Три десятки українськиї банків зазнали потужних DDoS-атак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три десятки українськиї банків зазнали потужних DDoS-атак

Фондовий ринок
5225
Три десятки банків зазнали потужних DDoS-атак, при цьому з точки зору методів роботи і масштабу ці атаки фахівці схильні характеризувати не просто як кіберзлочинність, але і як кібертероризм. Атаками намагаються прикрити спроби розкрадання коштів з рахунків банківських клієнтів.
У квітні та жовтні поточного року близько 30 банків в Україні зазначали потужні DDoS-атаки, метою яких було в т.ч. прикриття спроб виведення коштів з рахунків клієнтів.
Про це під час круглого столу розповів керівник з безпеки технологій роздрібного бізнесу “Альфа-банку (Україна)” Сергій Досенко.
“З точки зору методів роботи і масштабу їх можна характеризувати не просто як кіберзлочинність, але і як кібертероризм”, – зазначив фахівець.
Досенко уточнив, що в жовтні клієнти відчули лише складнощі з доступом до сервісів дистанційного обслуговування, однак фінансових втрат вони не зазнали. Хоча спроба викрадення коштів з рахунку одного клієнта дійсно мала місце. Ефективно ж протистояти кібератакам банкам вдалося в т.ч. завдяки активній співпраці та інвестицям до свох систем інформаційної безпеки.
Як повідомив начальник відділу департаменту платіжних систем НБУ Дмитро Макаренко, питома вага збитків від кіберзлочинів у сфері використання, зокрема, платіжних карт становить менше за 0,002% загального обсягу операцій з ними.
Зі слів начальника управління з боротьби з кіберзлочинністю МВС України Максима Литвинова, в абсолютному вимірі це не багато, але для окремої потерпілої особи може означати втрату значних коштів.
Представник МВС також розповів, що в 2013 році приблизно на такому ж рівні, що і у минулому, залишається масштаб злочинів у сфері дистанційного банківського обслуговування (через втручання злочинців у системи “клієнт-банк” і т.д.). Зафіксовано 270 відповідних спроб крадіжок коштів на суму понад 108 млн грн. Збитки відшкодовуються приблизно в 70% випадкіах.
При цьому голова правління банку “Старокиївський”, голова комітету НАБУ з питань банківської інфраструктури та платіжних систем Юрій Яременко висловив думку, що якби банківська система України не вживала активних заходів протидії кіберзлочинності, її масштаби в Україні і відповідь на шкоду були б значно більшими, ніж на сьогодні.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас