Кредитні ставки будуть знижуватися? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні ставки будуть знижуватися?

Кредит&Депозит
1192
Протягом року ставки за кредитами поступово зменшувалися. Експерти вважають, що ця тенденція матиме продовження.
Свій вплив на таку ситуацію справило зменшення депозитних ставок і монетарна політика НБУ. «Ставки по гривневих кредитах поступово знижувалися протягом року. На це вплинуло кілька факторів. Насамперед – істотне зростання обсягів депозитів у гривні (депозити фізичних осіб зросли з початку року більш ніж на 27 відсотків), і зменшення їх вартості (Український індекс ставок за довгостроковими депозитами фізичних осіб зменшився з 19,38% на початку року до 17,32% станом на 8 жовтня 2013), – коментує ситуацію член правління, директор департаменту казначейства Universal Bank Сергій Пономаренко.
«Важливу роль зіграла стимулююча монетарна політика Національного банку, який двічі цього року знижував облікову ставку (з 7,5% до 6,5%) і з початку року збільшив портфель ОВДП на 35 мільярдів. Все це стало можливим завдяки низькому рівню інфляції і відсутності тиску на обмінний курс гривні».
Зміна процентних ставок протягом 2013 року має не тільки економічну, а й особистісну підставу. Українці спокійніше почали ставитися до кредитування і більше довіряють національній валюті.
«Більшість з нас перестали боятися уявних і, найчастіше, надуманих загроз: “а раптом щось станеться?”. Кілька останніх років нарешті переконливо довели, що такі загрози абсолютно не очевидні і не варто кидатися в крайності: переводити гривню у валюту, скорочувати терміни розміщення вкладів до мінімальних, – стверджує заступник Голови Правління з роздрібного бізнесу Терра Банку Ігор Шевченко.
«Вклади в національній валюті починають помітно превалювати над валютою іноземною. І тут, очевидно, причина не в патріотичних настроях, а в суто економічній площині: заробити на вкладах у гривні вкладнику можна в два і більше рази більше, ніж, припустимо, в євро. А це вже говорить про зростаючий рівень фінансової грамотності населення. Що також не може не радувати».
Фінансові аналітики впевнені: тенденція зниження кредитних ставок матиме продовження. Незначна пауза можлива лише в останньому кварталі.
«Якщо в довгостроковій перспективі макроекономічна стабільність буде збережена, депозитні та кредитні ставки знизяться до рівня однозначних цифр, адже нинішні високі процентні ставки заважають економічному зростанню і не дають можливості реалізовувати довгострокові інфраструктурні проекти за рахунок кредитних коштів», – стверджує Сергій Пономаренко.
«Подальші дії та тенденції на ринку залучення коштів вкладників, на мій погляд, також очевидні. Ставки будуть продовжувати знижуватися. Виняток становитиме лише період останнього кварталу, коли на ринку наступить пауза в тенденції зниження вартості залучених ресурсів. З нового року ми очікуємо подальшого зменшення вартості залучення, в першу чергу, термінових коштів населення та коштів в іноземній валюті», – прогнозує Сергій Пономаренко.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас