Витрати банків зростають швидше за доходи. У результаті прибуток фінустанов зменшився вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Витрати банків зростають швидше за доходи. У результаті прибуток фінустанов зменшився вдвічі

Казна та Політика
771
Минулого місяця прибуток банків становив 366 млн грн, повідомляє Національний банк. Це на 64% менше порівняно з жовтнем минулого року. Заробляти фінансовим установам стало важче іще на початку року. У січні-жовтні їхній прибуток становив 2,1 млрд грн, що на 45% менше, ніж за десять місяців 2012 р.
Причина зниження прибутковості – витрати зростають швидше за доходи. У січні-жовтні витрати збільшилися на 11% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 133,6 млрд грн, тоді як доходи – лише на 9%, до 135,7 млрд грн.
Потрапили на комісію
Найбільше в січні-жовтні зросли комісійні витрати – на 28%, до 3,3 млрд грн. Заробили на комісіях фінустанови за цей час 20,3 млрд грн, що на 16% менше, ніж за десять місяців минулого року. Банки були змушені швидкими темпами знижувати розмір комісійної винагороди.
Виною всьому жорсткість конкуренції за клієнтів. «Конкуренція на банківському ринку зростає. З 2008 року коло великих і якісних клієнтів звузилося. Тому банки змушені боротися за існуючих клієнтів і переманювати у інших, пропонуючи не лише більш цікавй, але і більш дешевий кошик продуктів», – зазначив член керуючого комітету Асоціації професіоналів ризик-менеджменту (GARP) Вадим Березовик.
Відповідно до фінансової звітності 50 найбільших банків за три квартали цього року, більш за всіх комісійну маржу скоротили Платинум Банк – на 148%, ІНГ Банк – на 41%, і VAB Банк – на 35%. Як пояснив член спостережної ради Платинум Банку Юрій Блащук, комісійні доходи багато в чому залежать від активності банківських операцій.
«Коли діяльність банків не розвивається швидкими темпами, комісійна маржа збільшуватися не може», – підкреслив він.
Відсотковий пункт
Зростають і відсоткові витрати банків – у січні-жовтні вони збільшилися на 19%, до 66,3 млрд грн, тоді як відсоткові доходи піднялися на 9%, до 135,7 млрд грн.
У результаті чистий відсотковій дохід банків у січні-жовтні зменшився на 4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Найбільше відсоткова маржа знижувалася в I кварталі, уточнив начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
На цей час припали виплати за депозитами, залученими восени 2012-го, коли вартість вкладів значно зросла. Загалом за десять місяців банки витратили на обслуговування депозитів 7,1 млрд грн.
Структура депозитного та кредитного портфелів також вплинула на зниження відсоткової маржі. Протягом усього року відбувається поступовий перетікання вкладів в іноземній валюті в гривневі, які обходяться банкам вдвічі дорожче, ніж валютні.
На 1 листопада середня ставка за річним депозитом становила 15,8%, а в доларах – 6,6%. Крім того, фінустанови залучають депозити набагато активніше, ніж видають кредити. З початку року депозитна база виросла на 14%, а кредитний портфель – на 7,2%. Внаслідок цього відсоткові витрати збільшуються швидше, ніж відсоткові доходи.
Зараз банки знову почали підвищувати ставки за вкладами населення і продовжать таку фінансову політику в грудні. «Наприкінці року фінструктури, готуючись до канікул, намагаються забезпечити себе ліквідністю, тому пропонують підвищені відсоткові ставки за депозитами, – упевнений Вадим Березовик – Отже відсоткові витрати виростуть».
Витрати банків зростають швидше за доходи. У результаті прибуток фінустанов зменшився вдвічі
Леся Виговська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас