Підсумки жовтня: перспективи України туманні, але віра у світле майбутнє залишилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки жовтня: перспективи України туманні, але віра у світле майбутнє залишилася

Казна та Політика
1905
Жовтень став місяцем повним сюрпризів і несподіванок. Були серед них як приємні, так і не дуже. Але в цілому жовтневі події змушують багато в чому переглянути економічні прогнози і плани на наступний рік. І, на жаль, з упевненістю заявляти про наявність у нашій країні економічної стабільності поки не доводиться. Але почнемо по порядку.
На чолі огляду подій по праву стоїть найбільш резонансна з них – підвищення стелі держборгу США. Відсутність остаточного компромісу між республіканцями і демократами, які намагалися виторгувати якомога більше для себе і своїх штатів, змусило інвесторів понервувати. Однак за великим рахунком в Америці як і раніше ніхто не сумнівається. Навіть той факт, що 800 тисяч працівників держсектора були відправлені у відпустки за свій рахунок, лише ненадовго остудив зростання на ринках.
Засідання Комітету з відкритих ринків ФРС США не принесло майже нічого нового. Регулятор натякнув на можливість скорочення програми кількісного пом’якшення раніше, ніж очікували аналітики. Однак зараз вливання грошей продовжується і, коли воно закінчиться, ніхто точно сказати не може.
Те, що уряд США зміг затвердити бюджет і уникнути технічного дефолту, це, безумовно, добре. Але сам факт наявності політичних розбіжностей сильно насторожує всіх. Занадто часто конкуруючі партії в уряді найбільшої економіки світу не можуть досягти консенсусу у встановлений термін. А адже американські боргові папери є основною формою заощаджень для всіх великих центральних банків світу.
Україна в цьому місяці, на жаль, теж змогла відзначитися в негативному ключі. Світове аналітичне агентство Moody’s знизило суверенний і корпоративні рейтинги нашої країни, що призвело до сильного падіння цін на єврооблігації і папери з погашенням в 2014 році. Останні можна було купити з прибутковістю 14,0-14,5%. Але це свято закінчилося швидко і прибутковість знизилися до 12,0%. Падіння національного ВВП у третьому кварталі склало 1,5% в річному вираженні, незважаючи на оптимістичні прогнози і плани уряду.
Негативно на економіку України впливає і дефляція, яку населенню хочуть піднести як велике досягнення. За фактом, даний показник згубно впливає на український бізнес, в першу чергу, на малий і середній, який забезпечує значну частину робочих місць. Ситуацію з дефляцією посилює також зниження купівельної спроможності населення і високі кредитні ставки.
Єдиним чинником, який по-справжньому підтримує віру інвесторів у світле майбутнє, залишається можливе підписання договору про асоціацію з ЄС і відновлення співпраці з МВФ. Зростання України в рейтингу Doing Business на 28 позицій до 112 місця – це позитивний фактор. Але і тут є нюанси. Ключовий для інвесторів індекс, який використовується для розрахунку цього рейтингу, – індекс захисту прав інвесторів – показав зниження для України на цілих 11 позицій до 128 місця.
Не сприяють зростанню інвестиційного клімату як і сумно відомі казначейські векселі, так і ініціативи на кшталт 3%-го податку на інвестиції в розмірі понад 1000 мінімальних зарплат (1,147 млн грн).
Сезон звітності українських емітентів не приніс особливих сюрпризів, але обстановка на підприємствах, за винятком енергетиків, погіршується. Особливо страждають вагонобудівники. Так, на Стахановському вагонобудівному заводі заявили про необхідність скоротити на 6 місяців третину працівників, яких на підприємстві більше 4800 чоловік. Росія відкликала сертифікати на деякі вагони Крюківського вагонобудівного заводу, укомплектовані китайськими деталями, але вже в кінці місяця їх дію було відновлено.
У той же час позитивні новини виходять від традиційно збиткового в останні роки бізнесу корпорації «Богдан Моторз». Нещодавно компанія почала активно співпрацювати з китайськими автомобілебудівниками. В результаті, наступного року тільки на експорт має бути відправлено близько 2,5 тисяч автомобілів марки JAC. До позитиву можна віднести і поставки 5 млрд кубометрів газу за ціною 260 доларів за тисячу кубів для корпорації Дмитра Фірташа, куди входить концерн «Стирол». Дана обставина дала можливість знову запустити виробничі потужності «Стирол».
Запуск подвійного лістингу акцій для компаній, які зареєстровані за кордоном, але основна кількість активів мають в Україні, може підвищити інвестиційну привабливість країни в цілому. Першопрохідцями стали «Укрпродукт» і «Миронівський Хлібопродукт».
Оцінюючи всі події, що відбулися, можна зробити ключовий висновок, що за підсумками поточного року зростання вітчизняної економіки не буде. Перспективи на 2014 рік теж виглядають туманними за великої кількості невизначених факторів. Зокрема, до них можна віднести підписання угоди з ЄС та її остаточні умови, терміни відновлення роботи з МВФ, торговельні взаємини з Росією, економічний розвиток західного і арабського світів. Можливо, приріст ВВП у наступному році виявиться в районі 1-2%, але він буде непоказовим через результати останніх двох років і явно не досягне рівнів 2011 року.
На валютному ринку до кінця року глобальних змін не очікується. Зокрема, курс гривні залишиться стабільним. Поки Національний банк буде продовжувати жорстко контролювати гривню, її динаміка буде слабко залежати від економічної ситуації в країні.
На фондовому ринку України є потенціал виникнення сильного руху, так як індекс Української біржі вже тривалий час консолідується в діапазоні 850-900 пунктів. Традиційно, наприкінці року виникає своєрідне різдвяне ралі, яке викликане сезонними чинниками, що дасть можливість заробити вітчизняним інвесторам.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас