Українцям прописують страхову медицину з 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям прописують страхову медицину з 2017 року

Казна та Політика
1493
Вже з 2017 року в Україні може з’явитися обов’язкова страхова медицина, про яку ми так давно говоримо. Це передбачає законопроект МОЗ «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування». Зараз документ проходить публічне обговорення (основні положення законопроекту – в інфографіці). Згідно з документом, роботодавці будуть страхувати співробітників, відраховуючи необхідну суму щомісяця із зарплати. Інвалідів, дітей і пенсіонерів застрахують за бюджетні кошти.
ПОТРІБНІ ГРОШІ. Як роз’яснили нам у прес-службі МОЗ, безкоштовну медичну допомогу, передбачену Конституцією, ніхто скасовувати не збирається, але населення старіє, працюючих все менше, а значить, менше і відрахувань до бюджету і не можна очікувати, що фінансування на медицину буде збільшуватися і кожен зможе лікуватися, не сплачуючи лікарю. «Зараз фінансування на медицину 3,2-3,4% ВВП, а за рекомендаціями ВООЗ, повинно бути не менше 6% ВВП (або 84-85 млрд грн. – Авт.)», – Каже міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова. Тому для поліпшення медобслуговування потрібні додаткові гроші. Поки сума відрахувань із зарплати невідома, її визначатиме Кабмін при підготовці чергового держбюджету.
ЧИ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ. Як повідомила нам менеджер з пільг великого холдингу Олена Миронова, вони добровільно страхують здоров’я співробітників у приватній страхфірмі за 2100 грн на рік на кожного, тобто за 175 грн на місяць, або 15% від мінзарплати. «Це мінімальна сума, що включає в себе 100% оплату ліків. У нас понад 300 працівників, тому маємо знижку, для малих компаній дорожче», – каже Олена.
Президент Украналітцентра Олександр Охріменко підрахував, що якісне медстрахування повинне коштувати не менше 5-6 тис. грн на рік на людину. «Якщо менше, лікар буде намагатися швидше позбутися від пацієнта, а не вилікувати його», – каже Охріменко. На його думку, закон потребує доопрацювання: не прописано, хто буде контролювати виконання. Експерт вважає, що це має бути Міндоходів, якого боїться бізнес, інакше дрібні приватники стануть економити на страхуванні. Але сама нерозв’язна, на його думку, проблема – це страхування за держрахунок дітей, інвалідів та пенсіонерів, оскільки в місцевих бюджетах грошей на це немає. «Медстраховка є у всьому цивілізованому світі, тому закон потрібен. Його можна прийняти в першому читанні, але впровадити зараз, коли економіка на спаді, нереально. Будемо сподіватися, що до 2017 року ситуація покращиться», – сказав нам перший заступник голови фракції ПР у Раді Михайло Чечетов.
Українцям прописують страхову медицину з 2017 року
Українцям прописують страхову медицину з 2017 року
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас