Українці можуть залишитися без опалення під час сильних морозів - політик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці можуть залишитися без опалення під час сильних морозів - політик

Казна та Політика
1172
Через борги теплових підприємств за газ українці опинилися перед загрозою замерзнути у своїх будинках під час найсильніших морозів, зазначає член ініціативної групи громадського руху “Третя Українська Республіка” Віктор Матчук.
Він підкреслив, що населення в Україні справно платить за всі комунальні послуги, однак, підприємства Теплоенерго заборгували “Нафтогазу” величезні суми. Заборгованість формується в основному від тих споживачів, для яких кошти або частину коштів на опалення виділяються з бюджету. Тут йдеться про дві категорії споживачів. Перша – бюджетні установи, плата за комунальні послуги яких здійснюється з державного або місцевого бюджетів. Друга категорія – пільговики, які тільки частково платять за послуги, а різницю в тарифах відшкодовує держава. На папері кошти на це передбачені, втім живих грошей ні для першої, ні для другої категорії в повному обсязі немає.
“Влада напередодні такого несподівано раннього опалювального сезону опинилася в повному ступорі. Казначейство платежі не пропускає. У них планка впала до критичної кількості платіжок, під які на папері гроші виділені. Але їх немає в природі. Звідси і виникає основна частина боргу за газ”, – констатує В.Матчук.
І навіть якби проплати за газ були 100-відсотковими, говорити про нормальний початок опалювального сезону все одно неможливо, каже він. Адже по всій країні до цих пір стоять розриті труби і ведуться ремонтні роботи. Критична ситуація може виникнути, коли в Україну прийдуть справжні морози.
“Через пень-колоду, але опалювальний сезон вони якось змушені почати. ​​А от що буде, коли температура впаде до мінус 15 градусів? З такими боргами і з такою організацією процесу теплові підприємства не зможуть працювати на повну потужність”, – вважає він.
На думку члена ініціативної групи “Третьої республіки”, поки сфера енергопостачання монополізована, ситуація не зміниться. “Як показала практика, централізація влади не дає бажаного для людей результату. Тому всі питання, пов’язані з процесом опалювального сезону, повинні перейти до компетенції органів місцевого самоврядування. Поки ця сфера не буде демонополізована – ніяких змін в кращу сторону не відбудеться”, – резюмує політик.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас