Скандал навколо спецслужб США: глава АНБ має намір піти у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал навколо спецслужб США: глава АНБ має намір піти у відставку

Особисті фінанси
706
Керівник Агентства національної безпеки США Кіт Александер має намір після восьми років служби піти зі свого поста в березні-квітні 2014 року.
ЗМІ вважають, що Александер покидає свій пост у зв’язку зі скандалом, що вибухнув після публікацій даних про незаконні методи роботи спецслужби, оприлюднені Едвардом Сноуденом.
Заступник Александера Джон Інгліс також буде звільнений до кінця 2013 року. Очікується, що посада голови АНБ дістанеться командувачу 10-м флотом ВМС, віце-адміралу Майклу Роджерсу, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в офіційних колах.
Водночас прес-секретар АНБ США Вані Вайнс заперечує інформацію про те, що його начальник залишає свою посаду саме через скандал навколо стеження відомства за американцями і громадянами інших країн.
За його словами , рішення про відхід було прийнято Александером вже давно, так як він вже три рази подовжував свій термін перебування на посаді.
“Справа в тому, що після переговорів з міністром оборони Чаком Хейгелом і головою комітету з розвідки Дайен Файнстайн його звільнення було відстрочено до весни 2014 року”, – додає Вайнс.
Кіт Александер перебував на посаді глави АНБ США довше за всіх своїх попередників – з 2005 року. Джон Інгліс став його заступником у 2006 році. Їх подвійний відхід надає президентові США Бараку Обамі можливість провести реформу агентства відповідно реаліям сьогоднішнього дня, а також визначитися, чи будуть АНБ і Кібернетичне командування ВПС США мати в майбутньому окремих керівників, відзначає Reuters.
Зараз на пост нового глави АНБ США пророкують Майкла Роджерса, який є провідним військовим командиром Кібернетичного командування ВПС США з 2011 року. До цього він обіймав посаду командира розвідки в Об’єднаному комітеті начальників штабів США і Тихоокеанському командуванні США .
Колеги Роджерса вважають, що якщо вибір впаде на нього, то АНБ не буде розчароване в “видатному наступнику” Александера. “Роджер – це природжений лідер, проникливий і піклується про безпеку суспільства”, – заявив, зокрема, один з представників Міністерства оборони США, що побажав залишитися анонімом.
АНБ США виявилося в центрі великого розгляду в цьому році, коли колишній співробітник відомства Едвард Сноуден передав виданням Guardian і The New York Times відомості про методи роботи американської розвідки. Згідно з його матеріалами, спецслужби США активно використовували програму стеження щодо простих громадян і чиновників по всьому світу, прослуховуючи їх телефонні розмови і переглядаючи їх дані в Мережі.
Виступаючи на захист підвідомчої йому організації, Кіт Александер раніше заявляв, що використання секретної програми PRISM дозволило запобігти десяткам терактів. При цьому, за його словами, спецслужби звертаються до програми стеження лише в тому випадку, якщо існує загроза нацбезпеці США. На початку жовтня Федеральний суд США дозволив АНБ продовжувати вести необхідний збір інформації про телефонні дзвінки американців.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас