До яких податкових змін варто готуватися бізнесу в 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До яких податкових змін варто готуватися бізнесу в 2014 році

Казна та Політика
5792
Топ-5 найбільш важливих податкових змін, які наберуть чинності з 1 січня 2014
1. Податок на додану вартість (ПДВ)
Новий податковий рік мав початися з виконання однієї з головних обіцянок Податкового кодексу – зниження ставки ПДВ до 17% і зниження ставки податку на прибуток до 16%. Однак, як стало відомо, у прикінцевих положеннях проекту закону про держбюджет на 2014 рік внесено відстрочку запланованого зниження ставок. Хоча, виходячи з того, що проекту бюджету в парламенті все ще немає, робити висновки про ставку ПДВ на наступний рік бізнесу рано.
2. Спрощення процедури постановки на облік підприємств
Наступним потенційним завданням є подальше спрощення процедур реєстрації бізнесу. 8 листопада Президент Янукович підписав закон № 2054а “Про внесення змін до ПКУ щодо обліку та реєстрації платників податків”, який набирає чинності з 1 січня 2014 року.
Закон покликаний продовжити тенденцію спрощення реєстрації, яка почала діяти з 1 липня 2013 року, коли з ланцюжка оформлення бізнесу зникли працівники районних адміністрацій. Зокрема, документ передбачає скорочення термінів надання банками інформації про відкриття поточних рахунків в органи Міндоходів та отримання відповіді про постановку на облік або про відмову у взятті на облік. Також планується акумулювання інформації про перебування на обліку суб’єктів у податкових органах, і про реєстрацію як платника ПДВ або платника єдиного податку на одному вебсайті. Закон також скасовує необхідність отримання свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку – його замінить виписка з єдиного держреєстру. Її можна буде отримати безкоштовно протягом двох днів.
3. Реєстратор розрахункових операцій (РРО)
У 2014 році не залишаться без уваги також безготівкові розрахунки. Міндоходів і Мінфін вже давно поставили перед собою мету перевести максимум розрахунків в електронну форму. Так, з вересня 2013 року НБУ обмежив граничну суму для операцій з готівкою (150 тис. гривень). А з жовтня за відмову прийняти у споживача до оплати платіжну карту передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.
Штрафні санкції з 1 січня 2014 року почнуть застосовуватися також за неподання до податкових органів контрольно-звітної інформації РРО в електронній формі відповідно до вимог чинного законодавства.
Підґрунтям для цього став наказ Міндоходів від 1 жовтня 2013 № 522 про виключення з Державного реєстру РРО моделі РРО, які не забезпечують електронну передачу контрольно-звітної інформації до органів МДС. Це означає, що підприємці повинні використовувати нові, або переоснащувати наявні РРО (приєднавши до них модем), так щоб вони могли передавати інформацію в податкові органи.
Як відомо, всі суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, які повинні бути включені до Державного реєстру.
На даному етапі, як платники податків, так і регіональні органи Міндоходів можуть зіткнутися з проблемою забезпечення необхідною кількістю апаратів з встановленими параметрами. Але оскільки податківці самі зацікавлені в налагодженні процесу встановлення РРО, ймовірно ці питання будуть оперативно вирішуватися.
4. Електронний кабінет платника податків + електронна звітність
З нового року на повну силу запрацює “Електронний кабінет платника податків” – система, яка дає можливість подавати податкову звітність в режимі реального часу. Потенційні можливості нового електронного сервісу веб-порталу дозволять, крім того, переглядати дані про стан розрахунків з бюджетом, формувати і заповнювати платіжні документи про сплату податків і здійснювати сплату податків.
На підтримку цієї ідеї з 1 листопада 2013 рю Акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК) Міністерства доходів почав формування посилених сертифікатів ключів. Сертифікати будуть видаватися безкоштовно і мати термін дії до двох років. Але варто зауважити, що до цього безкоштовні сервіси для подання звітності працювали не ідеально, насамперед, через нестабільність серверів Міндоходів.
5. Перший звіт про працевлаштування незахищених верств населення
З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України “Про зайнятість населення”, який встановлює квоту 5% з працевлаштування соціально незахищених верств населення для підприємств зі штатною чисельністю 20 і більше осіб. При цьому роботодавці повинні самостійно контролювати виконання даної норми і подавати до територіальних органів Міндоходів звіт про прийняття необхідної кількості працівників встановлених категорій (молодь без досвіду роботи, діти-сироти, колишні ув’язнені, батьки дітей-інвалідів, особи передпенсійного віку та ін.) Перший звіт роботодавці подаватимуть за 2013 рік, граничний термін подання – 1 лютого 2014 року. Штраф за безпідставну відмову у працевлаштуванні незахищених верств населення становить 2 мінімальні заробітні плати на момент виявлення порушення.
І як бонус: трансфертне ціноутворення
До 1 вересня 2014 р. бізнесу надано перехідний період для адаптації до норм закону про трансферне ціноутворення, який набрав чинності 1 вересня 2013 року. Це означає, що якщо в ході перевірки будуть виявлені порушення, сума нарахованого штрафу становитиме 1 гривню, але тільки до 1 вересня 2014 року. Крім того, відстрочка не стосується відповідальності за неподання звітності (штраф – 5% від суми операції) і необхідної документації (100 мінімальних зарплат) по контрольованих операціях.
В цілому, можна сказати, що Міністерство доходів продовжує підганяти норми податкового законодавства до європейських стандартів і переводити операції в електронну форму. У теорії, все це повинно зробити життя платників простішим. Як буде на практиці – побачимо.
Мінсоцполітики, в свою чергу, навпаки, створюють складнощі, і, судячи з усього, наступного року від цього відомства можна буде очікувати нових ініціатив. Ідея перекласти проблему безробіття на плечі роботодавців, втілена в 2013 році, може мати продовження, і добре, якщо воно буде у вигляді податкових пільг.
Інна Мартинюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас