ЗМІ: За час свого президентства Янукович вручив понад 100 тисяч нагород — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: За час свого президентства Янукович вручив понад 100 тисяч нагород

Казна та Політика
492
За час свого президентства Віктор Янукович роздав більше 100 тис. нагород. Найпрестижніші з них діставалися людям, особисто відданим главі держави.
Ювілеї, робота в парламенті, приналежність до правлячої партії, управління великими компаніями, керівництво вузом, заняття спортом і навіть родинні зв’язки – все це, на думку глави держави, подвиг. До таких висновків дійшов Корреспондент, коли аналізував, кого і за що нагороджував Янукович.
Видання нагадує, що 20 років тому орден За заслуги – тоді він називався Почесний знак Президента – був першою нагородою незалежної України, а людиною, що одержала його першою, став відомий письменник Олесь Гончар.
З тих пір багато чого змінилося: якщо в 1992-му ордена удостоїлися лише 14 осіб, то надалі ним стали нагороджувати по кілька сот людей за рік. Сьогодні з легкої руки Президента Віктора Януковича він і зовсім перетворився на заохочення для високопоставлених ювілярів.
Так, на початку жовтня першим українським орденом глава держави відзначив заслуги, а заодно і дні народження багаторічного “диригента” фракції Партії регіонів Михайла Чечетова і ще одного регіонала – Геннадія Васильєва, екс-генпрокурора. Подібну трансформацію переживають і інші нагороди та звання в Україні.
“Присудження державних нагород стало профанацією, як і присвоєння вчених ступенів і почесних звань”, – вважає екс-депутат від опозиції Сергій Власенко.
Він пропонував на законодавчому рівні відмовитися від практики заохочення держслужбовців за “трудові заслуги”, скасувати почесні звання і ліквідувати практику вручення нагород під свята, але марно – Рада проігнорувала законопроект, а медально-орденоносний конвеєр продовжив роботу.
Корреспондент зазначає, що ордени, медалі та звання почали щедро роздавати ще попередники Януковича – Леонід Кучма і Віктор Ющенко. Але якщо ті відзначали політиків і чиновників усіх мастей, то нинішній глава держави перетворив найпрестижніші нагороди в знаки заохочення виключно для свого найближчого кола.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас