Український держбюджет можна зробити бездефіцитним. Але ... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український держбюджет можна зробити бездефіцитним. Але ...

Казна та Політика
4319
За підсумками дев’яти місяців 2013 дефіцит держбюджету склав 34 млрд. грн і відразу почалися розмови, а чому не 53 млрд. грн, або не 3 млрд. грн, або взагалі без дефіциту. При бажанні можна зробити дійсно бездефіцитний держбюджет. Але це не виходить навіть у Франції та США, не кажучи вже про Іспанію та Португалію.
Але, щоб спробувати зрозуміти джерело утворення дефіциту держбюджету, варто подивитися на сам бюджет, благо всі дані про нього є на сайті Мінфіну.
За підсумками дев’яти місяців 2013 р. всього було зібрано всіх податків і зборів 325 млрд. грн., це на 2,5% більше, ніж торік. А витрачено з держбюджету за той же період 359 млрд. грн, що на 6,9% більше, ніж торік. Ось це і створило дефіцит у розмірі 33,9 млрд. грн, що на 62% більше, ніж торік. Україна має погану звичку: витрати з держбюджету зростають швидше, ніж доходи. І скільки б політики і не говорили, що треба жити по кишені, не виходить у нас якось з цим. Завжди не вистачає грошей. Завжди хочеться більше.
Куди ж були витрачені гроші з держбюджету? Щоб відповісти на це питання, скажемо пару слів про формування дохідної частини держбюджету в цьому році. За підсумками дев’яти місяців 2013 було отримано ПДВ майже 136 млрд. грн, і було виплачено у вигляді відшкодування ПДВ 43 млрд. грн, що на 22% більше, ніж торік. Торік обсяги надходження ПДВ за дев’ять місяців були майже аналогічними.
Але відшкодування ПДВ було значно менше. Якби в цьому році податкова не відшкодовувала ПДВ, як це робили в попередні роки, то дохідна частина держбюджету виросла б, як мінімум на 8 млрд. грн, які пішли б на зменшення дефіциту держбюджету. Але що потім робити з цим відшкодуванням ПДВ? Знову віддавати казначейськими векселями? Ось і виходить. Якщо хочемо зменшити борги з ПДВ, то зменшуємо і дохідну частину держбюджету. І нічого нового тут не придумаєш. Цього року на 7% зросли збори податку на прибуток і доходів від фізичних осіб, але цих доходів явно мало, щоб компенсувати зростання відшкодування ПДВ. Тому і такий слабкий ріст доходної частини держбюджету.
Зате видаткова частина держбюджету росте добре і легко. Воно й зрозуміло. Витрачати завжди простіше. За дев’ять місяців 2013 р. з держбюджету було виплачено грошових коштів на виплату пенсій та заробітну плату працівників сфери освіти, медицини та культури, а так само утримання соціальної сфери 297 млрд. грн. Це без урахування заробітної плати правоохоронних органів та держслужбовців, що на 48% більше, ніж торік. Про правоохоронні органи теж не забули, і на їх утримання за дев’ять місяців було витрачено 27 млрд. грн, що на 12% більше, ніж торік. Утримання державного апарату з їх зарплатами і автомобілями обійшлося казні за дев’ять місяців в 12,7 млрд. грн, що на 2,4% більше, ніж торік.
Якщо порахувати витрати держбюджету тільки на утримання соціальної сфери, виходить, що з держбюджету на це витрачається майже 88% всіх грошей. У нас багато пенсіонерів і тому постійно держбюджет спонсорує Пенсійний фонд, інакше просто не вистачить грошей. Дуже багато йде на фінансування соціальної сфери, але по-іншому не виходить. Навряд чи знайдуться політики, які закликатимуть не витрачати гроші на соціальну сферу, ще й напередодні майбутніх виборів.
І наостанок, пару слів про витрати на обслуговування державного боргу. За рахунок погашення кредитів МВФ за підсумками дев’яти місяців 2013 р. з держбюджету було виплачено на погашення боргів і виплату відсотків по них 22,2 млрд. грн, що на 30% більше, ніж торік. Якби можна було ці борги не платити, то відразу дефіцит держбюджету «здувся» б. Але не платити не можна. Тут все просто. Якщо уряд не платить за своїми боргами, він банкрут, а якщо платить, тоді йому дають знову в борг. Таке вічне життя в борг.
На підставі цих цифр можна дійсно зробити висновок, що теоретично можна зробити держбюджет бездефіцитним. Для цього і потрібно всього-то: перестати відшкодовувати ПДВ, урізати пенсії і заробітну плату бюджетникам і взагалі перестати платити по боргах. Але, чим це все закінчиться не складно здогадатися. Краще нехай буде дефіцит держбюджету, ніж жити без дефіциту серед буревіїв соціального конфлікту.
Олександр Охріменко, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас