НБУ прийняв додаткові заходи для підтримки стабільності національного валютного ринку - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ прийняв додаткові заходи для підтримки стабільності національного валютного ринку - НАБУ

Валюта
3322
Національний банк України вжив додаткових заходів для підтримки стабільності національного валютного ринку у вигляді інтервенцій. Про це йдеться в повідомленні Національної асоціації банків України.
У НАБУ відзначають, що у вересні валютні інтервенції – еквівалент продажу євро, американських і австралійських доларів – склали 580 млн дол США, тоді як протягом 2 попередніх місяців НБУ не виходив на міжбанківський валютний ринок.
“Інтервенції НБУ дозволили значною мірою задовольнити зростаючий попит на валюту на готівковому валютному ринку”, – говорять в асоціації.
Так, в порівнянні з серпнем, обсяг продажу готівкової валюти банківськими установами у вересні виріс на 24% – до 2,09 млрд дол США, а обсяг купівлі, навпаки, знизився на 9% – до 1,41 млрд дол США.
У свою чергу, сальдо операцій банківських установ на готівковому валютному ринку у вересні склало 680 млн дол США.
“Але значна частка придбаної громадянами валюти повернулася в банківську систему – вони направили її на депозитні рахунки (0,2 млрд дол США протягом вересня) і погашення валютних кредитів (0,21 млрд дол США за офіційним курсом)”, – відзначають у відомстві.
Експерти НАБУ відзначають, що обсяг операцій на міжбанківському валютному ринку поступово скорочується – 49,11 млрд дол США у вересні порівняно з 52,08 млрд дол США в серпні і 53,48 млрд дол США в липні.
“Це може свідчити про зниження зовнішньоторговельної активності і часткову девалютизацію операцій реального сектора”, – пояснили в асоціації.
На думку НАБУ, застосовані регулятором заходи є дієвим інструментом стабілізації валютного ринку країни в умовах напруженості на світових товарних і фінансових ринках.
Вони сприяють зростанню пропозиції іноземної валюти на внутрішньому ринку і підтримки стратегічного запасу валютної ліквідності держави.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас