Як в українців відбирають квартири за допомогою чиновників і СБУшників - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в українців відбирають квартири за допомогою чиновників і СБУшників - ЗМІ

Нерухомість
4740
Грандіозна афера з нерухомістю на Хрещатику, в якій за підробленими документами намагалися продати кілька магазинів харківському депутату, змусила українців захвилюватися.
Адже якщо обман можливий на такому рівні, що говорити про пересічних жителів країни? У київській мерії визнали, що махінації з нерухомістю можливі через те, що у держреєстраторів немає бази даних по кожному об’єкту, вона знаходиться в БТІ.
У БТІ у свою чергу заявляють, що проблеми почалися після того, як Мінрегіонбуд передав функції з інвентаризації нерухомості приватникам. Адвокат юридичної фірми “Тарасов і партнери” Олександр Суботін впевнений, що реформа тут ні при чому: “Те, що інвентаризацію приміщень тепер можуть робити приватники, абсолютно не впливає на підвищену кількість афер з нерухомістю”.
По-перше, угоди з нерухомості можна проводити і без обов’язкової інвентаризації, а по-друге, і раніше нерідкі були випадки продажу нерухомості за повністю підробленими документами, говорить він.
“Проблема більш ніж серйозна і дає підстави для побоювання всім власникам квартир і будинків. Основна причина її виникнення – низький рівень роботи правоохоронної системи і повальна корупція. Це можна зрозуміти зі схеми афери”, – говорить Субботін і наводить одну з таких схем.
1. Лжевласники на підставі підроблених документів реєструють своє право на чужу нерухомість в реєстраційній службі. Причому роблять це швидко і без проблем, за що платять відповідну винагороду реєстратору (посереднику). У реєстратора немає обов’язку проводити експертизу автентичності наданих документів. Так в базу потрапляє інформація про “реального” власника нерухомості.
2. Знаходиться покупець. Тільки проблема з показом. Тому найчастіше вибирають порожні приміщення або покупець вибирається свій (він у подальшому виселить мешканців).
3. Всі дружно йдуть до нотаріуса, який без задньої думки, заходить до реєстру і перевіряє власника нерухомості. Бачить там “реального” ​​власника. Бачить його підроблені документи, які він теж не має права і не повинен перевіряти. Нотаріус, не знаючи факт обману, засвідчує операцію і реєструє приміщення на нового власника.
4. Через деякий час (тиждень, місяць, рік), справжні власники довідаються про всі обставини, а аферистів вже й слід прохолов. У підсумку, квартиру у нового власника відбирають і повертають законному.
“Наскільки мені відомо, то як правило такі “аферистичні центри” поставлені на широку ногу і їх курирують серйозні люди (депутати, міліціонери, сбушники), так як витрат мінімум, а обсяги доходів просто колосальні. За такої підтримки, навіть якщо хтось пронюхає і вийде на слід, завжди відіб’ються (підкуплять, відмажуть і інші слова, популярні в наш час)”, – говорить Субботін.
Що робити, щоб не стати жертвою афери?
Власникам варто перереєструвати своє право власності на нерухомість, радить юрист. Хоча це й нелегко – черги, побори.
Покупцям варто перевіряти інформацію про власника у сусідів, у ЖЕКу, будівельної компанії, постаратися простежити всю історію продажів приміщення, у тому числі спробувати зв’язатися з попередніми власниками.
Державі потрібно дати нотаріусам доступ до баз виданих паспортів з фотографіями, вважає Суботін: “Майже завжди, аферисти використовують підроблений паспорт. Маючи доступ до такої бази, нотаріуси зможуть більш ефективно перевіряти особу власника”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас