Чи варто українцям міняти долари через кризу в США - думки експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто українцям міняти долари через кризу в США - думки експерта

Валюта
15748
Політична криза в Америці відбувається не вперше. За останні тридцять років подібні ситуації виникали понад десять разів. Через розбіжності з приводу так званої ObamaCare, великомасштабної реформи системи медичного страхування, Конгрес не прийняв необхідні законодавчі акти для фінансування різних держструктур (фіскальний рік у США починається 1 жовтня, а не 1 січня як у більшості країн, включаючи Україну). Остання подібна криза відбулася в часи президентства Клінтона і не принесла якихось серйозних наслідків ні для США, ні для інших країн.
Чим же відрізняється поточна криза і в чому небезпека для світової економіки?
Саме по собі закриття держустанов вплинуло б хіба що на іноземних туристів, які не можуть відвідати визначні місця в США, а також деякі компанії, які є торговими партнерами США і, які не змогли б вчасно пройти сертифікацію. Відмінність нинішньої кризи полягає в тому, що 17 жовтня США може досягти боргової стелі, що може призвести до технічного дефолту США за своїми борговими зобов’язаннями. Щоб цього не сталося, Конгрес має проголосувати за підняття боргового планки вище нинішніх 16,7 трильйонів доларів.
З 2009 року боргова стеля піднімалася п’ять разів, останній раз в серпні 2011 року (з 15 трильйонів до нинішнього рівня і тоді теж багато говорили про дефолт). У разі дефолту постраждали б, перш за все, кредитори (власники казначейських білетів і облігацій США, серед яких уряди багатьох країн великих фінустанов). На даний момент фінансові ринки зберігають спокій, і якихось значних коливань не зафіксовано. Звичайно, чим більше днів знадобиться конгресменам, щоб домовитися, і чим ближче буде 17 жовтня, ситуація може змінитися.
Чи вплине ситуація в США на курс гривні до долара?
Малоймовірно. Навіть дефолт США не зможе вирішити внутрішні проблеми в Україні (падіння ВВП, танучі резерви Нацбанку) і тому очікувати якихось серйозних змін курсу у бік зміцнення гривні не варто. Курс долара до євро, який і визначає курс гривні до євро і який особливою стабільністю не відрізняється (падав до 0,73 долара за євро і піднімався до 0,78), швидше за все, буде знижуватися до врегулювання кризи. Але якщо звернутися до даних за серпень 2011 року, таке зниження було короткочасним і незначним. Тому чи обмінювати долари на євро або іншу валюту, залежить від того, наскільки Ви вірите в можливість дефолту. Особисто я не вірю…
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас