Після введення утилізаційного збору українці перейшли на ринок вживаних авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після введення утилізаційного збору українці перейшли на ринок вживаних авто

Особисті фінанси
1405
У вересні авторинок України скоротився більш ніж удвічі в порівнянні з серпнем, склавши 13 тис. машин. Серед причин, з яких продажі у вересні впали, основними оператори вважають три. По-перше, серпневий ажіотажний попит перед введенням утилізаційного збору. По-друге, розпродаж доутилізаційних складів і, відповідно, підвищення цін на деякі моделі, а також вересневі складнощі з реєстрацією нових авто в ДАІ. У результаті, як повідомив директор з маркетингу ГК “АІС” Сергій Боровик, у вересні всі перелічені фактори перенаправили покупця в сегмент вживаних авто.
На думку Боровика, на падіння продажів у вересні вплинуло те, що багато дилерів продовжували розпродаж “доутилізаційних” залишків за старими цінами і склади таких авто були обмежені. Крім того, імпорт автомобілів після введення утильзбору був “заморожений”, нових надходжень автомобілів практично не було. До того ж ряд імпортерів підвищили ціни. Зіграла в мінус ринку і невизначеність з реєстрацією в ДАІ нових авто. Але найголовніше – фактор “серпневого ажіотажу”, який забрав на себе частину попиту осінніх місяців.
Нетиповим серпневий ажіотаж вважає і директор департаменту маркетингу і реклами “НІКО Менеджмент” Ярослав Вовк. “Традиційно на серпень припадає пік відпусток і, відповідно, зниження купівельної активності. Тому, зниження продажів у вересні в поточному році – досить нетиповий сезонний розподіл попиту, пов’язаний з активними продажами в серпні через введення утилізаційного збору. І це одноразовий ефект”, – зазначив Вовк.
Ще один фактор, що вплинув на продажі у вересні, назвав директор представництва “Сітроен Україна” Лоїк Сібрак. Зокрема, він повідомив, що розмитнити автомобілі в першій половині вересня було практично нереально через відсутність довідок про сплату утилізаційного збору.
У той же час, як зазначив комерційний директор ТОВ “Хюндай Мотор Україна” Геннадій Четверухін, вже у вересні у багатьох імпортерів закінчилися складські запаси, і, природно, вони були змушені анонсувати нові ціни, які виросли дуже істотно. Навіть на авто середнього класу вартість зросла порядку $ 1000, а на дорожчі моделі – на $ 2-3 тис.
“Є й такий момент: коли зростає ажіотажний попит перед введенням мит, основна частина людей, яка була готова обміркувати спокійно і купити авто в даний момент, прийняла рішення трохи раніше. Тому, з точки зору клієнтури, щоб ринок нормалізувався, повинно пройти як мінімум 2 місяці”, – зазначив Четверухін.
Прогнози продажів
У той же час експерти ринку не дають однозначну відповідь, чого ж очікувати у найближчому майбутньому від українського авторинку. На думку Боровика, місткість ринку нових авто багато в чому визначатимуть неринкові чинники, в першу чергу імпорт/виробництво авто і їх фізична наявність на складах дилерів. На думку експерта галузі, очікування щодо попиту в жовтні – 15 тис. авто, до кінця року в межах 50 тис. Такий показник є більш ніж нижче нормального, тому що в Україні в середньому за місяць продається близько 20 тис. машин.
Також експерти впевнені, що в цілому ринок буде залежати і від того, наскільки великі складські залишки в операторів ринку по автомобілях, імпортованих і вироблених до 1 вересня. За прогнозами, запасу автомобілів, імпортованих до введення утилізаційного збору, вистачить до листопада.
Сьогодні, як повідомляють оператори ринку, складнощів з реєстрацією автомобілів в ДАІ вже немає. Але, за попередніми оцінками, ситуація на ринку продовжує залишатися нестабільною. Зокрема, через перспективу асоціації України з Євросоюзом. Так званий європейський вектор у політиці цілком може вплинути і на скасування утилізаційного збору. А значить (за попередніми прогнозами) – є перспектива повернення цін на авто до довересневого рівню. Така невизначеність не сприяє ні купівельній активності, ні нарощуванню обсягів імпорту авто.
За матеріалами:
Auto-Consulting
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас