Українці стежать за квартирантами за допомогою відеокамер і збирають компромат для шантажу - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стежать за квартирантами за допомогою відеокамер і збирають компромат для шантажу - ЗМІ

Особисті фінанси
2322
Перед тим, як здати квартиру в оренду, деякі господарі встановлюють у своєму житлі приховані відеокамери. Заховані в стелі або за дзеркалом, вони записують все, що роблять мешканці. Цілі у орендодавців різні: деякі просто хочуть себе убезпечити, інші ж викладають отримане відео в інтернет.
Про такі «захоплення» стало відомо після недавнього скандалу у Харкові, де працівники СБУ виявили кілька борделів з ​​прихованими відеокамерами та мікрофонами (за словами спікера СБУ Лади Сафонової, власники збирали компромат на відвідувачів). Обговорюючи цю новину на форумах, багато анонімно почали зізнаватися, що, здаючи квартиру, теж встановлюють відеоспостереження. Кажуть, знімають відео заради шантажу. Адже, якщо квартиранти не розплатяться за проживання, їм можна пригрозити викласти ролик з інтимним відео в мережу. «У мене вже 50 гігів хоум відео назнімали», – написав на львівському форумі квартирантів і господарів квартир користувач «Міхалич (25)». При цьому камери можуть встановити фірми, які зазвичай обслуговують офіси. «Сегодня», представившись господарем квартири, з легкістю домовилася по телефону з однією з них поставити приховані камери в спальні і ванній кімнаті. За послугу беруть від $ 300 до $ 1 тис.
«Камери будуть здаватися вбудованими лампами, але будьте готові, що квартиранти можуть потягнути вас до суду: камера, виявлена ​​одного разу в спальні, може їх обурити, – розповів представник компанії Володимир. – Нас такі камери останнім часом просять встановлювати все частіше, пояснюючи, що, нібито, хочуть простежити за нянею. За окрему плату можемо зробити так, що відео буде траслюватися на ваш мобільний телефон або комп’ютер».
Але, очевидно, не всі знімають відео «для себе». В інтернеті на порносайтах і в соцмережах можна знайти сотні роликів пікантного характеру, зроблених за допомогою прихованої камери, при цьому в описі уточнюється, що дія відбувається в найманій квартирі і герої не знають, що за ними «спостерігають».
Речник СБУ Лада Сафонова говорить, що відеоспостереження без попереджувального напису незаконне. При цьому, ріелтори говорять, що здаючи квартиру вони можуть не знати, що вона «нашпигована» прихованими камерами.
Правозахисник Едуард Багіров говорить, що йому відомий випадок, коли прихована камера стали причиною розлучення сімейної пари. «Знаю про випадки, коли прихована камера була встановлена ​​в номері приватного готелю, в саунах на Подолі і на Русанівських садах. Потрібно бути уважними: камери монтують у витяжки, дзеркала, картини, навіть у гачки в душі!» – Розповів Багіров. Так що, увійшовши в квартиру, ці місця краще перевірити. Крім того, експерти кажуть: існують спеціальні пристрої, якими можна перевірити наявність камер. Є простіший спосіб: якщо вам подзвонили на мобільний, в цьому момент пристрої (жучок або відеокамера) можуть видавати шум.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас