Удар майстра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Удар майстра

Кредит&Депозит
1507
Відкликання ліцензії у “Мастер-банку”, про який ЦБ сповістив вранці 20 листопада, став найбільшим банківським колапсом в Росії за все XXI століття. Очікується, що страхові виплати за вкладами поб’ють рекорд, встановлений в поточному році банком «Пушкіно». У регулятора виявилося безліч серйозних претензій до кредитної установи – від порушення законодавства про відмивання коштів до наявності діри в балансі 2 мільярди рублів.
Банки розоряються або опиняються на межі розорення в Росії досить часто. Проте в переважній більшості випадків мова йде про крах невеликих кредитних організацій, банкрутство яких не може завдати якоїсь суттєвої шкоди фінансовій системі в цілому. Навіть під час кризи 2008 року можна було по пальцях перерахувати великі банки, котрі позбулися ліцензії: крім «Зв’язок-банку», «Глобекс» і ВЕФК особливо і згадати нічого. У «спокійному» ж 2013 році втрати в рядах банків виявилися, як це не дивно, цілком порівнянними.
Лише протягом осені була відкликана ліцензія у банку «Пушкіно», потім – у тульського «Першого експреса». «Пушкіно» входив до другої сотні найбільших банків країни, «Експрес» – до третьої. При цьому банкрутство «Пушкіно» було незвично ще й тим, що цей банк був типовою споживчою установою, що утримувала на своїх рахунках величезний обсяг приватних депозитів – понад 20 мільярдів рублів.
“Мастер-банк” також був багато в чому орієнтований на роботу з фізичними особами, тільки відкликання у нього ліцензії стало подією ще масштабнішою. Мало того, що обсяг застрахованих вкладів в ньому перевищував 30 мільярдів рублів (за попередньою оцінкою АСВ), він ще володів однією з найбільших в Росії банкоматних мереж. Банк і його партнери (включаючи сім іноземних) володіли загалом 2,8 тисячі пристроями видачі готівки.
20 листопада Центробанк відкликав у “Мастер-банку” ліцензію, пояснивши своє рішення цілою низкою обставин. По-перше, організацію звинуватили в махінаціях із звітними даними (так само, як і «Пушкіно» два місяці тому). По-друге, як встановив регулятор, банк щосили займався незаконним переведенням коштів. По-третє, якість виданих кредитів банку залишала бажати кращого, що загрожувало йому великими неприємностями в найближчому майбутньому.
Весь День 20 листопада біля центрального офісу “Мастер-банку” постійно юрмилися кілька десятків людей. Приватники та представники корпоративних клієнтів намагалися з’ясувати долю своїх вкладів. Як повідомляє «Інтерфакс», лише до 15:00 за московським часом людям повідомили, що у банку відкликана ліцензія і виплати він більш не здійснює. У той же час представники керівництва кредитної організації залишали будівлю в броньованих джипах з охороною.
Вранці того ж дня до центрального офісу “Мастер-банку” прибули поліцейські. У ГУ МВС Москви пояснили, що справу було порушено Слідчим департаментом міністерства щодо учасників групи, підозрюваних у переведенні в готівку двох мільярдів рублів. Поліцейські вилучили в банку документи, чорнові записи, а також інформацію на електронних носіях.
Щодо першого пункту претензій досить ясно висловилася глава Центробанку Ельвіра Набіулліна. З її слів, станом на 20 листопада негативний капітал банку становив два мільярди рублів. При цьому кредитна організація до останнього моменту приховувала реальний стан справ, «малюючи» недостовірну звітність. «Дірка» в капіталі “Мастер-банку” з’явилася після того, як організація надала близько 20 мільярдів рублів фізичним особам і компаніям, пов’язаним із власниками банку.
Судячи з усього, Банк Росії «вів» “Мастер-банк” вже давно, регулярно направляючи різні приписи. Зокрема, в серпні ЦБ розпорядився збільшити резерви організації на 336 мільйонів рублів. У відповідь банкіри подали до суду, вимагаючи скасування постанови регулятора. Якраз 20 листопада позов мав розглядатися в московському Арбітражному суді, але справу відклали на тиждень.
Що стосується відмивання коштів, то і тут, за даними ЦБ, “Мастер-банк” загруз глибоко. Набіулліна звинуватила керівництво кредитної організації у проведенні безлічі сумнівних операцій та роботі на тіньовий сектор. Глава комітету Держдуми з фінансового ринку Наталія Бурикіна, у свою чергу, зазначила, що подібні дії каратимуться регуляторами жорстко, оскільки «і наше, і міжнародне суспільство налаштовані проти легалізації [незаконно отриманих коштів]». Доречі, на «переведенні в готівку» банк попадається вже не вперше. Більше року тому у справі про легалізацію незаконних коштів були затримані двоє колишніх співробітників “Мастер-банку”, включаючи колишнього віце-президента Євгена Рогачова .
Така кількість нарікань з боку регулятора робило відгук ліцензії практично неминучим. Особливо з урахуванням того, що нове керівництво ЦБ демонструє велику рішучість карати банкірів за серйозні порушення. Досить згадати операцію проти дагестанських банків, яка почалася влітку, незабаром після приходу на пост голови Набіулліної. Північнокавказькі кредитні установи були дрібницею, слідом за якими послідувала і більша риба.
Удар по банківській системі внаслідок цього вийшов вражаючим. “Мастер-банк” входить до топ-50 найбільших банків країни, а в такому класі ліцензій ніхто з гравців не втрачав протягом вже багатьох років. Кількість постраждалих внаслідок махінацій банкірів і жорстких заходів ЦП виявилася більш ніж ніж суттєвою. Тепер необхідно забезпечити оперативне повернення коштів, як , за правилами системи страхування вкладів, повинні бути передані власникам в найближчі 10-20 днів.
Поки що точних даних про те, чи вистачить у самого банку грошей, щоб розплатитися з клієнтами, немає. Якщо їх виявиться недостатньо, то АСВ доведеться віддавати власні кошти, хоча агентство і так вже витратилося, проводячи компенсації вкладникам «Пушкіно». За даними АСВ, страховий випадок (найбільший в історії російського банківської справи) наступив для вкладів на загальну суму в 30 мільярдів рублів. Всього ж в ньому знаходилося депозитів на 47 мільярдів рублів (дані banki.ru на 1 листопада). Ті вкладники, які під дію страховки не підпадають, будуть змушені вимагати свої кошти в якості кредиторів першої черги.
Серед таких, зокрема, виявився фонд «Справедлива допомога» лікаря Єлизавети Глінки («Доктор Ліза»). Організація втратила через відкликання ліцензії 2,3 мільйона рублів, з яких мільйон призначався для будівництва хоспісу в Єкатеринбурзі. Чи вдасться повернути ці кошти, сказати складно, оскільки на даний момент неможливо оцінити реальну ринкову ціну і ліквідність активів на балансі банку.
“Мастер-банк” був зареєстрований в Москві в 1992 році під назвою «Ронекс». Голова правління Борис Булочник і члени його сім’ї спільно контролюють близько 85 відсотків акцій банку; 8,36 відсотка – у Кирила Гудзинського, іще 5,22 відсотка – у Геннадія Белячкова. Восени 2010 року віце-президентом організації став двоюрідний брат глави держави Ігор Путін. Через кілька місяців він покинув банк, але потім повернувся і зараз входить до ради діректорів.
АСВ все ж розраховує передати вкладникам застраховані гроші в повному обсязі, не вдаючись до екстрених заходів. За даними міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, в докапіталізації агентства необхідності немає, навіть незважаючи на дві поспіль рекордні виплати. Він додав, що на той випадок, якщо обсяг виплат вкладників перевищить обсяг ресурсів АСВ, існує законодавча норма, яка дозволяє Банку Росії надати АСВ ліквідність строком до п’яти років.
Ще один неприємний момент пов’язаний з тим, що “Мастер-банк” обслуговував безліч організацій. Через його мережу банкоматів (що входить до п’ятірки найбільших в країні) працювали кілька інших кредитних установ. Таким чином, можливості перевести в готівку кошти позбулися клієнти цілої низки структур. Офіційно свої труднощі вже підтвердив «БКС прем’єр». Безліч організацій виплачували своїм співробітникам зарплати через картки “Мастер-банку”. Так, мова йде про державні телекомпанії «Перший канал» і ВДТРК, а також РІА Новини. У 2012 році обсяг коштів, перерахованих на зарплатні рахунки банку, становив 13,25 мільярда рублів. Співробітники організацій, що користуються зарплатними картками банку, будуть змушені отримувати свої гроші в банках- агентах на тих же підставах, що і вкладники. Виплати повинні розпочатися до 4 грудня.
Крім того, через банк здійснювалися платежі торговельних мереж. Деякі з них через відкликання ліцензії функціонувати перестали. Так, Parter.ru тимчасово припинив прийом оплати за допомогою банківських карт. Коли цей сервіс запрацює знову, поки що неясно.
У цілому крах “Мастер-банку”, навіть «керований» регуляторами, виявився серйозним шоком для російської фінансової системи. Втім, влада заявляє, що відкликання ліцензії не говорить про структурні проблеми вітчизняних фінансів в цілому.
Дмитро Мігунов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас