Мільярдні відмінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярдні відмінності

Енергетика
1165
Сьогодні, 23 жовтня, прем’єр міністр України Микола Азаров заявив, що за три роки країна переплатила за російський газ до $ 20 млрд, у той же час, вчора лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов озвучив суму в $ 12 млрд.
Звернемо увагу, що про мільярдну переплату за газ Азаров заявив, відкриваючи засідання уряду.
“За три роки ми переплатили за газ до $ 20 млрд, які за цей час могли б використовувати для модернізації промисловості, сфери охорони здоров’я та реалізації інфраструктурних проектів”, – підкреслив прем’єр.
Крім вищесказаного відзначимо, зараз Україна намагається диверсифікувати постачання газу, щоб зменшити енергетичну залежність від Росії. Україна також веде з РФ тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі газові контракти, підписані урядом екс-прем’єра Юлії Тимошенко в 2009 році, на думку Президента України Віктора Януковича, є кабальними.
Нагадаємо, в січні поточного року Газпром виставив Нафтогазу України рахунок на $ 7 млрд. Це неустойка за невиконання контракту по закупівлях газу. Влада України отримання рахунку підтвердила, але визнала, що платити не збирається.
Суть конфлікту проста – ще під час перебування прем’єром України Юлії Тимошенко дві компанії підписали довгостроковий контракт. По ньому Київ зобов’язувався купувати у Москви як мінімум 41 млрд куб. м газу на рік. А якщо споживає менше, то зобов’язаний заплатити неустойку. В останні роки постачання різко скоротилися. По-перше, ціни на газ кусаються. Адже з недавнього часу Україна купує його майже за європейськими тарифами. По-друге, криза. Торік Нафтогаз купив всього 33 млрд куб. м. І відразу ж, природно, “попав” на пені і штрафи за недобір газу.
Акцентуємо увагу, що зараз Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газ , намагається реалізувати різні енергетичні проекти.
Так, з листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). Проте вчора, 22 жовтня, стало відомо, що Нафтогаз з жовтня зупинив реверсний імпорт природного газу через Польщу через його високу ціну.
Додамо, що з квітня поточного року почалися поставки природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас