НБУ зобов'язав усіх підприємців здійснювати обов'язковий продаж надходжень у валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов'язав усіх підприємців здійснювати обов'язковий продаж надходжень у валюті

Валюта
3705
Обов’язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті, що перевищує в еквіваленті 150 тис. грн, відтепер повинні здійснювати всі юридичні особи та фізичні особи-підприємці. Про це йдеться в Постанові Національного банку України № 381 від 25 вересня 2013, опублікованому в газеті “Урядовий кур’єр”.
“Установити вимогу обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України частини надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, та фізичних осіб-підприємців”, – йдеться в тексті документа.
Ці вимоги також поширюються на власні операції уповноважених банків за зовнішньоекономічними договорами.
Подібна вимога вже рік діє для 50% валютної виручки експортерів. Тепер же обов’язковому продажу підлягає вся валютна виручка підприємств, а також інші види надходжень, такі як інвестиції або повернення іноземних кредитів, вважають експерти. У центробанку відзначають, що таким чином вдасться протистояти ризикам, пов’язаним з борговими проблемами в Єврозоні та неврегульованістю питання дефіциту державного бюджету США.
Крім того нагадаємо, що згідно норм, встановлених НБУ, виплата переказів, що надійшли в іноземній валюті з-за кордону на користь фізичної особи, в сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 тис. грн на місяць, здійснюється в гривнях і зараховується на поточний рахунок одержувача переказів.
За оцінками фахівців, пошук нових заходів для наповнення ринку валютою викликаний зниженням міжнародних резервів України. Внаслідок погашень зовнішніх боргів, а також зростаючого попиту на валюту з боку бізнесу з початку року резерви НБУ скоротилися на 2,9 млрд дол і за підсумками вересня склали 21,64 млрд дол, що покриває лише 2,6 місяця імпорту.
При цьому у вересні різко виріс попит на валюту з боку населення – українці купили у банків на 679 млн дол. більше, ніж продали їм. В результаті у вересні Нацбанку довелося продати з резервів 582,5 млн дол на підтримку курсу, хоча в липні і серпні центробанк зовсім не виходив на міжбанківський ринок з інтервенціями. Зусилля регулятора виявилися успішними – незважаючи на стрибок на початку вересня, за місяць долар подорожчав в середньому всього на 5-6 коп.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас