Реєстрові війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстрові війни

Казна та Політика
1280
Початок жовтня видався для українських юристів, які відзначили вчора своє професійне свято, вельми напруженим. 1 жовтня перестали працювати державні реєстри. До розслідування причин змушені були підключитися спецслужби.
Як штурмували реєстри
1 жовтня в Україні перестали працювати державні та єдині реєстри Міністерства юстиції України. Спочатку в Мін’юсті все пояснили технічним збоєм. Але пізніше, коли роботу держреєстрів так і не вдалося швидко відновити, почали шукати винних. У Мін’юсті заговорили про диверсію. Глава відомства Олена Лукаш заявила про те, що доступ до реєстрів заблокували через спроби несанкціонованого доступу. “Я хочу прояснити ситуацію з держреєстром. У Мін’юсті є державне підприємство, у віданні якого знаходиться кілька державних реєстрів. На сьогодні внаслідок несанкціонованого втручання в систему реєстрів була зупинена маршрутизація реєстрів. Але самі вони не постраждали. Жодна стороння людина до них не доторкнулася. Але пошкоджені маршрути”, – розповіла Лукаш 3 жовтня. “Мені не хотілося б про це говорити. Але справа в тому, що внаслідок аудиту була виявлена ​​причетність ряду бізнесменів та посадових осіб до дій, що містить ознаки кримінального злочину. Кілька тижнів тому матеріали перевірки були передані в Генпрокуратуру і СБУ”, – пояснила вона. А вже на наступний день у її підлеглих народилася ще одна версія причин події. “З нашої точки зору, це свідомо закладені в програму недоробки – це моя думка і думка моїх програмістів”, – заявив 4 жовтня в.о. генерального директора ДП “Інформаційний центр Міністерства юстиції” Леонід Богданов. При цьому, він категорично спростував версію, яка до того часу вже поширитися в ЗМІ – мовляв, уряд не заплатив за ліцензію на програмне забезпечення. “Ліцензія на програмне забезпечення не закінчувалася! Усі договори у нас укладені до 2015 року. Компанія-розробник заклала можливість зовнішнього втручання в програму! Занадто серйозна довіра була до комерсантів, які зараз нас шантажують. У розробника скандальна слава. Я вважаю, що ПЗ мало розроблятися штатними програмістами і належати державі”, – заявив чиновник.
Скандал тим часом продовжував набирати обертів. Адже справа не жартівлива – у держреєстрах зберігається інформація про цивільні правовідносини українців. Фактично, інформація конфіденційна, яку повинні зберігати особливо ретельно. А тут – практично спроба викрадення інформації. За розслідування взялися відразу кілька силових структур. Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальну справу за фактом втручання в роботу комп’ютерних мереж Мін’юсту за статтею 361 кримінального кодексу, яка передбачає покарання від 3 до 6 років. Крім міліції зацікавилися подією і в Службі безпеки та Генеральній прокуратурі України. В останній заявили: “Встановлено, що в результаті припинення функціонування Державних реєстрів була порушена робота державних органів, заподіяно значну майнову шкоду як держбюджету, так і громадянам України, які не змогли скласти договори купівлі-продажу, видати довіреність, зареєструвати свої майнові права та інше. В даний час проводяться невідкладні слідчі дії, встановлюється коло осіб, причетних до скоєння цього злочину”. А в СБУ провели спеціальну перевірку і поспішили заспокоїти українців – їх дані залишилися в цілості й схоронності. “У результаті зупинки функціонування державних реєстрів не відбувся витік інформації з персональними даними громадян України”, – заявили в прес-службі відомства.
Заспокоювали українців не лише силовики. Незважаючи на те, що блокування роботи держреєстрів, повністю припинилося лише близько через тиждень, воно не завдало серйозного збитку. Принаймні, так кажуть фахівці з нерухомості. “Це був в чистому вигляді форс-мажор. Це мало точковий вплив, наприклад, один наш клієнт відлітав і його угода була запланована на 2 жовтня, але так як реєстр не працював, вона не відбулася. Це зрив через форс-мажор без штрафних санкцій”, – розповів, приміром, глава Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов. Тим не менше, сам факт того, що робота держреєстрів, де зберігається інформація практично про всіх громадян України, виявилася з невідомої причини заблокована, змусив і ЗМІ, і силові структури, і владу детальніше розібратися в проблемі. Однак при детальному розгляді виявилося, що не все так вже і просто.
Винні не виявлені
Одним з перших видань, що дали досить детальний розбір причин події, виявився український тижневик “Дзеркало тижня”, для якого тема держреєстрів була актуальною протягом кількох років. Як зазначили в журналістському розслідуванні автори видання, за останні 3 роки підприємства, що обслуговують держреєстри, в тому числі родинні ЄДАПСу структури “Арт- майстер” і “3 -Т”, отримали від Міністерства юстиції авторську винагороду на суму більше мільярда гривень, що значно перевищує вартість покупки самих реєстрів. За все це Мін’юсту, який утримується з бюджету держави, громадяни додатково платять із своїх кишень. “Зазначимо, що утримання коштів з платників податків за користування реєстрами, придбання яких вони вже сплатили з власної кишені, є навіть не корупцією, а відвертою цинічною обдираловкою. Крім того, передача державою всіх важелів управління в руки одного розробника-адміністратора-управлінця – це фактично втрата всіх можливостей реально контролювати його діяльність”, – писало “Дзеркало тижня”. За інформацією видання, винними в події на етапі розслідування визнали чотирьох керівників Державного підприємства “Інформаційний центр” Мін’юсту. “Крім фінансових порушень, головним звинуваченням їм може стати саме незаконне використання інформації держреєстрів та можливе внесення змін до реєстрів через приватний сервер”, – зазначало видання і дивувалися: “чи буде чинна влада залучати з такою ж принциповістю до відповідальності власників “Арт-майстра” і “3-Т”. У той же час, інші ЗМІ поширили матеріали, згідно з якими згадані компанії звинувачувалися мало не в шантажі влади.
Після такої інформаційної кампанії фірми, згадані у розслідуванні, вирішили відповісти медіа та поширили свої листи керівництву Мін’юсту. У них компанії, що обслуговують держреєстри відзначили – Міністерство юстиції про можливі проблеми попередили заздалегідь. “Наша компанія дійсно потрапила у складне фінансове становище, не отримавши ствердну відповідь на запитання про продовження ключів ліцензій та продовження співробітництва в цілому. У керівництва компанії “Арт-майстер” була повна впевненість, що від її продуктів фактично відмовилися”, – йдеться у листі однієї з компаній. “З травня 2013 компанія “Арт-майстер” перестала отримувати платежі за обслуговування програмного забезпечення держреєстрів від ДП “Інформаційний центр”, але продовжувала виконувати обумовлені в договорах роботи”, – уточнюють підприємці. “Ми неодноразово зверталися в ДП “Інформаційний центр” з проханням погасити заборгованість і попереджали, що згідно з підписаними авторськими (ліцензійними) договорами маємо право відстрочити передачу ліцензійного ключа “у разі істотного порушення договору”, зокрема, порушення термінів оплати, не кажучи про повну її відсутність”, – виправдовувалися в “Арт-майстер”. Однак гроші за послуги компанії так і не отримали. У результаті чого і виникла проблема з держреєстрами. “У нас складається враження, що всі дії щодо наших програмних продуктів і щодо нашої компанії були спрямовані виключно на витіснення нас з ринку”, – резюмують бізнесмени.
Тим часом влада повідомила – винних таки знайшли. “У ході розслідування на підставі зібраних доказів складено повідомлення про підозру двом посадовим особам. Враховуючи, що зазначені особи ухиляються від слідства, вони оголошені в розшук”, – заявили в Генеральній прокуратурі України. Тобто підозрювані як би й є, але на території України їх як би і немає. Вельми показово, особливо враховуючи той факт, що інформацію про зловживання і переплати з держреєстру в Мін’юсті поки так і не прокоментували.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас