Резерви України вдвічі більші за критичні показники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерви України вдвічі більші за критичні показники

Валюта
1318
Головна скарбниця країни – золотовалютні резерви – є фактично запорукою фінансового спокою для всіх українців. Про те, чи позначаться на ній «майданні» настрої, «Погляд» дізнавався у експертів.
Як вважає доктор економічних наук Олександр Савченко, резерви знаходяться поза зоною ризику. І навіть якщо припустити найгірший зі сценаріїв – наприклад, початок страйку, – Україна в змозі забезпечити себе необхідною валютою. А самих резервів нам вистачить на 2-2,5 роки: і на так званий критичний імпорт, тобто на газ, і на своєчасне обслуговування валютних боргів.
Бізнес поза політикою
Втім, жодних масштабних страйків не очікується. Як би не розпалювалися пристрасті на площах, найбільші підприємства і галузі в цілому не припинять виробництво. У реальному секторі економіки політичні питання і гасла вторинні. Головне – перспективи розвитку, бізнес у чистому вигляді.
«Якщо підприємство зупиняється, воно тут же починає приносити збитки своїм господарям, – розповів «Погляду» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Ніхто з власників не піде на такий крок. Припинити роботу, піддавшись «Майданому» настрою, можуть хіба що дрібні торгові точки, кіоски або невеликі приватні компанії. Але ніяк не концерни і корпорації».
Борги повернули
Фінансові аналітики переконані: обсяги українських золотовалютних резервів на сьогодні відповідають усім міжнародним вимогам. І те, що вони останнім часом незначно зменшилися, пов’язане виключно з погашенням боргів перед МВФ: днями Україна провела чергові виплати.
«Якби не було необхідності повертати ці кредити, в Україні вже було б відзначено зростання валютних запасів на $1,1 млрд», – пояснив Охріменко.
Експерт нагадав: цього року ми вже розрахувалися з Фондом, більше великих боргових розрахунків в України немає. Тому до кінця грудня можна очікувати збільшення золотовалютних резервів.
Головними джерелами стануть експорт, підвищення якого традиційно спостерігається восени і взимку, і саме населення. Щороку напередодні Нового року і оідразу після свят українці починають активно продавати накопичені за рік долари, виручаючи кошти на подарунки, новорічні столи та різдвяні канікули. У такій ситуації цілком можливий різкий обвал американської валюти. І щоб не допустити його, Нацбанк почне скуповувати долари, поповнюючи тим самим резерви.
Спекулятивний ефект
В останні дні, щоправда, спостерігається інша картина: курс «зеленого» дещо зміцнився, а подекуди в обмінниках долар навіть зник. Аналітики ринку пояснюють це просто: валютні спекулянти щосили прагнуть використовувати напругу, що виникла в суспільстві, розуміючи, що для них це один з небагатьох шансів зірвати куш.
«Те, що ми зараз бачимо на валютному ринку, – це гра спекулянтів, які навмисне розхитують готівковий ринок. Вони прекрасно знають, що вже найближчим часом долар почне дешевшати», – повідомив Охрименко.
Що ж сьогодні знаходиться в резервах і наскільки вони захищені? Як пояснили нам експерти, обсяг валюти, який існує в запасах НБУ, далекий від критичного. За даними ж самого Нацбанку, там зберігається понад $20 млрд.
Доречі, в 2004-2005 роках золотовалютні резерви були нижчі за 10 млрд. Але, як всі це добре пам’ятають, яких-небудь драматичних подій тоді не було. Українці навіть не підозрювали, скільки коштів зберігається в скарбниці країни.
Резерви України вдвічі більші за критичні показники
Роман Малик
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас