В українські виші прийматимуть за новими правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українські виші прийматимуть за новими правилами

Казна та Політика
1294
Міністерство освіти і науки опублікувало оновлений проект Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2014 році. У документі була перероблена частина положень, змінено – найчастіше в бік спрощення – визначення термінів. Так, помітному скороченню піддалося визначення ваучера, про який в Умовах прийому нинішнього навчального року не згадувалося взагалі. Частково скорочено визначення вступного іспиту, зникла згадка дослідницького університету, зате з’явилося визначення співбесіди. У ряді положень було нівельовано вплив правил прийому навчального закладу і, таким чином, посилено дію міністерських Умов.
Згідно з оновленим документом, рішення приймальних комісій мають бути оприлюднені на інформаційних стендах та офіційних веб-сайтах ВНЗ “як правило, в день прийняття, але не пізніше наступного дня після прийняття”. З’явилася норма про те, що підготовка фахівців медичного та ветеринарно-медичного спрямування може здійснюватися на основі повної загальної середньої освіти.
Терміни підготовки правил прийому вишами збільшені: якщо раніше навчальний заклад повинен був затвердити їх до 15 листопада 2013 року, то тепер – до 25 числа. Також змінено терміни визнання в Україні іноземних документів про освіту, цього разу в бік скорочення: якщо раніше на нострифікацію відводився рік, то тепер – від 1 до 4 місяців.
У документі посилені позиції Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Як і раніше, в ній, поряд з іншими даними, має реєструватися заяву абітурієнта, причому в його ж присутності. Але тепер вуз може цю заяву скасувати – за рішенням приймальної комісії до формування списків рекомендованих до зарахування та за умови допущення технічної помилки, допущеної під час внесення даних до Бази, що має бути підтверджено відповідним актом. При цьому скасоване заява вважається неподаною, а факт подачі в ЕГЕБО анулюється.
І найголовніше – доля інформаційної системи “Конкурс”. Про неї в Умовах прийому згадок як не було, так і немає. Проте п. 23.6, який регламентує питання інформування громадськості про подання заяв на вступ, дещо змінився. Якщо раніше там говорилося, що інформування здійснюється згідно з даними ЕГЕБО, то тепер стверджується, що цей процес буде здійснюватися “інформаційними системами на основі даних, внесених приймальними комісіями в ЕГЕБО”.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас