Росіяни скуповують борги України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни скуповують борги України

Кредит&Депозит
4363
Нерезиденти допомагають Мінфіну латати касові розриви в бюджеті. Наприкінці осені іноземці стали з небаченим запалом скуповувати ОВДП. Станом на нинішній понеділок належний їм портфель державних боргових паперів сягнув максимуму поточного року – 6,88 млрд. грн. Лише в період з 20 по 25 листопада він збільшився майже на 3 млрд. грн.
Такий поворот подій виглядає несподівано, враховуючи, що до цього портфель ОВДП нерезидентів стабільно зменшувався. За десять місяців поточного року він підтанув майже на 40% – з 5,4 млрд. грн. (на початок січня) до 3,4 млрд. грн. (на 1 листопада). Найшвидше зменшувався обсяг ПДВ-облігацій, що знаходилися в руках іноземців. Завдяки тому, що ці папери амортизувалися вже двічі цього року, їхній номінал з початку року скоротився приблизно на 400-500 млн. грн. Крім того, зростаючі ризики в нашій економіці, відсутність прогресу в переговорах з МВФ і значні зовнішні борги змусили інвесторів переглянути оцінки України і скоротити обсяги вкладень у цінні папери. Востаннє належний іноземцям портфель ОВДП різко схуд після пониження агентством Moody’s рейтингу України до рівня Саа1 (боргові зобов’язання з таким рейтингом піддані високому кредитному ризику). Після цього нерезиденти остаточно втратили інтерес до українських боргових держпаперів.
Листопадовий сплеск інтересу до ОВДП стався неспроста. «Істотний попит саме минулого тижня міг бути пов’язаний з тим, що розміщувалися облігації з пут-опціоном, які можуть бути пред’явлені до погашення в будь-який момент. Це знижує ризик ліквідності цих паперів при досить непоганій ставці купона», – зазначає аналітик ринку облігацій групи “Інвестиційний Капітал Україна” (ICU) Тарас Котович. Такі умови продажу ОВДП могли залучити спекулянтів. «Деякі інвестори могли більш оптимістично оцінювати перспективи виконання країною фінансових зобов’язань, ніж політики», – припускає, у свою чергу, начальник сектора ринкових досліджень «Українське кредитно-рейтингове агентство» (UCRA ) Віктор Шулик. Однак той факт, що переможне збільшення портфеля ОВДП було досягнуто за рахунок оптової скупки валютних паперів єдиним інвестором, дозволяє засумніватися в такій версії.
На аукціоні Мінфіну 19 листопада невідомий нерезидент скупив весь випуск трирічних валютних держоблігацій з прибутковістю 7,75% річних на $300 млн. «Можна припустити, що ця покупка здійснювалася за попередньою домовленістю. Швидше за все ОВДП придбав один з російських банків», – вважає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Експерти не виключають, що операція стала свого роду авансом, першим траншем кредиту, вторгованого Україною, за відмову від підписання асоціації з Євросоюзом. Тому, відмовляючись від переговорів з Європою, уряд вже знав про фінансову підтримку і міг відчувати себе впевненіше.
«Якщо це дійсно так, можна очікувати, що портфель ОВДП нерезидентів продовжить зростати високими темпами», – прогнозує аналітик однієї з українських інвесткомпаній. Підтвердження тому – черговий аукціон Мінфіну, що відбувся нинішннього вівторка. Основний обсяг залучення ($200 млн.) знову припав на валютні папери з прибутковістю 7,5% річних. Як і тиждень тому, Мінфін отримав лише одну, але дуже вагому заявку. «Важко сказати, хто її подав. Можна лише із зацікавленістю очікувати на статистику за структурою вкладень в українські державні облігації. Ймовірно, ми побачимо велике зростання ОВДП у портфелі нерезидентів. І не виключено, що ці нерезиденти мають російську прописку», – зазначає Сергій Фурса.
У жоному разі, щедрість покупців українських ОВДП виявилася дуже доречною уряду. До кінця 2013 року Мінфін ще має погасити або рефінансувати валютних ОВДП на $86 млн. і 70 млн. євро, а також гривневі боргові папери на 1,4 млрд. грн. «Але основну потребу в залученні запозичень формуватимуть дефіцит держбюджету і потреба заповнити валютні резерви напередодні нового етапу розрахунків з МВФ. У 2014 році Україна повинна буде виплатити своєму найбільшому кредитору $3,65 млрд.», – зазначає начальник аналітичного відділу Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас