Для підтримки курсу гривні НБУ змусив іноземців продавати 50% завезеної в Україну валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для підтримки курсу гривні НБУ змусив іноземців продавати 50% завезеної в Україну валюту

Валюта
2374
Іноземні інвестори і українські банки (за власними зовнішньоекономічними контактам) зобов’язані продавати 50% валюти, що заводиться в Україну, йдеться в сьогоднішньому роз’ясненні Нацбанку. Виключення з правила – це рахунки дипломатичних представництв і консульських установ, їм дозволили залишати всі надходження валюти у ВКВ, не переводячи їх в гривню.
«До цих пір іноземних інвесторів не змушували продавати валюту, що заводиться в нашу країну, на безготівковому ринку реалізовувалася лише виручка наших експортерів і підприємців – фізосіб. Головний посил нового документа цілком зрозумілий: хочете працювати в Україні – продавайте 50% всієї валюти, що надходить в країну, причому продавайте всі (ну крім, дипмісій, для яких завжди робляться винятки). Таким чином, НБУ хоче збільшити обсяг пропозиції на валютному ринку, і підтримати курс гривні», – прокоментував ситуацію заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький.
Підтримка курсу гривні – перша мета НБУ. Друга – це економія валютного запасу країни, який владі доводиться витрачати на підтримку курсу нацвалюти: за минулий місяць золотовалютні резерви Нацбанку скоротилися на 0,05%, а з початку року – на 13,4% (до $ 21,6 млрд.).
«Нові заходи регулятора можуть забезпечити поповнення золотовалютних резервів. Згідно з офіційною статистикою, в серпні в Україну надійшло іноземних інвестицій десь на $ 300 млн. Якщо такі темпи припливу капіталу зберігатимуться, то в місяць на валютний ринок буде додатково потрапляти близько $ 150 млн. Я не можу сказати, що це дуже великі надходження, але разом з іншими заходами НБУ, вони дозволять збільшити обсяги валютних продажів на міжбанку», – сказав нам скарбник Банку Національний кредит Олег Зоренко.
Фінансисти вважають, що нові вимоги центробанку можуть виявитися не останніми цієї осені. «У НБУ достатньо інструментів, щоб впливати на курс гривні. Думаю, що якщо буде потрібно, Нацбанк введе обов’язкову 100%-вий продаж валюти, і підтримає нацвалюту», – спрогнозував Василь Невмержицький.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас