Як заробити на гривні наступного року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як заробити на гривні наступного року?

Кредит&Депозит
4958
Цього року українці віднесли на депозити більш ніж 60 млрд грн. Вклади в нацвалюті вперше переважили обсяг доларових. А «зелені» депозити не дотягли і до півмільярда. За прогнозами експертів, тенденція збережеться і наступного року. Причина – гривневі вклади більш дохідні при надійному курсі нацвалюти.
Свята зміцнять курс
За оцінкою голови НБУ Ігоря Соркіна, зростання рівня довіри до банківської системи дозволив вже цього року наростити частку довгострокових депозитів майже до 42%.
«Гривневі депозити зараз набагато привабливіші за валютні насамперед завдяки високій відсотковій ставці, – сказав “Погляду” президент Українського аналітичного клубу Олександр Охріменко. – Українці навчилися рахувати гроші і, оцінюючи, як і куди їх вкласти, намагаються спрогнозувати результат».
За оцінкою експерта, до кінця року курс нацвалюти може зміцнитися на 10-15 копійок. Це пов’язано з тим, що перед новорічними святами люди починають активніше витрачати свої заощадження. А оскільки частина зберігається в доларах, то продавати їх будуть значно більше, ніж купувати. Надлишок пропозиції обвалить курс «зеленого».
«Наступного року, навіть за найбільш песимістичними прогнозами, вартість долара не перевищить 8,4 грн. Але навіть цей сценарій вкрай малоймовірний. Швидше за все, він буде коливатися в рамках 8-8,2 грн/дол.», – Сказав Охріменко.
Стабільність потрібна всім
З думкою експерта згодні багато його колег, яких ми опитали. «Для різких змін курсу гривні немає жодних причин, – міркує фінансовий директор «Простобанк Консалтинг» Олександр Сєдих. – Можливі лише незначні коливання на кілька копійок як в один, так і в інший бік. Але вони виявляться короткостроковими, і курс буде повертатися до нинішніх показників».
Нацвалюта в 2014-му залишиться з рівним курсом. Стабільна гривня в найближчій перспективі необхідна. Під час різких коливань страждає як економіка (втрачають прибуток або експортери, або імпортери), так і прості українці.
«У нинішній ситуації політика Нацбанку щодо утримання стабільного курсу гривні повністю себе виправдовує, – говорить Охріменко. – Вона гарантує стабільність цін, збереження купівельної спроможності зарплат і відсутність будь-яких катаклізмів на валютному ринку».
Що зможе таку стабільність забезпечити? Аналітики вважають, що цьому допоможуть заходи, вже вжиті НБУ. Це і обов’язковий продаж половини валютної виручки підприємствами, і обмеження в готівкових розрахунках. Ще один цікавий і важливий фактор: податковій вдалося припинити потік сірого імпорту в країну – завдяки введенню системи електронного обліку на митниці. Ну і, нарешті, головне: повернулася довіра до гривні і люди почали більше продавати валюту, ніж купувати її.
Який вклад кращий?
Фінансовий директор «Простобанк Консалтинг» Олександр Сєдих:
- Вибираючи депозит, варто враховувати два фактори: відсоткову ставку, тобто який прибуток може принести банківський вклад, а також термін, на який ви можете покласти гроші на рахунок. Як правило, максимальну ставку встановлюють банки строком на 1 рік. Тому якщо ви точно знаєте, що гроші найближчим часом вам не знадобляться, краще покласти їх на більш довгий строк.
Проте в періоди фінансової нестабільності бувають випадки, коли банкам вигідніші короткострокові вклади на 1-3 місяці. Тому відсотки за ними можуть бути вищі. Але в цьому випадку потрібно розуміти, що після закінчення терміну ставка, швидше за все, впаде. Відкривати новий рахунок доведеться за нижчою ставкою. Це зробить вклад менш прибутковим, ніж відкритий одразу річний депозит.
Гривня: виграли навіть ті, хто вклав у 2008-му
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко:
- Ставки за депозитами в національній валюті здатні в довгостроковій перспективі приносити прибуток навіть в найкритичніших ситуаціях. Всі чудово пам’ятають кризовий 2008 рік, коли курс гривні до долара впав на 60%. Багато хто втратив значну частину своїх вкладів через те, що поспішили зняти гроші з рахунків. А от для тих, хто не піддався паніці і холоднокровно вирішив залишити гривню на депозиті, навіть таке значне зниження курсу не стало проблемою. Прибуток за вкладами з урахуванням тих ставок, які були всі роки з 2008-го по сьогоднішній день, становить 95%. Тобто, навіть незважаючи на кризу 2008 року, вклади в гривні не просто дозволили повернути втрачене, а й принесли прибуток на третину від своєї вартості.
Позичаємо гроші державі
Наступного року українці зможуть заробити не лише віддаючи гроші банкам, але й позичаючи їх безпосередньо державі. Мінфін почне продавати населенню гривневі казначейські зобов’язання. Це гарантовані державою цінні папери номіналом 5 або 10 тис. грн. Позичати кошти держава має намір на два або три роки. Завдяки казначейським облігаціям наступного року планують залучити до 3 млрд грн.
На думку фінансових аналітиків, популярність гривневих зобов’язань залежатиме від того, якою буде ставка прибутковості. Якщо дохідність казначейських зобов’язань буде близька до депозитних, варто очікувати, що випуск цінних паперів у національній валюті буде не менш успішним, ніж випуск доларових. Прибутковість казначейських зобов’язань прогнозується на рівні не менше ніж 14% річних.
p = .
Ми взяли усереднену суму гривневого банківського депозиту простого українця – 8200 грн – і підрахували, скільки можна заробити на відсотках. Через рік сума збільшиться на 1886 грн.
Роман Малик
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас