Чи варто судитися з банками? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто судитися з банками?

Особисті фінанси
1165
Найчастіше учасниками судових спорів з банками виступають позичальники або вкладники, якщо для цього існують справедливі юридичні підстави.
 
Пік судових процесів за участю банків спостерігався в 2008-2009 роках. У зв’язку з фінансовою кризою почастішали випадки неповернення банками депозитів, односторонньої зміни банками умов банківського вкладу, дефолту позичальників, а також – небажання банків здійснювати залік зустрічних однорідних вимог за кредитами і депозитами на вимогу клієнтів.
 
«Перш за все, учасниками судових спорів з банками виступають позичальники, які своєчасно не повертають кредити і не виплачують відсотки за їх користування. Найчастіше позичальники сподіваються, що суд візьме до уваги їх важке фінансове становище і зменшить суму боргу або збільшить термін його погашення, розповідає юрист ЮФ «Ілляшев та Партнери» Олександр Виговський.
 
- Інша категорія позичальників, що допустили дефолт за кредитним договором, намагається домогтися визнання судом кредитного договору недійсним, сподіваючись, що завдяки цьому їм доведеться лише повернути банку суму кредиту, але не платити відсотки за фактичне користування кредитом. Крім того, нерідкі судові процеси, ініційовані вкладниками проти банків у зв’язку з неповерненням у термін депозитів або порушенням банками умов договору банківського вкладу (наприклад, у зв’язку з одностороннім зменшенням банком розміру відсотків за строковим депозитом, передбаченим в договорі)».
 
Виникає питання: чи є сенс клієнтам судитися з банком? Чи велика ймовірність того, що рішення суду буде прийнято на його користь. Експерти стверджують, що сенс судитися з банком є тільки в тому випадку, коли існують певні юридичні підстави для більш справедливого перерахунку суми заборгованості за кредитним договором.
 
«У ряді ситуацій банки стягують надмірні комісії, завищують кредитні ставки, нав’язують страховки і нараховують штрафні санкції у розмірі, що не відповідає положенням кредитного договору, – коментує Олександр Виговський.
- Крім того, якщо позичальник надасть докази своїх спроб врегулювання заборгованості з банком мирним шляхом до звернення до суду (наприклад, що він просив про відстрочку, а банк проігнорував його прохання), а також його тимчасових фінансових труднощів (втрата роботи, тривала непрацездатність та ін.), суд може піти назустріч позичальникові, що на практиці трапляється досить часто. Однак якщо позичальник володів інформацією про умови кредитування та усвідомлено дав згоду на такі умови, його вимоги суд може вважати необгрунтованими».
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас