Дохідність єврооблігацій України впала майже на 7% - через "кредитний договір" Путіна і Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дохідність єврооблігацій України впала майже на 7% - через "кредитний договір" Путіна і Януковича

Фондовий ринок
1533
Єврооблігації України увійшли до ралі на заявах президента РФ Володимира Путіна про намір Росії розмістити в цінних паперах українського уряду частину резервів з Фонду національного добробуту в $15 млрд.
“Ціни євробондів негайно відреагували на новину, незважаючи на відсутність будь-яких деталей угоди”, – сказав агентству “Інтерфакс-Україна” аналітик ринку облігацій групи “Інвестиційний Капітал Україна” (ICU) Тарас Котович.
За даними агентства Bloomberg, дохідність суверенних євробондів з погашенням в 2014 році протягом години після заяв президента РФ обвалилася в 1,8 рази і до 18:25 кч становила 7,93% річних, тоді як ще станом на 17:00 кч вона становила 14,33% річних.
Дохідність “довгих” випусків, з погашенням в 2022 і 2023 рр. реагувала менш рішуче і знизилася приблизно на 1 процентний пункт.
Прибутковості квазісуверенних і корпоративних випусків поки залишаються на колишніх рівнях.
В інвесткомпанії SP Advisors висловили думку, що передбачувана позика може бути оформлена у вигляді нового для України інструмента.
Зі слів фахівця відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії “Драгон Капітал” Сергія Фурси, мова йде, швидше за все, про єврооблігації . “Купувати такі папери, ймовірно, будуть поступово. Графік і прибутковість поки що невідомі. Однак якщо папери можна буде пред’явити або змінити інші умови, зокрема прибутковість, то в разі зміни політичної кон’юнктури ризики за такими цінними паперами непередбачувані”, – вважає експерт.
На ризикованість такої транзакції звернув увагу і Т.Котович. “Фактично Росія стане найбільшим кредитором. Це дозволить впливати на рішення українського уряду в разі критичних ситуацій”, – сказав він.
Крім того, окремі ризики можуть нести розподіл виплат за цими позиками і терміни їх погашення. Крім цього, подібні позики поки що не передбачені законом про бюджет, що в разі одноразового залучення потребують врегулювання, а також порушить показники боргового навантаження, що відслідковуються інвесторами та Міжнародним валютним фондом, зазначив Т.Котович.
Говорячи про ймовірну прибутковості таких цінних паперів, експерт вважає, що вона навряд чи буде суттєво відрізнятися від ринкової. Крім того, вона залежатиме від термінів, на які будуть позичати гроші, та умов їх розміщення – відразу весь випуск або частинами, додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас