Через судовий спір 15-річної давності «Нафтогаз» опинився на межі дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через судовий спір 15-річної давності «Нафтогаз» опинився на межі дефолту

Енергетика
1729
Україна дала новий привід інвесторам для занепокоєння. 10 жовтня закінчується термін, до якого держателі п’ятирічних єврооблігацій НАК «Нафтогазу» (погашення в 2014-му) повинні отримати купонний платіж. Термін виплати за цими паперами настав 30 вересня, ще 10 днів дано на допустиму відстрочку платежу (т.зв. grace period). У НАК «Нафтогаз» відзвітували, що провели платіж ще 1 жовтня. Але до 19.00 8 жовтня на рахунки власників облігацій ці гроші так і не надійшли, повідомили Forbes три джерела на фондовому ринку, що попросили на них не посилатися.
Якщо проблема не буде вирішена протягом наступних двох діб, платити за боргами «Нафтогазу» доведеться Мінфіну, але це може включити механізм погашення всієї позики НАКу на загальну суму в $ 1,7 млрд (разом з купонними платежами).
Старий борг
Згідно з проспектом емісії євробондів, кошти на обслуговування і погашення цієї позики «Нафтогаз» перераховує на рахунок в американському Bank of New York – він є платіжним агентом НАКу. Але до моменту перерахування коштів виявилося, що рахунок заблоковано американським судом через претензії до «Нафтогазу» з боку третьої компанії. Загальна сума претензій – $ 21,7 млн.
Як вдалося дізнатися Forbes, блокування рахунку було зроблено в рамках судового розгляду «Нафтогазу» 15-річної давності, про що свідчить постанова Високого Суду Справедливості Англії та Уельсу за лютий 2012 року. У грудні 1997 року попередник «Нафтогазу», компанія «Укргазпром» уклала контракт з «Газпромом» на постачання їй російського газу. У рамках контракту український покупець погодився погасити частину боргу російської “дочки” “Газпрому”, «Сургутгазпрома», перед іншою російською компанією, «Северстудстрой». У свою чергу останній в 1998 році передав свої контрактні зобов’язання американській компанії MIC (Merchant International Company Ltd .), штат Делавер.
Цей борг «Нафтогаз» не заплатив, говорить партнер МЮФ Integrites Максим Кодунов. Після тривалих розглядів у 2006 році Вищий господарський суд України (ВГСУ) постановив стягнути з «Нафтогазу» на користь компанії MIC близько $ 25 млн у цій справі. Але через мораторій на стягнення боргів з підприємств паливно-енергетичного комплексу, що діяв в нашій країні, протягом декількох років MIC не зміг домогтися реалізації цього рішення. Тоді він звернувся до британського правосуддя з проханням забезпечити реалізацію рішення українського суду за рахунок закордонних активів НАК «Нафтогазу».
На початку 2010 року Високий Суд Справедливості Англії та Уельсу, щоб виконати постанову ВГСУ, заарештував частину зарубіжних активів НАКу – його пакет акцій компанії JKX, говорить Кодунов. Спроба апеляції «Нафтогазу» успіху не принесла. «Ймовірно, після того, як капіталізація JKX впала в кілька разів, і заарештований пакет акцій вже не покривав борг монополії перед американською компанією, суд прийняв рішення заарештовувати гроші на банківських рахунках «Нафтогазу», – припускає Кодунов.
У підсумку лондонський суд постановив заморозити $ 21,7 млн з $ 75,8 млн купонного платежу, зробленого «Нафтогазом», повідомляє Reuters.
Неприємні наслідки
У прес-службі НАК «Нафтогаз» сьогодні не змогли прокоментувати ситуацію, попросивши звернутися за коментарем завтра. За повідомленням Reuters, «Нафтогаз» обіцяє перерахувати необхідну суму в рахунок погашення боргу перед компанією MIC, щоб забезпечити виплату купонного платежу власникам його євробондів. Але поки спроби вирішити проблему успіхом не увінчалися, говорить один зі співрозмовників Forbes на фондовому ринку. За його інформацією, у НАКу немає впевненості, що перерахування коштів MIC автоматично розблокує заморожений рахунок.
Якщо вирішити проблему на цьому рівні не вдасться, платити за боргами «Нафтогазу» буде Міністерство фінансів. Якщо власники даного випуску єврооблігацій не отримають купонний платіж, в силу вступить норма про те, що ця позика прогарантована державою.
Але ризик у тому, що після такої виплати у власників євробондів «Нафтогазу» виникає право зібрати 25% голосів і протягом 30 днів зажадати до погашення весь випуск єврооблігацій, кажуть співрозмовники Forbes на фондовому ринку. З урахуванням купонних платежів це – $ 1,7 млрд. Отримати коментар директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галини Пахачук не вдалося: вона пообіцяла надати коментар ввечері, але потім перестала відповідати на дзвінки.
Дар’я Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас