ru»)», – вважає він.
Це, як і в 2013 році, призведе до подальшого переведення вкладів на рахунки найбільших банків, насамперед державних. «Це буде особливо помітно в перші місяці 2014 року. Великі державні банки є бенефіціарами мікрокризи, генерованої відкликанням ліцензії у Майстер-банку», – говорить Осадчий.
Так, тільки протягом листопада 2013 року сукупний приріст вкладів у держбанки склав 198,7 млрд руб., сукупний відтік внесків з приватних банків – 75,5 млрд руб.
У результаті такого перерозподілу коштів, хоча темпи зростання вкладів в 2014 році збережуться на поточних рівнях – близько 20% на рік, продовжиться зниження депозитних ставок, вважають експерти. За даними моніторингу ЦБ, максимальна ставка за рублевими вкладами десяти російських банків, що залучають найбільший обсяг депозитів фізосіб, становила в другій декаді грудня 8,4% (до числа таких банків входять Сбербанк, Газпромбанк, Россельхозбанк, ВТБ24. – «Газета.Ru»). При цьому у невеликих приватних банків навіть зараз є пропозиції за ставками 12% річних.
Втім, приємним наслідком із цієї ситуації буде падіння ставок за кредитами. Процес буде проходити паралельно з посиленням умов видачі незабезпечених кредитів через набуття чинності нормативів ЦБ, які, зокрема, мають на увазі збільшення відрахувань до резервів для банків, що пропонують кредити за високими ставками – 45-60% річних.
«Основний локомотив зростання минулих років – роздрібне кредитування – буде відчувати обмежувальні заходи ЦБ, який стурбований перегрівом ринку і зростанням боргового навантаження домогосподарств», – говорить Кирило Сичов, начальник аналітичного управління банку «Зеніт».
Ті ж вкладники приватних банків, які не захочуть переходити в держбанки або тримати великі суми в невеликих банках, на думку експертів, швидше за все переорієнтуються на інші інструменти фінансового ринку – наприклад, вкладуть свої кошти в ПІФи та цінні папери. Можливо, поточні процеси на банківському ринку дадуть новий імпульс розвитку ринку колективних інвестицій, підвищенню рівня ризик-менеджменту і розширенню продуктової лінійки, не виключає Кирило Сичов.
Антон Замятін, заступник начальника управління розвитку роздрібного бізнесу банку ІТБ, у свою чергу вважає , що перетікання коштів вкладників може відбуватися в сферу нерухомості. Через високі ціни в Москві все більшою увагою починає користуватися Підмосков’я, каже він.
«Вкладникам краще за все не чекати падіння ціни на енергоносії, коли держава напевно не придумає в черговий раз нічого краще за моментну девальвацію з тимчасовим заморожуванням коштів населення, загнаних у держбанки. Відклавши невелику суму, те, що можна назвати довгостроковим капіталом, краще вже зараз вкладати у фондовий сектор ефективних економік Північної Європи, Азії та Латинської Америки», – вважає Сергій Блудов, голова правління платіжної системи «Лідер».
Через всі ці процеси на банківському ринку в 2014 році невеликі банки будуть ще гостріше відчувати брак ліквідності. На ринку міжбанку на початку року може зберегтися напруженість, – зокрема, до літа ми знову можемо побачити збільшення ставки на міжбанку, вважає начальник відділу аналізу ринків компанії «Відкриття» Костянтин Бушуєв.
На банківському ринку може продовжитися зростання піраміди на ринку РЕПО. «Зараз її розмір вже знаходиться на рекордних рівнях. Не виключаю того, що частка коштів ЦБ в пасивах банківського сектора може перевищити до кінця 2014 року 10%», – вважає Осадчий.
Також, на думку аналітиків, в 2014 році ми можемо побачити нові IPO на банківському ринку. На хвилі ажіотажного попиту, який спостерігався в 2013 році на акції ТКС-банку під час IPO банку в Лондоні (тоді банк був оцінений з премією більш ніж в 3 рази по відношенню до капіталу), не виключено, що інші банки захочуть повторити цей успіх. Зі слів Осадчого, наступним банком, який захоче провести розміщення, може стати банк «Східний експрес». Однак він не виключає, що вартість акцій ТКС-банку в 2014 році суттєво знизиться.
Катастрофи може і не статися. «Але якщо раптом виявиться, що проблеми в російській економіці набагато гірші, ніж це бачиться зараз, і якщо ціни на нафту знову впадуть, то тоді банківський сектор може посипатися. Але поки що такий розвиток подій навряд чи можливий», – вважає Костянтин Бушуєв.
Наталія Єрьоміна, Олександр Орлов, Ілля Ільін
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас