Кому дадуть кредитні канікули? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дадуть кредитні канікули?

Кредит&Депозит
2398
Реструктуризацію кредитної заборгованості банк проводить в декількох випадках. Серед основних причин: зниження платоспроможності і кредитоспроможності позичальників, курсові коливання і нестабільна економічна ситуація в країні, тимчасова нестача обігових коштів для здійснення господарської діяльності, несвоєчасна реалізація інвестиційних проектів та фінансові труднощі, пов’язані з втратою місця роботи, втратою годувальника сім’ї та інші.
«Процес прийняття рішення щодо здійснення реструктуризаційних заходів, як правило, займає 5-7 робочих днів з дати надання клієнтом в банк повного пакету документів, на підставі яких приймається рішення», – розповідає Роман Позняков, директор Департаменту реструктуризації та стягнення ПАТ «Кредобанк».
Існують різні варіанти реструктуризації. Так, за умови відсутності заборгованості можливі: зміна графіка погашення кредитної заборгованості або його адаптування у відповідності з отриманими доходами позичальників; зміна схем погашень кредитної заборгованості з «класичної» на «ануїтет», або навпаки; надання кредитних «канікул» на погашення тіла кредиту; зміна валюти кредиту; заміна предмету застави по кредиту; надання додаткового забезпечення або продовження терміну кредитування.
«У разі наявності заборгованості можливо застосувати всі вищевказані умови реструктуризації, а також – всі вищевказані умови реструктуризації, з одночасним рефінансуванням простроченої заборгованості. Також можливі зменшення розміру або незастосування штрафних санкцій, встановлених у кредитному договорі, укладення договору цесії з метою переуступки прав вимоги по заборгованості, заміна позичальника або часткове прощення заборгованості за кредитом», стверджує Роман Позняков.
Реструктуризація обходиться банку зовсім не дешево. Внаслідок вчинення економічних реструктуризаційних заходів банк може понести фінансові витрати на зменшення процентного доходу в результаті зменшення процентної ставки на період кредитування, на оцінку заставного майна та на проведення аудиторської перевірки за умови залучення зовнішніх компаній.
«Якщо стягнення заборгованості по кредиту відбувається в судовому порядку, то такі витрати можуть включати судові витрати, витрати на оцінку заставного майна, витрати, пов’язані зі збереженням заставного майна, витрати на послуги зовнішніх компаній (юридичні, колекторські т.д.), витрати, пов’язані з реалізацією заставного майна через органи Державної виконавчої служби, а в процесі банкрутства – витрати на заробітну плату арбітражного керуючого», – розповів Роман Позняков.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас