Чи залишаються шанси на євроінтеграцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи залишаються шанси на євроінтеграцію

Казна та Політика
1152
Протестні акції, які проходять в Україні з моменту офіційної призупинення урядом підготовки до підписання угоди про асоціацію, дали Європі можливість продовжити переговори з Україною. Про це Forbes повідомила екс-голова моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен.
«Демонстрації показали, що люди потребують асоціації, тому що, природно, модернізація суспільства вже почалася. Так, як це було в Польщі, наприклад», – нагадує вона. Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко також зазначає, що євроінтеграційні мітинги в Україні посилили позицію Євросоюзу в переговорах з Україною і послабили аргументи Росії. «Завдяки цим акціям Європа побачила, що вона не ломиться у зачинені двері», – констатує Небоженко.
Найчисленніша акція відбулася в неділю, 24 листопада, і зібрала понад 100 000 людей – за оцінкою опозиційних сил, і близько 20 000 – за оцінкою правоохоронних органів.
Організатори Євромайдана – лідери опозиції – вже заявили, що мають намір залишатися на центральній площі аж до саміту Вільнюсі, а якщо знадобиться – зробити акцію безстроковою. Протестувальники вимагають від Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі, від Кабміну – скасування рішення про призупинення підписання угоди, а потім і відставки.
Ханне Северінсен наголошує, що Україна ще має шанс підписати угоду у Вільнюсі. «Я сподіваюся, що найближчим часом почнуться переговори між Росією, Україною та Європейським Союзом», – говорить вона. Прес-секретар представництва ЄС в Україні Давид Стулік, в свою чергу, повідомив, що на сьогодні тристоронні переговори Україна – ЄС – Росія не відбуваються. Проте в повідомленні Єврокомісії зазначається, що ЄС не виключає переговорів з Росією щодо України. «Ми готові обговорювати з Російською Федерацією українське питання на двосторонній основі», – випливає з повідомлення.
Зі слів Ханне Северінсен, ЄС чекає відкритої позиції з боку Віктора Януковича, бо не знає, про що саме ведуться переговори з Володимиром Путіним. «Крім того, закони, що стосуються лікування ув’язнених і прокуратури, як і раніше важливі, тому що це питання правової системи України. Особливо якщо ми говоримо про економіку і можливу ​​торгову війну. Всі інвестори знають, що вони не можуть повністю захистити свої права, тому що в Україні прокуратура домінує у правовій системі», – підкреслила вона.
Шанси на Вільнюс
Формально візит президента на саміт до Вільнюса не був скасований. «У плані він (візит до Вільнюса) у нас стоїть», – заявив радник глави держави Андрій Гончарук. З його слів, крім угоди про асоціацію, на саміті планувалося підписати цілий ряд документів, тому поки що відвідання Віктором Януковичем саміту не знято з порядку денного.
Як повідомив «Кореспондент» з посиланням на джерело в Адміністрації президента, переговори з ЄС не припинялися і тривають досі. За даними видання, невирішеним залишається питання надання гарантій виділення кредитів з боку ЄС і МВФ, які мають компенсувати втрати економіки України від торгових санкцій з боку Росії, і витрати по переходу на євростандарти українських підприємств.
«Ми дійсно опрацьовували на технічному рівні питання додаткових гарантій про виділення нам двох макростабілізаціонних кредитів $2 млрд і $3 млрд і політичних гарантій щодо надання кредиту МВФ $15 млрд. Разом – $20 млрд – ось ціна, за яку торгується з Брюсселем в даний час президент», – цитує джерело в АП видання «Кореспондент».
Аналогічні причини припинення євроінтеграційного процесу наводить і «Українська правда». Джерело Forbes в парламенті також підтверджує цю інформацію, додаючи, що зараз ведуться «вкрай складні переговори про технології надання політичних гарантій виділення грошей».
Голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко впевнений, що єдиний фактор, який протягом останніх днів може спонукати керівництво країни до підписання угоди з Євросоюзом – це гарантії пакета економічної допомоги і сприяння з боку США та ЄС, що, мабуть, досі зроблено не було. «Ми можемо виходити з результату, – говорить Фесенко. – Якщо підготовка до підписання угоди була припинена, значить, гарантії надані не були».
В інтерв’ю російському першому каналу прем’єр-міністр Микола Азаров посилався на неминучі економічні труднощі при розриві відносин з Росією, які європейські партнери не змогли компенсувати. «Покажіть мені хоч один документ, де зафіксовано це зобов’язання (про виділення $20 млрд. – Forbes)», – сказав прем’єр. У розпал переговорів Україна отримала листа від МВФ, в якому були перераховані вимоги на неприйнятних, на думку Азарова, умовах для країни. Зокрема, йшлося про підвищення тарифів на ЖКГ для населення та скасування субсидій для сільського господарства.
У свою чергу генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа зазначає, що зафіксувати гарантії надання кредиту МВФ складно.
«Головна турбота МВФ не отримувати відсотки на свої гроші, а знижувати ризики – макроекономічні, дефолтні, політичних потрясінь як наслідків економічної нестабільності. Я не думаю, що якісь гарантії західних держав щодо України стали б для МВФ аргументом, оскільки Україна не має істотного прогресу в реформах, у тому числі на яких наполягає МВФ», – говорить Мазепа. З його слів, кроки, які необхідно зробити, щоб полегшити макроекономічний стан країни, і вистояти в критичних моментах в можливій торговельної війні з Росією, давно відомі. «Це девальвація, рішення ситуації з «Нафтогазом», підвищення тарифів і балансування бюджету. Це все, що потрібно зробити», – перераховує він.
Северінсен запевняє, що за фінансовою допомогою, у разі підписання угоди, справа не стане. «Ваш уряд говорить про можливі економічні проблеми через угоду про асоціацію. Україна може отримати гарантії від ЄС щодо допомоги в економічній війні проти Росії, – підкреслює вона. – Наприклад, ЄС може допомогти у відносинах України з МВФ і СОТ у разі економічної війни з Росією. Росія і Україна є членами СОТ, ЄС і США також члени СОТ».
Фактор протесту
Фесенко пояснює, що суть нової політики керівництва країни можна описати як «відкладену євроінтеграцію заради примирення з Росією». З його слів, в той час як Кабмін взяв на себе відповідальність за непопулярне рішення про призупинення євроінтеграції, президент залишив за собою простір для маневру.
«Він продовжує переговори про економічне сприяння як з керівництвом Росії, так і з Євросоюзом. Так, можна це назвати торгами, але це ключовий інтерес України», – нагадує Фесенко. Поки ж відомо – зі слів Миколи Азарова – про готовність російської сторони переглянути газовий контракт.
Яка роль у цьому процесі акцій протесту? Фесенко переконаний – на принципові поступки Янукович не піде: «У Януковича є гіркий досвід 2004 року, і він розуміє: якщо зараз піти на принципові поступки – з питання євроінтеграції або про відставку уряду Азарова, то наступна черга – його. Він втратить владу».
При цьому він не виключає непрямих поступок: скликання позачергового засідання РНБО або повернення до розгляду євроінтеграційних законів. Віктор Небоженко підкреслює, що масові акції зіграли свою роль, оскільки дозволили ЄС повернутися до переговорів, трактувати це як «крок назустріч українському народу». «Тепер на переговорах можна буде посилатися на стотисячний мітинг, який показав, що Україна зацікавлена ​​в євроінтеграції», – резюмує він.
Анна Ковальчук, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас