Папа римський - суперзірка. Франциск стає одним з найпопулярніших людей на планеті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папа римський - суперзірка. Франциск стає одним з найпопулярніших людей на планеті

Особисті фінанси
652
Франциск завдяки особистій скромності, яскравій харизмі, а також прагненню позбавити Ватикан від корупції та відсталості стає одним з найпопулярніших людей на планеті.
Папа римський Франциск посів свій високий пост лише в березні, а сьогодні він вже жива легенда і притча во язицех. Одразу після його обрання на престол світ облетіла новина про те, що не казна Ватикану, а сам Франциск заплатив за себе в готелі, де зупинявся під час конклаву.
Далі – більше. Відмова від броньованого папа-мобіля, резиденції, носіння пафосних і дорогих червоних туфель, обмивання ніг злочинцям і день народження, проведений в компанії волоцюг. Таким постав перед світом нещодавно обраний понтифік Франциск.
“У нього неймовірно добре обличчя, і я вірю, що він щирий у своїх вчинках”, – говорить “Кореспонденту” американка Камілла Лансделл, що називає себе переконаною католичкою.
Однак, крім демонстрованих світу скромності і людяності, понтифік зважився звалити на свої плечі величезну ношу, яка не давалася його попередникам. А саме – почав реформи інститутів Римської католицької церкви, щоб зробити їх роботу більш ефективною і прозорою. За його задумом, кардинальних перетворень вимагають Римська курія, головний адміністративний орган Святого Престолу і Ватикану, і Банк Ватикану. Про кричущі порушення в останньому не раз писала європейська преса.
Франциск за короткий час зміг перетворитися на одного з головних світових ньюсмейкерів і привернути пильну увагу мільйонів людей. За це авторитетний американський журнал Time присвоїв йому звання Людина року – 2013. У боротьбі за цей титул понтифік обійшов навіть головного скандаліста року, екс-співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена, що отримав серед інтернет-користувачів звання “темного пророка”.
Більш того, ще одне знамените видання США, журнал Forbes, цього року помістило понтифіка на четверте місце в списку найвпливовіших людей світу одразу слідом за керівниками трьох наддержав – президентом РФ Володимиром Путіним, лідером США Бараком Обамою і головою КНР Сі Цзіньпіном.
“Папа Франциск зміг поліпшити не стільки імідж самої церкви, скільки довіру до неї”, – розкриває “Кореспонденту” рецепт популярності понтифіка Андреа Торніеллі, автор численних книг з історії церкви і головний редактор Vatican Insider – спеціального проекту італійського видання La Stampa у Ватикані.
Тобто коли понтифік говорить про бідність, продовжує Торнієллі, люди йому вірять, бо про те, що таке бідність, Франциск знає не з чуток. Йому, що народився у Буенос-Айресі в багатодітній сім’ї італійського емігранта, доводилося працювати прибиральником і викидайлом в нічному клубі, щоб забезпечити собі існування і оплатити навчання. До того ж реформи в банку і інших інститутах Ватикану – його особисті ініціативи, а це дорогого коштує, підкреслює аналітик.
Тепле серце
Сенс правління понтифіка можна звести до сказаних ним Торнієллі чотирьох слів напередодні Різдва.
“Ніколи не бійтеся ніжності”, – сказав папа в останньому ексклюзивному інтерв’ю Vatican Insider, нагадавши про те, що без теплих почуттів і слів церква стає холодною.
“Папа обняв мене, – розповідав журналістам 53-річний Вінічо Ріва, що страждає від нейрофіброматозу, якого Франциск привітав під час загальної аудієнції на площі Святого Петра. – Він погладив мої кровоточиві виразки на голові і потім ніжно пригорнув мене до грудей. Це тривало лише хвилину, але мені вона здалася вічністю”.
Зворушлива сцена змусила розплакатися багатьох її свідків і стала топовою новиною для світових ЗМІ.
Папу колись звали Хорхе Маріо Бергольо, а своє нинішнє ім’я він узяв на честь Франциска Ассизького, святого покровителя Італії, що різнився скромністю. Девіз Франциска – “молитися і працювати”, не звертаючи уваги на титули і показну розкіш.
“Я думаю, що його найважливішим рішенням було жити не в історичному красивому палаці Ватикану, а в простій кімнаті в резиденції Санта-Марта, серед інших людей, – говорить про папу “Кореспонденту” Джорджіо Бернарделлі, журналіст, що пише для католицької преси. – Це було трохи показним жестом, але головний меседж ясний: папа не середньовічний король – він священик, який живе пліч-о-пліч з бідними людьми. І це не просто слова – народ бачить, як він живе”.
Своє слово понтифік доносить до пастви, широко використовуючи нові технології. Так, офіційний твіттер папи римського іспанською мовою – Pontifex_es - хоча і існує кілька місяців, але вже посів 267-е місце в списку найпопулярніших твиттерів світу. За кількістю читачів 4,396 млн він йде одразу за Білим домом (4,444 млн). Аналогічний блог Франциска англійською - Pontifex – зібрав 3,418 млнчитачів.
“Святкування Різдва часто повне звуку. Було б добре для нас мати місце і для тиші, щоб почути голос Любові”, – написав у своєму мікроблозі понтифік напередодні Різдва, тим самим закликавши християн навіть у таке гучне і радісне свято побути наодинці з собою.
Широку популярність понтифік набув і в соціальній мережі Facebook – на даний момент її передплатниками є близько 500 тис. чоловік. Крім щоденних молитов, на сторінці з’являються цікаві побутові подробиці з життя Ватикану – наприклад ролики про те, як місто-держава прибирають перед Різдвом, стираючи пил зі статуй і фресок.
“Ви думаєте, прибирання вашого будинку до Різдва забирає час? Це ніщо порівняно з ось цим”, – йдеться в супровідному підпису до відео, що акцентує увагу читача на тому, що Ватикан – такий самий будинок, як і будь-яке інше житло, і його середньовічні шедеври так само потребують прибирання.
Однак найбільшу кількість схвальних відгуків відвідувачів сторінки зібрали ілюстровані новини про регулярні зустрічі понтифіка з бідняками і дітьми. Так, нещодавно у ватиканській медичній клініці Santa Marta, що допомагає малозабезпеченим сім’ям, маленький хлопчик “запозичив” головний убір понтифіка. Трохи здивоване усміхнене обличчя папи, звернене до хлопчика, викликало вибух емоцій.
“Який чудовий папа!”, “Він – справжній чоловік від Бога”, “Як добре, що зараз у Ватикані забилося живе, тепле серце”, – саме такими коментарями нагороджують численні шанувальники діяльність понтифіка.
Папа – людина, і ніщо людське йому не чуже. 77-річний понтифік зізнався пастві у власних слабкостях: наприклад, іноді його тягне задрімати під час молитви.
“Буває, мене хилить на сон після важкого дня, але Бог ставиться до цього з розумінням”, – пояснив він, викликавши усмішки прихожан такою відвертістю.
Архітектор перебудови
А світова преса вже проводить паралелі між діяльністю Франциска і реформами колишнього радянського лідера Михайла Горбачова, який свого часу замахнувся на радикальні перетворення непорушної держмашини під назвою СРСР.
Не варто забувати, що папа Франциск – член ордена єзуїтів. А місія ордена – пристосовувати католицьке богослов’я до реального життя. Спочатку, в XVI столітті, орден створювався з метою захисту та поширення впливу Римської католицької церкви і папського єдинодержав’я . Єзуїти розробили власну систему моралі, названу ними “пристосувальної” (лат. – Accomodativa), тобто таку, що дозволяє широко тлумачити основні релігійно-моральні вимоги залежно від обставин.
На думку багатьох аналітиків, на папський престол був обраний саме єзуїт, оскільки при колишньому папі церква ніколи не змогла б дозволити собі переглянути застарілі моральні постулати, зокрема ставлення до абортів, гомосексуальних шлюбів або контрацепції.
“Вчора Римська католицька церква більше дискутувала з приводу сексуальності, а сьогодні найчастішим словосполученням папи є “бідні люди”, – зазначає Бернарделлі, згадуючи, що попередники Франциска були, наприклад, непримиренними супротивниками контрацепції. Тепер же, підкреслює журналіст, новий папа являє собою “глобального лідера, який говорить про голод, фінансову кризу і законах ринку”.
Справедливості заради варто зазначити, що деякі кроки до того, щоб підлаштуватися під сучасний світ, Ватикан робив і раніше – наприклад, всіляко впроваджуючи у своїй роботі нові технології і навіть визнаючи праці вчених, колись гнаних церквою.
Так, архієпископ Джанфранко Равазі, голова папської комісії при Бенедикті, оголосив, що теорія еволюції Чарльза Дарвіна цілком сумісна з християнською вірою, оскільки ще святий Августин “знав, що велика риба їсть маленьку і що форми життя можуть повільно трансформуватися з плином часу”.
Зараз же, як вважають експерти, почалося ще більш глибоке і радикальне переосмислення церковного світогляду і його пристосування до викликів сучасного світу. Чого лише варта фраза “Хто я такий, щоб засуджувати геїв?”, одного разу вимовлена ​​Франциском!
І хоча Святий престол офіційно заявив про те, що ще не готовий призначати жінок кардиналами, Ватикан вже придбав нове жіноче обличчя – 30-річну бізнесвумен Франческу Чаоукі, яка вперше за 2 тис. років стала завідувати фінансами Ватикану. Саме її Франциск призначив головою комісії з реформування фінансів Святого престолу.
Численні корупційні скандали з відмиванням грошей, в центрі яких був Банк Ватикану, свого часу завдали відчутного удару по іміджу церкви. При Франциску ж було вирішено зірвати завісу секретності з Інституту релігійної діяльності – так офіційно називають Банк Ватикану, керівництво якого звітувало лише перед папою і ніколи не публікувало фінансової звітності.
Вперше за 125-річну історію свого існування Банк Ватикану офіційно оприлюднив річний бюджет. Як з’ясувалося, за 2012 рік Святий престол “заробив” без малого 87 млн ​​євро, збільшивши свій прибуток в чотири рази. При цьому загальна кількість клієнтів банку становить близько 18,9 тис., а його активи – 7,1 млрд євро.
Також Банк Ватикану офіційно заявив, що продовжує ретельну перевірку взаємовідносин з усіма клієнтами і вдосконалення процедур, спрямованих на запобігання відмивання грошей.
Було вирішено закрити близько 900 рахунків, включаючи рахунки кількох іноземних посольств, додає італійська газета Corriere della Sera з посиланням на свої джерела. За її даними, керівництво Банку Ватикану прийняло таке рішення після перевірки масштабних фінансових транзакцій дипломатичних місій Ірану, Іраку і Індонезії.
Окрім банку, зараз кілька спеціально створених понтифіком органів – рада з восьми кардиналів і комісії – готують масштабну реформу Римської курії. На думку експертів, в недалекому майбутньому Франциск проведе в курії значні кадрові пертурбації. Які конкретно перетворення чекають на курію, невідомо, а поки що понтифік закликає її співробітників не розпускати плітки, оскільки це “ставить перепони святому духу”.
В основі ж загальної реформи церкви, задуманої Франциском, лежить її децентралізація, місіонерська діяльність на периферії і наділення більшими повноваженнями і незалежністю місцевих парафій. Як одного разу оголосив Франциск на площі Святого Петра, церква повинна шукати “заблуканих овець на задвірках існування”.
“Спочатку новий понтифік повинен підібрати відповідних людей для організації в майбутньому такої церкви, якою її бачить папа, – з активною місіонерською діяльністю, що веде широкий діалог”, – зазначив одного разу бразильський кардинал Клаудіу Хуммес, архієпископ Сан-Паулу.
Загалом ідеї понтифіка створити бідну церкву для бідняків аплодують мільйони парафіян. Його упор на скромність і милосердя, а також атмосфера радості, яка не завжди притаманна вищим духовним наставникам, перетворили Франциска в когось почасти схожого на рок-зірку, вважають аналітики. В Італії ж ім’я Франческо стає найпопулярнішим.
Головна перевага справжнього папи – його харизма і вміння спілкуватися з людьми, впевнені аналітики.
“Він не вчитель, як Бенедикт, він не є політичним лідером, як Іоан Павло II, – переконаний Бернарделлі. – Він священик, який говорить в основному про ніжність, милосердя і надії. І він підкреслює: я теж грішник. Це революція для Римської католицької церкви”.
Наталія Мечетна
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас