Перспективи стабільності гривні залежатимуть від економічної політики держави і девальваційних очікувань - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перспективи стабільності гривні залежатимуть від економічної політики держави і девальваційних очікувань - НАБУ

Валюта
924
Останнім часом декотрі професійні учасники ринку, «експерти» та ЗМІ нагнітають ситуацію на валютному ринку. Серед основних факторів ризику падіння курсу національної валюти називають скорочення золотовалютних резервів, зміну вектора зовнішньої політики (що, на їхню думку, може ускладнити можливості доступу на міжнародні фінансові ринки), а також підвищені девальваційні очікування внутрішніх і зовнішніх інвесторів.
Однак, на думку Незалежної асоціації банків України (НАБУ), ситуація, що склалася на даний момент, не дає приводу для занепокоєння. Навпаки, події, що відбулися в грудні 2013 року, можуть надати підтримку як валютному курсу, так і економіці в цілому.
По-перше, країна зберегла багатовекторність в економічній політиці, що дає можливість використовувати різні інструменти підтримки зовнішньої ліквідності. Так, залучення коштів за рахунок розміщення єврооблігацій (у загальному обсязі понад 15 млрд. дол. США) дозволить рефінансувати значну частину позик і розрахуватися за поточними фінансовими зобов’язаннями.
Крім того, підписання низки стратегічних угод з РФ і Китаєм може стимулювати розвиток окремих галузей економіки та позитивно позначитися на структурі товарообороту, що приведе до збільшення надходження інвалюти в Україну. При цьому Україна продовжує переговори щодо поліпшення кооперації як із західними (ЄС, США), так і східними партнерами (Росія, Китай). За рахунок збереження політики багатовекторності і розвитку міжкраїнної промислової кооперації в різних галузях економіки, країна може отримати значні інвестиційні та кредитні ресурси, які в разі їх якісного використання дозволять модернізувати виробництво і зберегти репутацію надійного фінансового партнера.
По-друге, зовнішній борг є порівняно невисоким. Станом на 01.11.2013 р. загальний обсяг державного зовнішнього боргу країни склав $36,2 млрд. (в т.ч. $9,9 млрд. – гарантований державою борг).
Україна зарекомендувала себе надійним позичальником, своєчасно і в повному обсязі здійснюючи погашення зовнішніх (публічних і непублічних) зобов’язань. Так, за останній рік був погашений значний обсяг позики МВФ ($5,62 млрд. за основним боргом і $168 млн. відсотків). Виплати по суверенних облігаціях України склали близько $2 млрд., погашення інших боргових паперів – $1 млрд. основної заборгованості і $958 млн. процентних платежів. Всі платежі були здійснені своєчасно та в повному обсязі. Враховуючи очікувані надходження за рахунок розміщення єврооблігацій, зовнішні фінансові виплати надаватимуть помірний вплив на курсову стабільність в 2014 році.
Зниження прибутковості українських євробондів після підписання угоди з РФ може свідчити про зміцнення довіри зовнішніх інвесторів. Зберігається також попит на ОВДП, номіновані в іноземній валюті. У січні-листопаді обсяг розміщення доларових ОВДП склав $4,58 млрд., а розміщення в євро – 61,1 млн. євро.
На початок грудня 2013 року обсяг золотовалютних резервів склав $18,8 млрд. дол. США, що майже в 2,3 рази перевищує прогнозний обсяг платежів протягом найближчого року. Країна постійно веде переговори з МВФ, тому в наступному році не виключено отримання нових позик від міжнародних фінансових організацій, що сприятиме збільшенню золотовалютних резервів. Крім того, в разі активізації експорту, частина валютних надходжень може купуватися регулятором і формувати запас валютної ліквідності, поповнюючи міжнародні резерви НБУ.
По-третє, значне зниження ціни на імпортований з Росії природний газ (у відповідності з нещодавно підписаною угодою) може стимулювати додатковий попит на нього з боку промислових підприємств, що істотно поліпшить баланс НАК «Нафтогаз» і знизить його потребу в державних дотаціях. Завдяки цьому підвищиться збалансованість держбюджету. Внаслідок зниження з 1 січня 2014 року ціни на російський природний газ, істотно (на 35%) скоротиться відтік валюти, яка щомісяця витрачалася на закупівлю російського природного газу. Це призведе до зменшення попиту на валюту на міжбанківському валютному ринку України.
По-четверте, незважаючи на те, що долар США і євро є ліквідними світовими валютами, стан економік їхніх емітентів далекий від ідеалу. Враховуючи процеси, що відбуваються в ряді європейських країн, а також скорочення обсягу підтримки економіки США за рахунок емісії грошових коштів, курс цих валют може піддаватися істотним коливанням.
По-п’яте, завдяки заходам, яких вживає НБУ, поступово знижується доларизація економіки України. Цьому сприяє, зокрема, значна різниця в процентних ставках за гривневими і валютними депозитами, що є стимулом для розміщення депозитів у національній валюті.
Завдяки відновленню повноцінного виробничого та торгово-економічного співробітництва з Росією, а також планам виходу на новий якісний рівень економічних відносин з Китаєм, економіка України отримала суттєві позитивні імпульси для розвитку. Стабільність національної валюти в найближчій перспективі буде залежати від подальшої економічної політики України і девальваційних очікувань населення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас